Η Λούκα Κατσέλη για μισθούς και επιχειρησιακές συμβάσεις

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011, 08:15
Η Λούκα Κατσέλη για μισθούς και επιχειρησιακές συμβάσεις
Ως ένα από τα εργαλεία για να στηριχθούν θέσεις εργασίας στις βιώσιμες επιχειρήσεις και να έλθει η ανάπτυξη περιέγραψε τις επιχειρησιακές συμβάσεις η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη.

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» η κ. Κατσέλη υπεραμύνθηκε των νέων συμβάσεων τονίζοντας ότι «δεν είναι τίποτα άλλο από τη δυνατότητα σε εργαζόμενους - εργοδότες, σε επίπεδο επιχείρησης, να καθίσουν να συζητήσουν για το πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστική μια επιχείρηση και πώς μπορεί ο καθένας να συμβάλλει από τη μεριά του.

Παράλληλα, είπε ότι δεν έχει ποτέ τεθεί θέμα για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και συμπλήρωσε: «Ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να ανησυχεί, ούτε όμως και να εφησυχάζει, γιατί αυτή τη στιγμή καλείται να ανασυγκροτηθεί, να αναπτύξει πρωτοβουλίες, διότι το στοίχημα για τη χώρα μας είναι η ανάπτυξη. Το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας δεν θα κερδηθεί με τη μείωση, περαιτέρω, των μισθών ή των συντάξεων. Θα κερδηθεί μόνο αν από κοινού, κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι, πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να γίνουν επενδύσεις στον τόπο και να αυξηθεί η πίτα. Αν δεν αυξηθεί η πίτα, ό,τι και να κάνουμε, θα μοιράζουμε τη μιζέρια μας».

Τόνισε, επίσης, ότι ο πατριωτισμός σήμερα είναι ο πολλαπλασιασμός των επενδύσεων και απευθυνόμενη προς τους επιχειρηματίες πρόσθεσε: «Πατριωτισμός δεν είναι καταθέσεις στο εξωτερικό, αλλά επενδύσεις στον τόπο. Έχει δρομολογηθεί, εδώ και καιρό, η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης δανειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, διότι και αυτοί που θέλουν να κάνουν επενδύσεις, αποθαρρύνονται όταν πρέπει να περιμένουν πολλούς μήνες, ακόμη και χρόνια, για να πάρουν μια άδεια ή για να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο ή για να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και το γνωρίζουν όλοι».

Συνέδεσε, πάντως, τις προοπτικές ανάπτυξης με τη ρευστότητα και τις αποφάσεις που θα λάβει η Ε.Ε.. «Εάν δεν λυθεί το ζήτημα της ρευστότητας, εάν το Μάρτιο υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα βοηθήσει, αλλά είναι και εσωτερικό ζήτημα. Ευτυχώς, από τα μέσα του χρόνου θα ενεργοποιηθεί το ΕΤΕΑΝ, το ταμείο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Γιατί αν μια επιχείρηση, ακόμα και βιώσιμη, δεν μπορεί να πάρει δάνειο από τις τράπεζες και δεν έχει τρόπο να δανειστεί, αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί σε προβλήματα», επεσήμανε η υπουργός.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011, 08:20