Σαρωτική είναι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις περιφέρειες και στους βασικούς δήμους της χώρας. Η γαλάζια παράταξη κατάφερε να επικρατήσει στις 12 από τις 13 Περιφέρειες με υποψηφίους που είχαν λάβει το επίσημο χρίσμα από το κόμμα. Όμως και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο νικητής ανήκει πολιτικά στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς.

Η κυριαρχία όμως της Νέας Δημοκρατίας επεκτάθηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές όπου στην κυριολεξία σάρωσε τους μεγάλους Δήμους της χώρας εκτός βεβαίως από την Πάτρα όπου το ΚΚΕ κατήγαγε για άλλη μία φορά σημαντική νίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τις περιφέρειες εκλογές ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε «μπλε» εκτός από την Κρήτη όπου στην Περιφέρεια εξελέγη και πάλι ο κ. Αρναουτάκης ο οποίος ανήκει στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η συμμετοχή κινήθηκε λίγο πάνω από το 40%, ενώ στον πρώτο γύρο ήταν 58,43%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα περίπτερα της Ρ. Δούρου και του Ν. Ηλιόπουλου ο Αλέξης Τσίπρας

Συγχαίροντας όλους όσοι επικράτησαν στο β’ γύρο, δημάρχους και περιφερειάρχες, είτε προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους ζήτησε την επόμενη τετραετία να κάνουν καλύτερες πόλεις, περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες, εκμεταλλευόμενοι το νέο θεσμικό καθεστώς.

Αυτό επεσήμανε ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην πλατεία Συντάγματος, στα περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ, της Ρ. Δούρου και του Ν. Ηλιόπουλου.

Κλείνοντας δε, τη δήλωσή του, τόνισε πως από αύριο στον ΣΥΡΙΖΑ, «ενώνουμε δυνάμεις για τη μάχη των μαχών, τις εθνικές εκλογές».

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει σημασία να ξέρεις να κερδίζεις, αλλά και να ξέρεις και να χάνεις, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός αναδεικνύοντας το σημαντικό, όπως είπε: Να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

 

Δηλώσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών έκανε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Επιπλεόν, δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έκανε και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες, όσοι και όσες, στήριξαν σήμερα τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

Σαφής επικράτηση του Γ. Πατούλη έναντι της Ρ. Δούρου 

Σαφές προβάδισμα του Γιώργου Πατούλη έναντι της Ρένας Δούρου για την περιφέρεια Αττικής δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ευχαρίστησε τους πολίτες της Αττικής για τη νίκη που του έδωσαν, τονίζοντας πώς «αξίζουμε καλύτερα και θα τα κάνουμε καλύτερα, θα πάμε μπροστά στο μέλλον».

«Θέλω να σας δώσω μία υπόσχεση θα δουλέψουμε νυχθημερόν για να πάμε την Αττική μπροστά, για να κάνουμε αυτό τον ευλογημένο τόπο κάθε μέρα καλύτερο, θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να επιστρέψει η περηφάνεια στην Αττική», τόνισε.

«Σας υπόσχομαι ότι θα δουλέψουμε με σχέδιο, γιατί η Αττική δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο, θέλουμε να δώσουμε λύση στα μεγάλα προβλήματα», πρόσθεσε o κ. Πατούλης.

«Σήμερα δεν νίκησε μόνο η παράταξη μας, νίκησε η ενότητα. Τους ενώνουμε όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η μεγαλύτερη μου φιλοδοξία στα τέσσερα χρόνια είναι να μπορώ να σας κοιτάζω όλους στα μάτια και να χαιρόμαστε που ζούμε στην Αττική».

«Ευχαριστώ όλους τους υποψήφιους περιφερειαρχές, στο πρόσωπο τους δεν βλέπω μελλοντικούς αντιπάλους, θέλω όλοι να είμαστε ενωμένοι για το καλό της Αττικής», δήλωσε.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το κόμμα της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον διαβεβαιώσω και ότι θα είμαι στον αγώνα για δώσουμε φως στην Ελλάδα, να φύγουμε από τη μιζέρια», είπε ο κ. Πατούλης.

Οι δηλώσεις του κ. Πατούλη

 

Δηλώσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών έκανε και η κυρία Ρένα Δούρου

 

Πανηγυρισμοί στο εκλογικό κέντρο του Κώστα Μπακογιάννη

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα έξω από το εκλογικό κέντρο του Κώστα Μπακογιάννη μετά τη μεγάλη νίκη που πέτυχε. 

Κόσμος κατέφθασε στο εκλογικό περίπτερο του Κώστα Μπακογιάννη στην πλατεία της Παλαιάς Βουλής προκειμένου να γιορτάσει μαζί του τη μεγάλη νίκη του νέου δημάρχου της Αθήνας. Στο εκλογικό περίπτερο του Κώστα Μπακογιάννη έφτασε και η μητέρα του και βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία δήλωσε πως «η Ελλάδα βάφτηκε μπλε και έστειλε το μήνυμα ότι δεν θέλει ψέματα, λαϊκισμούς και δημαγωγίες, αλλά σοβαρότητα».

Οι δηλώσεις του κ. Κώστα Μπακογιάννη

 

Η δήλωση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη

 

Οι πανηγυρισμοί στο εκλογικό κέντρο του Κώστα Μπακογιάννη

 

Προβληματισμός στο εκλογικό κέντρο του Νάσου Ηλιόπουλου

Αντίθετα, κλίμα αμηχανίας επικρατούσε στο προεκλογικό περίπτερο του Νάσου Ηλιόπουλου. 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος, μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου για την ανάδειξη δημάρχου στον δήμο Αθηναίων ανέφερε: «Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που σήμερα για άλλη μια φορά επέλεξαν να στηρίξουν την “Ανοιχτή Πόλη”. Η επιλογή τους αυτή, μας γεμίζει ευθύνη. Την ίδια στιγμή θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της “Ανοιχτής Πόλης” που από το 2015 με αυταπάρνηση δίνουν μικρές και καθημερινές μάχες, μικρές και μεγάλες μάχες σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Κι αυτή τη δουλειά θα συνεχίσουμε να την κάνουμε».

Ακόμη ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε: «Θέλω να συγχαρώ τον Κώστα Μπακογιάννη για το αποτέλεσμα και είμαι σίγουρος ότι και την επόμενη μέρα θα μπορέσουμε παρά τις διαφωνίες μας που υπάρχουν και έχουν καταγραφεί, να δουλέψουμε μαζί με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και ο καθένας με τη δικιά του οπτική να αναδείξει τα μεγάλα ζητήματα της Αθήνας. Ούτως ή άλλως, τώρα, θα ξεκινήσει η πραγματική κρίση για όλους μας».

Οι δηλώσεις του Ν. Ηλιόπουλου

 

Άνετη νίκη του Κ. Ζέρβα στον δήμο Θεσσαλονίκης

Μπορεί στον α΄ γύρο ο Κωνσταντίνος Ζέρβας να εξασφάλισε τη δεύτερη θέση έναντι του τρίτου Γ. Ορφανού με διαφορά λίγων ψήφων, ωστόσο στον β΄ γύρο επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση.

«Σήμερα νίκησε η Θεσσαλονίκη. Αυτή η νίκη ανήκει σε όλους τους Θεσσαλονικείς ότι κι αν ψήφισαν», δήλωσε ο νέος δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Φορτισμένος συναισθηματικά και εν μέσω συνθημάτων ο κ. Ζέρβας, επικεφαλής της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη», στις πρώτες δηλώσεις αμέσως μετά τη νίκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών, τόνισε ότι «το μυαλό μας θα κατευθύνεται στο να γίνει καλύτερη η ζωή όλων».

«Η ευθύνη, η συνέπεια και η εργατικότητα, είναι η παρακαταθήκη που μου άφησε ο πατέρας μου», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Ακολούθως ευχαρίστησε ονομαστικά τους συνεργάτες του, τη μητέρα και τις αδελφές του.

«Μόνο νίκες για τη Θεσσαλονίκη», κατέληξε ο νέος δήμαρχος Κ. Ζέρβας.

Οι δηλώσεις του κ. Ζέρβα

 

Δηλώσεις του κ. Νίκου Ταχιάου

«Υπάρχει νικητής. Στρέψτε τα φώτα στον νικητή. Εγώ είμαι εδώ για τη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος, μετά την γνωστοποίηση του exit poll για τον κεντρικό δήμο και τα πρώτα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών. «Η Θεσσαλονίκη έχει δήμαρχο, θέλω να συγχαρώ τον κ. Ζέρβα για την επιτυχία του» ανέφερε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως μια «μέρα γιορτής». Είπε ότι οι Θεσσαλονικείς δεν τον πίκραναν υπογραμμίζοντας: «δεν με πικραίνει ποτέ οτιδήποτε είναι θέμα Δημοκρατίας. Είναι γιορτή της Δημοκρατίας το αποψινό και ως τέτοιο πρέπει να το ζήσουμε».

Επικαλούμενος τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, τόνισε ότι ήταν πιστός στις αρχές του και στις αξίες του και έδωσε τον αγώνα όσο πιο δυνατά μπορούσε. «Θα συνεχίσω στον αγώνα για τη Θεσσαλονίκη που είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου, είναι το πάθος μου» σημείωσε μεταξύ άλλων. 

 

Νίκη Γ. Μώραλη στον Δήμο Πειραιώς

Ο Γιάννης Μώραλης κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στον δήμο Πειραιώς.

Ο κ. Μώραλης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και ενωτικός στις πρώτες του δηλώσεις.

«Ο Πειραιάς νίκησε. Ο Πειραιάς Νικητής μπορεί να κέρδισε μια ακόμη αναμέτρηση, αλλά κερδισμένη είναι η πόλη του Πειραιά. Ο Πειραιάς είναι νικητής σήμερα, για να συνεχίσει ο Πειραιάς το δρόμο της αισιοδοξίας, της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης, της προόδου, της αλληλεγγύης. Αυτοί είναι οι στόχοι μας, έτσι πορευτήκαμε 4,5 χρόνια, έτσι θα πορευτούμε τα επόμενα τέσσερα. Εσείς είστε οι νικητές. Εσείς είστε που πήρατε την τελική απόφαση. Κάνετε τον Πειραιά να διατηρεί την αισιοδοξία του», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Μώραλης.

Οι δηλώσεις του κ. Μώραλη 

 

Κώστας Πελετίδης: Ο πατραϊκός λαός σήμερα με την ψήφο του διασφάλισε τη δική του νίκη

«Ο πατραϊκός λαός σήμερα με την ψήφο του διασφάλισε τη δική του νίκη, για να μείνει ο δήμος στα χέρια του λαού και να συνεχιστεί το φιλολαϊκό έργο.»

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο επανεκλεγείς δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μιλώντας απόψε σε πολυπληθή συγκέντρωση έξω από το εκλογικό κέντρο της παράταξης τής «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο Κώστας Πελετίδης, ο οποίος στηρίχθηκε από το ΚΚΕ και σύμφωνα με καταμετρημένο το 25% των εκλογικών τμημάτων λαμβάνει ποσοστό περίπου 71%, επεσήμανε στη συνέχεια ότι «θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι αγωνίστηκαν, ποικιλοτρόπως, για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα» και συμπλήρωσε: «Πιο έμπειροι, θα συνεχίσουμε τη συλλογική προσπάθεια με τους εργαζόμενους του δήμου και τον πατραϊκό λαό για τη λειτουργία της πόλης μας, για να υπάρχει ζωή.»

Παράλληλα, ο Κώστας Πελετίδης υπογράμμισε ότι «ενωμένοι, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες, να έχουμε νίκες, ν’ ανακουφίζουμε τα λαϊκά στρώματα» και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε από το ίδιο μετερίζι. Θ’ αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους, τους αγρότες, γι’ αυτά που δικαιούνται. Ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος. Ξέρουμε τις αιτίες. Θα τις αντιμετωπίσουμε με περισσότερο πείσμα και επιμονή.»

Οι δηλώσεις του κ. Πελετίδη

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης