Στο τραγικό ναυάγιο στο Αγαθονήσι, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Επεσήμανε ότι «όσο συνεχίζεται αυτό το αλισβερίσι με την απέναντι τουρκική ακτή, με συχνά άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά κυρίως με το να είναι οι άνθρωποι στο έλεος των λαθρεμπόρων, θα έχουμε άσχημα γεγονότα. Αυτό που πρέπει πρωτίστως να γίνει είναι να χτυπηθεί από την Τουρκία το κύκλωμα των διακινητών».

Ακόμη ο υφυπουργός σημείωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν χρειάζεται οι άνθρωποι αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να πάνε στην κεντρική Ευρώπη, να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι. Θα πρέπει η διαδικασία που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νησιά μας, να γίνεται στο απέναντι έδαφος και ο αριθμός που θα είναι συμφωνημένος από την Ευρώπη, να περνά ασφαλώς. Τώρα η Ελλάδα λειτουργεί σαν φίλτρο για να προστατεύουμε τους Ευρωπαίους από τους «κακούς» μετανάστες. Και πολλές χώρες δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, όπως οι χώρες του Βίσεγκραντ, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία, Σλοβακία κλπ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τους πρόσφυγες και κατά πόσο η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για μια ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων-μεταναστών, ο κ. Μπαλάφας υπογράμμισε ότι «στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού δεν μπορούν να προβλεφθούν τα πάντα. Διότι μπορεί ξαφνικά να αλλάξει ο σχεδιασμός της τουρκικής ηγεσίας, η οποία χρησιμοποιεί ως μέσον πίεσης της Ευρώπης, της Ελλάδας τους ανθρώπους αυτούς, οι ροές να αυξηθούν και να βρεθούμε ξανά προ απρόβλεπτων γεγονότων».

Είπε ακόμη ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πως «το γεγονός είναι ότι από τότε που υπάρχει από τον Μάρτιο του 2016 η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οι ροές είναι ελεγχόμενες. Δεν είναι μηδενικές, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το 2015». «Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι θα συνεχιστεί σε αυτόν τον ρυθμό και παρόλο που και αυτό μας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, είναι περισσότερο διαχειρίσιμο. Η κατάσταση το 2015 ήταν η εξής: Έρχονταν  εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων και περνούσαν μέσα από μια διαδικασία στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τώρα τα σύνορα μας είναι κλειστά, οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται τους ανθρώπους και τα νησιά μας είναι στο όριό τους και σύντομα θα είναι και η ενδοχώρα στο όριό της», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Μπαλάφας τόνισε: «Η κατάσταση οδηγείται σε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες και δεν μπορεί η αντιμετώπιση από τους Ευρωπαίους να είναι ότι σας δίνουμε κάποια χρήματα και κάντε το κουμάντο σας. Η Τουρκία πήρε τα χρήματα που της έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της συμφωνίας που είχε γίνει, και νομίζω ότι προς το παρόν η κατάσταση θα διατηρηθεί σε μια ηρεμία, αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης