«Ξεκινάμε τώρα μια πορεία ανατροπής των υπαρχόντων δεδομένων» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Μιχάλης Καρχιμάκης, απευθυνόμενος στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος, που συνέρχεται στο ΣΕΦ.

Ο κ. Καρχιμάκης επέκρινε με οξύτητα τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., κάνοντας λόγο για «πεντέμισι ζοφερά χρόνια καταστροφικής πολιτικής της Δεξιάς». «Αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε τη μιζέρια της Ν.Δ., επιλέγοντας να γίνουμε εμείς το θύμα του πολιτικού κόστους, αντί να αφήσουμε την Ελλάδα να πέσει θύμα του γενιτσαρισμού των αγορών» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αξιολόγηση της πορείας μας πρέπει να έχει το στοιχείο της έντιμης αυτοκριτικής, αλλά πρέπει να πούμε ότι επί δύο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον Γιώργο Παπανδρέου αντιτάχθηκε στην κατάρρευση του τόπου» ανέφερε ο κ. Καρχιμάκης και πρόσθεσε: «Πείσαμε τη συντηρητική Ευρώπη για την ανάγκη δημιουργίας του μηχανισμού. Αμυνθήκαμε στις ορέξεις των αγορών, καλέσαμε τους εταίρους να χτυπήσουμε τους φορολογικούς παραδείσους και τονίσαμε την ανάγκη να ελεγχθούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης».

Παράλληλα, υποστήριξε πως το Κίνημα έδωσε αυτή τη μάχη μόνο του «σε μια κοινωνία με ελάχιστα αποθέματα υπομονής, με μια Δεξιά με νεκρωμένη μνήμη και με τη συντήρηση μιας παρωχημένης Αριστεράς». Υποστήριξε, δε, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του, «γιατί τα κατεστημένα είναι εδραιωμένα και γιατί η προσπάθεια απαιτεί χρόνο» και πρόσθεσε πως: «Κάναμε, όμως, τη σημαντική αρχή για να ξεπλύνουμε τη γάγγραινα των έκνομων συμφερόντων. Αλλά έπρεπε να προχωρήσουμε και ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας δημόσια ονοματεπώνυμο στην ποταπή ιδιοτέλεια και σε καθέναν που επιδιώκει να ωφεληθεί εις βάρος του συνόλου».

Επιπλέον, ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι η μάχη υπέρ της Δημοκρατίας και κατά των αγορών συνεχίζεται εντός και εκτός συνόρων, με πρώτο και βασικό στόχο να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο με τη νέα σύμβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη νέα δανειακή σύμβαση, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το Κίνημα «αναμετρήθηκε σκληρά με τον εαυτό του, με άλλες δομές και νοοτροπίες και βεβαίως αναμετρηθήκαμε με όσους πρώτα κατήγγειλαν τις επιλογές μας, αλλά τώρα προσυπογράφουν και αγωνιούν να υλοποιήσουν όσα στην αρχή απέρριπταν, με τρανό παράδειγμα τη Ν.Δ. και τον αρχηγό της».

Ενώ η κυβέρνηση Παπανδρέου, είπε, «μάτωνε για να φέρει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, κάποιοι με θεόρατες γλώσσες εμπάθειας τη χαρακτήριζαν απόφαση “κατοχική” και “προδοτική” και μετά την αποχώρηση Παπανδρέου από πρωθυπουργού η ίδια απόφαση παρουσιάστηκε ως ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο που πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχτεί και να εφαρμοστεί. Αυτή η μανιασμένη εμπάθεια, απέναντι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, ξεχειλίζει από σκοπιμότητες συμφερόντων με ανύπαρκτο ανάστημα και σοβαρό έλλειμμα δημόσιου ήθους».

Επίσης, σημείωσε ότι όσοι ψάχνουν για «προδότες», ας ψάξουν αλλού και όχι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρόσθεσε ότι «όσο, όμως, ψάχνουν, οφείλουν να δουν γιατί λιθοβόλησαν την απόφαση για δημοψήφισμα, γιατί δεν εμπιστεύθηκαν τον λαό, γιατί φοβήθηκαν τη δεσμευτική έκφρασή του. Να δουν γιατί πλημμύρισαν την κοινωνία με προπαγάνδα, αποκρύβοντας διεθνή δημοσιεύματα που στήριζαν τον Γιώργο Παπανδρέου στην απόφασή του».

Παραδέχθηκε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε λάθη, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι οι πρωταίτιος της κρίσης είναι η διακυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία «οδήγησε την χώρα σε παγκόσμιο ρεκόρ χρέους», ενώ ως κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την πρώτη μέρα ήρθε αντιμέτωπο με μια θεσμοποιημένη διαφθορά και ένα αχυρένιο κράτος. Συμπλήρωσε ότι «στις ρίζες αυτών των δεινών βρίσκεται σήμερα η γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος». Διευκρίνισε, όμως, πως «ούτε ο διχασμός ούτε η τυφλή εκδίκηση υπηρετούν τη Δημοκρατία».

Συνεχίζοντας, δε, την αυτοκριτική στη διακυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Καρχιμάκης είπε: «Δεν χαριστήκαμε ούτε σε “βαρόνους” των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ούτε σε επώνυμους με μυθώδεις οφειλές στο Δημόσιο, ούτε σε κανένα καθεστώς ατιμωρησίας, για το οποίο βέβαια δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης».

«Το αποτέλεσμα σήμερα είναι ένας άφαντος Καραμανλής να “νίπτει τας χείρας του”, ένας κραυγάζων Σαμαράς να τάζει “λαγούς με πετραχήλια” και να χρυσοστολίζεται για την καρέκλα, μια Αριστερά να περιφρουρεί την ετικέτα του προοδευτικού και ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ. να κατηγορείται για τα πάντα» πρόσθεσε ο κ. Καρχιμάκης και ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Κινήματος αναγκάστηκε να υιοθετήσει προτεραιότητες διαφορετικές από τις προεκλογικές του εξαγγελίες και επέτρεψε να συνδεθούν οι μεγάλες τομές με τους όρους του δανείου και αφήνοντας να επισκιαστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις από τα έκτακτα μέτρα για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Ο γραμματέας του Ε.Σ. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατήγγειλε ως «υστερόβουλες» τις συμπεριφορές διαφόρων που μετείχαν στην κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα την κατέκριναν, καθώς και εκείνες άλλων, που απαξίωναν το κόμμα μέσα από το οποίο καταξιώθηκαν.

Επίσης, ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι και η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «παρασύρθηκε σε ένα ‘’υφεσιακό σπιράλ’’, χωρίς να χτίζουμε μια εξειδικευμένη αναπτυξιακή ταυτότητα και στις 13 Περιφέρειες, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις ν’ αναγκαζόμαστε ν’ ακολουθήσουμε οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων. Αυτά μας στοίχισαν, δημιούργησαν σύγχυση γέννησαν τάσεις εσωστρέφειας και εμφάνισαν ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ. χωρίς στέρεα πολιτική ταυτότητα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε σήμερα περιορισμένες κοινωνικές αναφορές, έλλειμμα οργανωμένης πολιτικής δράσης και μια πληγωμένη σχέση με τον λαό».

Ο γραμματέας του Ε.Σ. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είπε ότι το Κίνημα οφείλει να αναλάβει τη δημοκρατική ευθύνη να ανασυνθέσει την πολιτική του και να την τοποθετήσει στους κοινωνικούς χώρους, που κυριαρχεί η ανασφάλεια για την πολιτική του σήμερα και διευκρίνισε: «Αυτό σημαίνει πως πρέπει ν’ απαντήσουμε με ένα δυναμικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που θα υιοθετεί αυξημένα μέτρα κοινωνικής προστασίας, κάνοντας την κοινωνική ασφάλεια μέρος της λύσης για την έξοδο από την κρίση, στήριξη της παραγωγικής μας βάσης και ανασυγκρότηση της Παιδείας».

Αναφερόμενος στη δανειακή σύμβαση, σημείωσε ότι χωρίς αυτήν η χώρα θα έκανε «ανώμαλη προσγείωση», προσθέτοντας ότι «όσοι επαίρονται ότι έχουν τη λύση στο “φέσωμα” των δανειστών μας, την ίδια στιγμή να μιλήσουν για τα αντίποινα, και για τον διεθνή μας αποκλεισμό από μια αγορά που έχει νόμους, τους οποίους όποιος δεν τηρεί, αυτομάτως η αγορά τον ξεβράζει».

Ο γραμματέας του Ε.Σ. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε λόγο και για διαμορφωμένο «αντι-ΠΑΣΟΚ» μέτωπο που «αποσκοπεί στην οικειοποίηση της λαϊκής δυσαρέσκειας και στον εκφυλισμό της σε ψήφο διαμαρτυρίας, απέναντι στη δημοκρατική παράταξη».

Σημείωσε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. «παραμένοντας συνεπές με την ιστορία του, οφείλει να είναι η ψυχή των νέων μεγάλων αλλαγών, οι οποίες θα είναι οι διαχωριστικές γραμμές με τη Δεξιά, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για ν’ αναπτυχθεί μια συμπαγής πρόταση δημοκρατικού σοσιαλισμού, που θα δώσει τη μάχη ενάντια στη χειραγώγηση της πολιτικής από τα οικονομικά συμφέροντα».

«Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αξιώνει μια Ευρώπη ειρηνική στην κατεύθυνση της ομοσπονδίας ισότιμων εταίρων» τόνισε, αναφερόμενος στην Ευρώπη και τέλος κάλεσε σε εντατικοποίηση της οργανωμένης πολιτικής δράσης με τη δημιουργία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «που μας αξίζει, όχι κατοχυρώνοντας ρόλους, αλλά ενώνοντας δυνάμεις», ώστε «με προϋπόθεση την ενότητα και την πίστη στη νίκη σε όλα τα επίπεδα να απευθυνθούμε στους αδύναμους και τους αποκλεισμένους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης