Την ώρα που αγριεύει η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, οι τρεις συνδιαχειριστές των τραπεζικών λογαριασμών στην HSBC των οποίων τα ονόματα διεγράφησαν αναμένεται εντός της ημέρας να περάσουν το κατώφλι του γραφείου των οικονομικών εισαγγελέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα σημειώματα που απεστάλησαν αναγράφουν ως ημερομηνία κλήσης των τριών αυτών προσώπων την Παρασκευή, 4 του μηνός, και από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 14.00 μετά το μεσημέρι.

Την Πέμπτη κατέθεσαν στον οικονομικό εισαγγελέα υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας δύο συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι ερωτήθηκαν επισταμένως για το αν γνωρίζουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έφτασε η λίστα στα χέρια του πρώην υπουργού, τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη διαχείρισή της και το εάν ή όχι το πρώτο ηλεκτρονικό αρχείο μετατράπηκε σε άλλες ηλεκτρονικές μορφές.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες από το περιεχόμενο αυτής της κατάθεσης. Επισημαίνεται πως τα τρία επίμαχα πρόσωπα που καλούνται στον οικονομικό εισαγγελέα, δηλαδή ο Συμεών Σικιαρίδης, ο Ανδρέας Ρωσσώνης και η Ελένη Παπακωνσταντίνου, αντιμετωπίζονται ως ύποπτα. Ο οικονομικός εισαγγελέας επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το εάν το ποσό του 1.222.000 δολαρίων που είναι κατατεθειμένο στον έναν από τους δύο λογαριασμούς στην HSBC (ο άλλος είναι ανενεργός) έχει δηλωθεί στην εφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν το ενδιαφέρον για το ζήτημα της παραπομπής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου εντοπίζεται αυτήν τη στιγμή στο να ξεκαθαριστούν βασικές λεπτομέρειες του σκηνικού, έτσι ώστε να καθοριστεί επακριβώς το πλαίσιο των κατηγοριών, στο πολιτικό επίπεδο ενισχύεται η αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για το θέμα της παραπομπής του πρώην υπουργού. Το επίκεντρο της σύγκρουσης αυτής αφορά το πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου, για το οποίο το Μαξίμου -εμφανώς πλέον- έχει υψώσει ασπίδα ασφαλείας.

Η Κουμουνδούρου επιχειρεί να διασπάσει το μέτωπο Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελου Βενιζέλου εντάσσοντας τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο της υπόθεσης που θα διαχειριστεί η προανακριτική επιτροπή. Με αυτήν την έννοια και δεδομένου ότι η ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή των υπευθύνων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ θα είναι μυστική, όπως προβλέπει ο κανονισμός, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διεμβολίσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης. Ήδη δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Πάρις Μουτσινάς, δεν στηρίζουν τη γραμμή του κόμματος της Αγίου Κωνσταντίνου σε αυτό το ζήτημα.

Στην Ιπποκράτους, τώρα, το θέμα της σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ, η οποία εντάσσεται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε πλαίσιο μεσοπρόθεσμης τακτικής εν όψει του συνεδρίου του κόμματος, που αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί δι’ αυτού του τρόπου μία φυγή προς τα εμπρός, ελπίζοντας να ανακτήσει πολιτικό χώρο για να ελιχθεί, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα ήταν απολύτως εγκλωβισμένος από την εμπλοκή του στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

Η Ιπποκράτους εντοπίζει ως βασικό πρόσωπο-κλειδί στη διαμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης της λίστας από την αρχή έως και πρόσφατα τον Ιωάννη Διώτη, ο οποίος έδωσε τη λίστα σε μορφή usb σε διάφορους παραλήπτες, και καταγγέλλει -εμμέσως πλην σαφώς- μηχανισμό, χωρίς ωστόσο να τον προσδιορίζει επακριβώς.

Οι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ αφήνουν να εννοηθεί πως οι παραλήπτες αυτοί ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο δημοσιογράφος που δημοσιοποίησε μια εκδοχή της λίστας Λαγκάρντ. Η Κουμουνδούρου, από την πλευρά της, αρνείται κατηγορηματικά αυτές τις καταγγελίες και επιμένει πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους χειρισμούς του δεν μπορεί να ξεφύγει από το κάδρο, πως αποτελεί βασικό πρόσωπο στην υπόθεση Λαγκάρντ και πως βαρύνεται ακόμη και με ποινικές ευθύνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης