Σε τροχιά αποδοχής των θέσεων του ΚΚΕ βρίσκεται η κυβέρνηση, ενδεχομένως και το ΚΙΝΑΛ, μετά το απόλυτο φιάσκο στην υπόθεση Novartis και την «εξαφάνιση» των προστατευόμενων (;) μαρτύρων. Δηλαδή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει την άρση του καθεστώτος προστασίας και άρα τη συμβολική αλλά και πραγματική  αφαίρεση της κουκούλας. Οπότε προκύπτει το ερώτημα. Αφού οι πάντες γνωρίζουν πώς ο Μάξιμος Σαράφης είναι ο πρώην επικεφαλής επικοινωνίας της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, η δε Αικατερίνη Κελέση είναι η πρώην γραμματέας του ανώτερου στελέχους της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, η κυρία Μαρία Μαραγγέλη, τότε προς τι η οπερέτα των τελευταίων ημερών; Οι ανωτέρω δύο «προστατευόμενοι» αποκαλύφθηκαν και μηνύθηκαν από τον τρίτο «προστατευόμενο», του οποίου το καθεστώς προστασίας ήρε η Εισαγγελία Διαφθοράς εντάσσοντάς τον στη λίστα των κατηγορουμένων για την υπόθεση Novartis. Είναι ο «Αναστασίου», κατά κόσμον Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος και υπέβαλε μηνύσεις κατά των Δεστεμπασίδη και Μαραγγέλη. Όλα, λοιπόν, έχουν αποκαλυφθεί, πρωτοκολληθεί και δημοσιευθεί. Προς τι ο κλαυθμός και ο οδυρμός, αλλά και η παραφιλολογία.  

Επιπλέον, ως φαίνεται, ο Άρειος Πάγος διά του αντιεισαγγελέα Μπρακουμάτσου προχώρησε στη διατύπωση ενός άκρως αμφιλεγόμενου επιχειρήματος όπου συνυπάρχουν εν δυνάμει αντιφατικά στοιχεία. Ο αντιεισαγγελέας απαντώντας στην προσφυγή του ΣΥΡΙΖΑ της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου καταλήγει πως η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής διαθέτει αρμοδιότητες Εισαγγελέα και άρα μπορεί να διατάξει νομίμως τη βίαιη προσαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων. Ωστόσο, παραλλήλως, επισημαίνει πως θα πρέπει να τηρηθεί το πνεύμα και το γράμμα του νόμου και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους μάρτυρες υπό προστασία που σημαίνει πως η Ανώτατη Δικαιοσύνη προειδοποιεί ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδος κανιβαλισμού επί των συγκεκριμένων μαρτύρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπέρασμα. Έχει άραγε απόλυτο δίκιο να εγκαλεί νομικά τον Άδωνι Γεωργιάδη ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ο οποίος είναι μεν ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης, αλλά και δεν είναι, αφού ακόμα και πέραν κάθε λογικής κρατείται  «μυστική» η ήδη αποκαλυφθείσα ταυτότητά του; Ο κ. Δεστεμπασίδης σημειώνει ότι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Προφανώς ο απροστάτευτος-προστατευόμενος μάρτυς υπονοεί πως ο κ. Γεωργιάδης βρίσκεται σε πανικό φοβούμενος κάποιες αποκαλύψεις από τον κ. Δεστεμπασίδη, ο οποίος εκ της θέσεώς του ενδεχομένως να γνωρίζει πολλά και να ξέρει περισσότερα. Μα τότε γιατί ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, του οποίου η ταυτότητα έχει αποκαλυφθεί, δεν δηλώνει ενόρκως πως όσα έχει καταθέσει ή θέλει να καταθέσει ως «προστατευόμενος» τα καταθέτει και ως «απροστάτευτος». Η καλύτερη αμυντική θωράκιση και προστασία ήταν πάντα είναι η δημόσια έκθεση.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά τη σολομώντεια παρέμβαση του Αρείου Πάγου, τα μέλη της Προανακριτικής της Βουλής ήταν αν μη τι άλλο σε κατάσταση μεγάλης περισυλλογής. Τρανή απόδειξη η απόφαση κατά πλειοψηφία να ζητηθεί από τον Άρειο Πάγο γνωμάτευση για το εάν ή όχι ισχύει ακόμη η ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων με τους κωδικούς Σαράφη και Κελέση. Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Επιτροπής θα ζητούσε από τον Άρειο Πάγο να επιβεβαιώσει πως οι μάρτυρες θα πρέπει να εξετασθούν σύμφωνα με τις γνωστές και διατυπωμένες προδιαγραφές από τον Άρειο Πάγο, όπως εξετάστηκαν από τον αντιεισαγγελέα κ. Σοφουλάκη. Πρόκειται για δύο προσεγγίσεις σε πλήρη αντίφαση.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ουδείς δίνει σημασία στην πραγματική διάσταση της υπόθεσης Novartis όπως αυτή στοιχειοθετήθηκε κατ’ αρχήν από το FBI και τις αμερικανικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Το σκάνδαλο και η ουσία του ουδένα αφορά στην Ελλάδα. Οι πολιτικές επιπτώσεις ωστόσο της υπόθεσης αφορούν το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ στοχεύουν στην ταύτιση των προστατευόμενων μαρτύρων με τα υπαρκτά πρόσωπα των Δεστεμπασίδη και Κελέση προκειμένου οι μαρτυρίες τους να ακυρωθούν, αφού ο νόμος προβλέπει πως εμπλεκόμενο στην υπόθεση πρόσωπο μέσω του ανακριτικού υλικού δεν μπορεί να είναι προστατευόμενος μάρτυρας. Υπάρχουν, λοιπόν, καταθέσεις μαρτύρων με ονοματεπώνυμο που εκθέτουν τους δύο αυτούς προστατευόμενους μάρτυρες. Τα εμπλεκόμενα, λοιπόν, πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis (τα 10 που έχουν ακουστεί συμπεριλαμβανομένου και του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος διώκεται ήδη και των Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου, οι υποθέσεις των οποίων εκκρεμούν) έχουν κάθε λόγο να ακυρώσουν τους Σαράφη και Κελέση. Η άλλη πλευρά αντιθέτως προσπαθεί να μην αποκαλυφθεί δημοσίως η ταυτότητα των προστατευομένων μαρτύρων, έστω και αν αυτή έχει αποκαλυφθεί ανεπίσημα. Μία τέτοια αποκάλυψη και επίσημη ταύτιση θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενοχοποίηση ενός ολόκληρου συστήματος εξουσίας επί προηγούμενης κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένων και ανώτερων δικαστικών λειτουργών. Πρόκειται δηλαδή για μία μάχη πολιτικής επιβίωσης και εξόντωσης του αντιπάλου και όχι ιχνηλάτησης ενός διεθνούς σκανδάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο. Αν δηλαδή το πολιτικό σύστημα μέσω αυτού του κομφούζιου και της διαδικασίας απαξίωσης επιχειρεί να ακυρώσει σε μόνιμη βάση τον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα. Διότι αυτό ο θεσμός διεθνώς έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός για την πάταξη του πολιτικού και οικονομικού εγκλήματος. Αν, δηλαδή, με άλλοθι μια κακή διαχείριση σε μία ποινική υπόθεση με πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις σε πρόσωπα και κόμματα, το πολιτικό σύστημα επιχειρεί να τελειώσει μια για πάντα με ένα νόμιμο «εργαλείο» αποκάλυψης πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης