Οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό βάζει η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ η ΝΔ φοβάται μία νέα κοινοβουλευτική ήττα και δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Αναφερόμενη στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Σβίγκου είπε ότι «το μήνυμα που δίνουμε εμείς είναι ότι προχωράμε με ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας» και πρόσθεσε: «Το κυβερνητικό έργο δεν πρόκειται να διαταραχθεί, ακριβώς επειδή είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και το σύνολο του κυβερνητικού έργου, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επιδότηση ενοικίου, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Εκκλησία, όλα αυτά συνιστούν μεγάλες πολιτικές και θεσμικές προκλήσεις για τη χώρα μας και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν. Κι επίσης πιστεύουμε ότι δεν είναι απλώς η δική μας βούληση, υπάρχουν και οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις, ώστε να υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών και να βρεθούν οι 151 τουλάχιστον βουλευτές που θα τη στηρίξουν, αλλά υπάρχουν 151 βουλευτές και για κάθε άλλη κρίσιμη ψηφοφορία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση εάν επίκειται πολιτικό διαζύγιο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, απάντησε ότι «δεν πρέπει ούτε να προδικάζουμε, ούτε να προτρέχουμε» και τόνισε: «Ο κ. Καμμένος και στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί με την άρνησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με τη στήριξή του στην κυβέρνηση για την εξάντληση της τετραετίας. Επίσης, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνδράμει στα σχέδια της αντιπολίτευσης. Εγώ κρατάω αυτήν την τοποθέτηση. Προφανώς, περιμένω τις επόμενες μέρες και μετά την Τετάρτη, που έχει διαδικασία το δικό του κόμμα, να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από τον ίδιο».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει αυτοεγκλωβιστεί στο αίτημα των εκλογών»

Ως προς τη ΝΔ, που κάλεσε τον πρωθυπουργό είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης είτε να πάει σε πρόωρες εκλογές, εξέφρασε την απορία για ποιον λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, από τη στιγμή που θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και εξέφρασε την άποψη ότι μάλλον η ΝΔ φοβάται άλλη μία κοινοβουλευτική ήττα της μετά και την τελευταία πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι έχει «αυτοεγκλωβιστεί» στο αίτημα των εκλογών. Και συνεχίζει να το θέτει «προφανώς και επειδή φοβάται τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis, αλλά και επειδή δεν επιθυμεί η έξοδος από τα μνημόνια και η σταθεροποίηση της οικονομίας να γίνουν περαιτέρω αντιληπτές στην ελληνική κοινωνία».

Μάλιστα, αναρωτήθηκε εάν στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να λέει αυτά που έλεγε και τον προηγούμενο καιρό.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι αυτή «επιλύει το ζήτημα με έναν εθνικά επωφελή τρόπο, κινείται στην εθνική γραμμή, την οποία έχουν υπηρετήσει τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια στις κυβερνήσεις τους». Κι αυτό, πρόσθεσε, «επιβάλλει να μη βλέπουν τα πράγματα μέσα από τις δικές τους μικροπολιτικές επιδιώξεις, αλλά να ενωθούν σε μία εθνική γραμμή».

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, είπε ότι μόνο θετικά πράγματα μπορούμε να περιμένουμε.

«Με όποιον κι αν συναντάται ο Έλληνας πρωθυπουργός, αυτό το οποίο προτάσσει είναι τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας στη χώρα μας. Αυτό θα γίνει και σ’ αυτήν την περίπτωση. Πλέον, με άλλον τρόπο αντιμετωπίζεται η χώρα μας τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς. Έχει ανακτήσει τη γεωπολιτική της θέση ως χώρα και μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών βλέπουμε ότι επιλύει ζητήματα στα Βαλκάνια και ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας και συνανάπτυξης» σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης