Την πεποίθησή του ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε καλό δρόμο, ότι ο στόχος του ελλείμματος στο 9% για το 2011 ισχύει και ότι θα εξασφαλιστεί, τελικά, η συγκατάθεση της τρόικα στην εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος, μιλώντας χθες σε εκπομπή της γερμανικής ραδιοφωνίας.

Ο κ. Πετσάλνικος, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά κυρίως στη δημόσια διοίκηση και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τόνισε ότι καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και σημείωσε ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά όχι όπως στο παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζήτησε, δε, την αναγνώριση από τους εταίρους της Ελλάδας των θυσιών στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και ανέδειξε ως επίτευγμα τη μείωση του ελλείμματος της χώρας, κατά έξι μονάδες τα τελευταία δύο χρόνια. «Αν έπρεπε να το κάνει αυτό η Γερμανία, θα χρειαζόταν να περικόψει 60 δισεκατομμύρια ευρώ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στη Γερμανία δόθηκε πολύ περισσότερος χρόνος, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν μετά την επανένωσή της.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαδηλώσεις στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι δεν είναι τόσο μαζικές όσο πριν από λίγους μήνες και επανέλαβε ότι «πρέπει πάνω από όλα να είναι ο κυρίαρχος λαός», σε όλη την Ευρώπη. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «σε μια τέτοια κατάσταση, δεν υπάρχει πλήρης κυριαρχία, όπως θα θέλαμε». Ζήτησε, δε, να σκεφτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τρόπους προώθησης της ανάπτυξης και να μη ζητεί μόνο περικοπές. «Η εξυγίανση των προϋπολογισμών είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι αρκετή προκειμένου να βγούμε όλοι από την κρίση» τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης