Με σκληρή γραμμή θα προσέλθει η κυβέρνηση στο Eurogroup και έχοντας εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με 162 «ΝΑΙ» και 137 «ΟΧΙ» η ελληνική αντιπροσωπεία καλείται να αντιμετωπίσει την άκαμπτη στάση του Βερολίνου και το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το τρίπτυχο: «Δεν υπογράφουμε παράταση μνημονίου – Ζητούμε χρόνο – Οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο», ο κ. Τσίπρας απάντησε στις πιέσεις και τις προειδοποιήσεις των Γερμανών, δίνοντας το στίγμα των βασικών σημείων που περιλαμβάνει η ατζέντα της κυβέρνησης.

«Στο Eurogroup δε θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά η Ελλάδα ολόκληρη. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στα μνημόνια και την υποτέλεια», τόνισε με νόημα, αναμένοντας πλέον τις αντιδράσεις των εταίρων αλλά και των αγορών, μετά την ώθηση που έλαβαν την Τρίτη, εν μέσω αισιοδοξίας για πιθανή πρόοδο στην κατεύθυνση σύναψης μιας συμφωνίας.

H ψηφοφορία και οι ομιλίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς εκπλήξεις ψηφίστηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Μετά την καταμέτρηση, 162 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης (του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ), 137 κατά (της ΝΔ, της ΧΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ), ενώ απουσίαζε ο Ν. Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής λόγω ασθενείας.

Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές. «Είναι μια ιστορική στιγμή και ιστορική συνεδρίαση», είπε στο τέλος η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το επόμενο ραντεβού της Ολομέλειας θα ορισθεί για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η σχετική ανακοίνωση για το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση αναβλήθηκε (εκ νέου) για το Σαββατοκύριακο, οπότε δεν έχει προσδιορισθεί η ακριβής ημερομηνία της πρώτης ψηφοφορίας, αν και βάσει των ασφυκτικών περιθωρίων που δίνει το Σύνταγμα, η εκκρεμότητα θα πρέπει να κλείσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυκτα με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Τσίπρας: Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται

Ο κ. Τσίπρας καταφέρθηκε με βαρύτατες αναφορές εναντίον των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, εγκαλώντας τους εκ νέου ότι ζήτησαν μονάχα δίμηνη παράταση του προγράμματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση προβλήματα χρηματοδότησης.

Ο πρωθυπουργός, μίλησε για πρωτοφανή εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την κυβέρνηση ενώ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι εδώ που βρισκόμαστε «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής».

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

«Αν αποδεχτούμε να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν έγιναν οι εκλογές».

«Πρέπει να το καταλάβουν ότι την 25η Γενάρη δεν είχαμε μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος.»

«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στα μνημόνια γιατί αυτό θα σήμαινε οτι η Ευρώπη της λαϊκής κυριαρχίας δεν υπάρχει πια».

«Τις επόμενες ημέρες θα κρίθει αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να προχωρήσει μπροστά αλλάζοντας».

«Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Με διάθεση να παραμείνουμε σε μια Ευρώπη ισότιμη και δίκαιη για τους λαούς της.»

«Σε λίγες μόνο μέρες καταφέραμε να μετατρέψουμε το ζήτημα της μικρής Ελλάδας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά σε παγκόσμιο ζήτημα.»

«Μέσα σε λίγες μόνο μέρες διεξάγεται η διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από το 2009 και μετά».

«Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη δανειακή σύμβαση.»

«Τα μνημόνια ήταν η ευκαιρία το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία, η δημόσια περιουσία να περάσουν στα χέρια των συμφερόντων των λίγων.»

«Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το μνημόνιο. Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη.»

«Και η στήριξη δόθηκε για να επιστρέφεται πάλι πίσω στους δανειστές. Για να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις.»

«Οι προτάσεις μας είναι εκείνες που μπορούν να βάλουν τέλος στον παραλογισμό»

«Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό. Καταστροφικούς για την οικονομία».

«Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 θα τονώσει τη ζήτηση &την ανάπτυξη.Θα δημιουργήσει νέα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία.»

«Η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει στην σύγχρονη ελληνική δημοκρατία, θα είναι αυτή των μνημονιακών χρόνων. Που τελείωσε στις 25 Γενάρη.»

«Αν υπήρχε δανειακή θωράκιση μέχρι τον Ιούνη, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.»

«Η Ελλάδα αποκτά συμμάχους, η Ελλάδα αποκτά φωνή, η Ελλάδα διεκδικεί».

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους έλληνες πολίτες, ότι αυτές οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.»

«Η υλοποίηση του προγράμματος έχει προβλεφθεί σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας & δεν σχετίζεται με ανάγκη για νέο δανεισμό.»

«Έτοιμα δύο νομοσχέδια. Το πρώτο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το δεύτερο τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση».

Kαμμένος: Υπάρχει ελπίδα και φως

«Σήμερα θα μιλήσω ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Τότε ήμουν μόνος μου, ένας διεγραμένος βουλευτής διότι δεν έκανα κωλοτούμπα. Έγινε κίνημα πολιτών, γίναμε κοινοβουλευτική ομάδα αλλά αντισταθήκαμε. Μας ξαναπούλησαν, αποστάτησαν αλλά σταθήκαμε όρθιοι», είπε ο Πάνος Καμμένος.

«Από την αρχή λέγαμε ότι πρέπει να ενώσουμε τους διαφορετικούς χώρους. Έλληνες και Ελληνίδες που μέχρι προχθές διοικούνταν από μία τρόικα που έστελνε e-mails. Τώρα οι δημοσκοπήσεις -ανεπηρέαστες από συμφέροντα- λένε ότι μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού συμφωνούν με την διεκδίκηση των αποζημιώσεων και των χειρισμών της κυβέρνησης. Γιατί υπάρχει ελπίδα και φως. Γιατί είδαν κάποιους να συνομιλούν όρθιοι, να διαπραγματεύονται, να ζητούν να γυρίσουν πίσω οι μετανάστες, να ζητούν να βρουν εργασία οι νέοι που κάθονται στα σπίτια. Ζητούμε αξιοπρέπεια και εθνική υπερηφάνεια. Ζητούμε να μην αναγκάζεται η κυβέρνηση να παίρνει πίσω νομοσχέδια. Ζητούμε να λειτουργήσει το Σύνταγμα. Γι’ αυτό για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης κατέβηκαν στο Σύνταγμα αυθόρμητα πολίτες για να στηρίξουν την Ελλάδα. Το αναγκαίο καλό που υποσχεθήκαμε έγινε πραγματικότητα. μαζί όλοι θα στηρίξουμε αυτή τη νέα προσπάθεια», είπε στην ομιλία του ο υπουργός Άμυνας.

Σαμαράς: Ελπίζουμε να βγείτε όρθιοι μετά το Eurogroup

«Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση, όπως όλοι όσοι αγαπάνε την πατρίδα», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. «Αλλά δεν θα αφήσουμε να πέσει η χώρα στα βράχια» συνέχισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε την κακή οικονομική κατάσταση που βρισκόταν η χώρα πριν από 2,5 χρόνια -έλλειμμα και βαθιά ύφεση- τονίζοντας ότι η χώρα που παρέδωσε είχε ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2014, καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η ανεργία βρισκόταν σε πτωτική πορεία.

Σχολιάζοντας την προτροπή ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσει ο κόσμος τις φορολογικές του υποχρεώσεις., υπενθύμισε τις παραινέσεις, τόσο του πρωθυπουργού όσο και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να μην πληρώσει ο κόσμος τον ΕΝΦΙΑ.

«Τώρα λέτε για το καλό της πατρίδας. Τότε δεν υπήρχε πατρίδα;» αναρωτήθηκε. «Παραλάβαμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά παραδώσαμε χώρα στα πόδια της» υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τις συνεχείς αναφορές στελεχών της νυν κυβέρνησης ότι η χώρα δεν διαπραγματευόταν επί των ημερών της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε το πλαίσιο στο οποίο κινείτο η κυβέρνηση, λόγω της βαθιάς ύφεσης και του υψηλότατου ελλείμματος. «Όταν έχεις 9% έλλειμμα και 7% ύφεση, τα περιθώρια να διαπραγματευθείς είναι ασφυκτικά» εξήγησε.

Σχετικά με το mail Χαρδούβελη, παρατήρησε: «Μάλλον δεν το έχετε διαβάσει. Γιατί η κυβέρνησή μας δεν συμφώνησε με κανένα από τα μέτρα που ζητούσε η τρόικα».

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών περί 70% αποδοχής των μέτρων του μνημονίου, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε αποδεχθεί περισσότερο από το 63%, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι τώρα συναινεί με μέτρα για τα οποία κατηγορούσε τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης για «δωσίλογους» και «πουλημένους».

Παράλληλα, υπενθύμισε την αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν επιθυμούσε παράταση του μνημονίου. «Αν είχαμε ζητήσει 6 μήνες παράταση, σήμερα θα μας λέγατε ότι σας δέσαμε τα χέρια. Και σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε παράταση για 4 μήνες, γιατί δεν την ζητάτε; Τι φοβάστε;».

Για τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αν η χώρα έμενε στην πορεία που είχε χαράξει η κυβέρνησή του θα ερχόταν σταδιακά η ανακούφιση για τους πολίτες.

«Πουθενά δεν υπάρχει το μαγικό κουμπί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά όταν υπόσχεσαι τα πάντα σε όλους, στο τέλος κινδυνεύεις να μην μπορείς να δώσεις τίποτα». Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμα ότι αν και νομικά δεν μπορεί μία χώρα να φύγει από το Ευρώ, ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν τόσο ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία, που τελικά μια χώρα να
αναγκαστεί να αποχωρήσει.

Στιγμιότυπα από τη Βουλή

Ανακούφιση (για την ψήφο εμπιστοσύνης) ή προβληματισμός; (για το κρίσιμο Eurogroup)

Δραγασάκης: Η λύση είναι μια νέα, αξιόπιστη συμφωνία

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ της Τρίτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης καθώς κορυφωνόταν η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η κρίση προϋπήρχε και απαιτούσε θεραπεία ενώ ούτε η ανανέωση των μνημονίων ούτε η επέκταση των υφιστάμενων είναι διέξοδος.

Η λύση είναι μια νέα, αξιόπιστη συμφωνία. Ένα νέο συμβόλαιο και ένα συμφωνημένο σχέδιο ομαλής μετάβασης από το παλιό στο νέο καθεστώς.

Χρειάζεται αυτή η μετάβαση, μια ενδιάμεση συμφωνία, μια συμφωνία «γέφυρα» με τέσσερις προϋποθέσεις:

1. Επέκταση διανειακής σύμβασης
2. Ενα σύνολο μεταρρυθμίσεων που θα έχουν από κοινού συμφωνηθεί
3. Διαπραγμάτευση για το χρέος μέσα στην περίοδο που θα ισχύει το σχέδιο ομαλής μετάβασης.
4. Μια συναντίληψη για τα επόμενα βήματα

Βαρουφάκης: «Πηγαίνουμε στο Εurogroup όρθιοι»

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Δεν αποδεχόμαστε ούτε μία λέξη που ενισχύει τη λιτότητα και το χρέος. Δεν θα αποδεχτούμε ούτε έναν όρο που ενισχύει τη δίνη της κρίσης. Δεν θα υποκύψουμε στην απατηλή πλάνη ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί μεταρρύθμιση. Εκλεγήκαμε για να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία» είπε και συμπλήρωσε:

«Δεν γίνεται να διαπραγματευτούμε εάν αποκλείσουμε τη ρήξη. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τη ρήξη, αλλά αν την έχεις αποκλείσει, δεν διαπραγματεύεσαι».

«Ήδη άρχισε στην Ελλάδα η μεταμνημονιακή περίοδος» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που πηγαίνει στο Εurogroup όρθια και όχι σκυφτή» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σταθάκης: Αυτά είναι τα έντεκα μέτρα για την επανεργοποίηση της οικονομίας

Στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκης, παρουσίασε στη Βουλή τις 11 τομές για την επανεργοποίηση της οικονομίας.

Μεταξύ αυτών:

-Προκήρυξη διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.
-Διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας με μεταφορά των δανείων από τις τράπεζες σε φορέα διαχείρισης και δεσμευτική νομοθεσία με ισχυρή διαμεσολάβηση για την επίλυση του προβλήματος.
-Διαχείριση των δανείων των επιχειρήσεων, με φιλικό τρόπο και ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
-Νέος αναπτυξιακός νόμος με κίνητρα για επενδύσεις με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια.
-Μεταστροφή του σύνθετου εξαγωγικού θεσμικού πλαισίου και απλοποίηση διαδικασιών με Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κατά των πρότυπα των ΚΕΠ.
-Τις Κυριακές τα μαγαζιά θα είναι κλειστά. «Η κοινωνία γνωρίζει καλά πώς να ρυθμίζει τα θέματα αυτά», είπε, επικαλούμενος το παράδειγμα των τουριστικών περιοχών.
-«Η χώρα πληρώνει αρκετά έναν τεράστιο κατασκευαστικό τομέα που ο τρόπος τιμολόγησης και διαχείρισης των μεγάλων έργων χρειάζεται μια μεγάλη τομή», είπε.

Αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις πλημμύρες υποσχέθηκε ο Β. Αποστόλου

Διαβεβαιώσεις για την άμεση αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου και της φυτικής παραγωγής που καταστρέφεται αυτή τη στιγμή σ’ όλη τη χώρα από τις πλημμύρες, καθώς και για έκτακτη ενίσχυση για τις ζωοτροφές «όπου υπάρχει ανάγκη», έδωσε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός για την Αγροτική Ανάπτυξη, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην ομιλία του, στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του υπουργείου του με σωστή διαχείριση των πόρων του, και διαβεβαίωσε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και τις αποθήκες, όπως επίσης και για την κατάργηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ.

Στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε, περιλαμβάνεται το μειωμένο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος και η σταδιακή κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, ώστε αυτός να φτάσει στον μέσο όρο της Ε.Ε., μέχρι την καθιέρωση του αγροτικού πετρελαίου «που είναι και το κύριο ζητούμενο».

Ο υπουργός επαναδιαβεβαίωσε για τη χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους «που είναι το σύνολο των αγροτών», καθώς και για ρύθμιση των αγροτικών χρεών στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια με αναστολή των πλειστηριασμών των στοιχείων αγροτών. «Γη, μηχανήματα, αποθήκες, δεν θ’ αφήσουμε να φύγουν από τον αγροτικό χώρο» είπε.

«Στο κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η ίδρυση τράπεζας αγροτικού σκοπού, η ίδρυση τράπεζας γενετικού υλικού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η ορθή αποτύπωση των βοσκήσιμων γαιών για την ορθή και απρόσκοπτη ροή των κοινοτικών πόρων. Ειδικά για την κτηνοτροφία, θα υπάρξει υλοποίηση επιχειρησιακού προγράμματος με στόχο την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου» σημείωσε.

Τσιρώνης: Με συναίνεση η αξιοποίηση του τεράστιου ενεργειακού πλούτου

Σε πρώτο πλάνο τους πολίτες βάζει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης. Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων, «δεν θα μετατραπούμε σε ένα νέο καθεστώς, αλλά θα βάλουμε τους πολίτες στο προσκήνιο. Θα γίνουμε οι φωνή τους».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, οι βέλτιστες πολιτικές χαράζονται με τη συναίνεση και τη συνευθύνη των πολιτών. Και έδωσε ορισμένα παραδείγματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει έναν τεράστιο ενεργειακό πλούτο, εάν δεν είχε επιχειρηθεί η επιβολή του στους πολίτες της Μήλου, χωρίς τη δική τους συναίνεση. «Αντίστοιχα αρνητικά ανακλαστικά έχουν ξεσηκώσει όσοι θέλουν να φορτώσουν κάποιες περιοχές με δάση ανεμογεννητριών έξω από κάθε μέτρο και αδιαφορώντας για την αισθητική και τις επιφυλάξεις των κατοίκων» τόνισε.

Μάλιστα αναφερόμενος στον αγωγό ΤΑΡ και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η χάραξή του, επεσήμανε: «Τι είναι προτιμότερη: Η πιο βολική για τους εργολάβους και τους επενδυτές χάραξη ή η χάραξη που λαμβάνει υπ’ όψιν τη γεωργική γη και τις ανάγκες των αγροτών;»

Αναφερόμενος στη γλώσσα της πράσινης οικονομίας, τόνισε ότι το ΑΕΠ δεν είναι το μέτρο της ευμάρειας. «Αμφισβητώ το ΑΕΠ, γιατί σήμερα στην Ευρώπη γεννιέται και αναπτύσσεται ραγδαία η αλληλέγγυα οικονομία. Και αναφέρω ένα απλό παράδειγμα: Σήμερα, ακόμα και στην Αττική, υπάρχουν εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν ως αστικοί αγροί, όπου άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, αλλά και πολίτες που έχουν μεράκι μπορούν να καλλιεργούν συλλογικά και να παράγουν τρόφιμα που θα διανέμονται στους οικονομικά ασθενέστερους. Σήμερα υπάρχουν και αναπτύσσονται δομές αλληλεγγύης, που δεν εγγράφονται στο ΑΕΠ. Θα σας βάλω ένα δίλημμα. Ποιος είναι πλουσιότερος; Ένας άνθρωπος, που βγάζει 800 ευρώ, αλλά δεν πληρώνει φροντιστήρια, δεν πληρώνει για να ξεγεννήσει το παιδί του, πηγαίνει στη δουλειά του σε ένα τέταρτο με το λεωφορείο και κάθε Κυριακή διασκεδάζει στο γειτονικό πάρκο με τους γείτονες του, ή ένας άνθρωπος, που βγάζει 1.500 ευρώ, αλλά πληρώνει για την υγεία, πληρώνει “φακελάκια”, φροντιστήρια, αγγλικά, και οδηγεί κάθε μέρα μία ώρα πήγαινε-έλα για τη δουλειά του;»

Βαλαβάνη: «Από φέτος το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ»

Νέα φορολογική πολιτική που θα έχει τη στήριξη της κοινωνίας σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων

Η υπουργός προανήγγειλε βελτιώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με άρση των περιορισμών και κίνητρα, ώστε να μπορούν να υπαχθούν σε αυτή όλοι σήμερα δεν μπορούν. Μίλησε, επίσης, για αποκατάσταση των μικροομολογιούχων που επλήγησαν από PSI.

Η υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, σύμφωνα με την πραγματική και όχι με την τεκμαρτή φοροδοτική του ικανότητα. «Αυτό θα επιτευχθεί με τις διασταυρώσεις από τη βάση δεδομένων και το σχεδόν έτοιμο περιουσιολόγιο. Ταυτόχρονα θα υπάρξει συνδυασμός μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου», ανέφερε.

«Η νέα φορολογική πολιτική ουσιαστικά ξεκινά από σήμερα», είπε η κ. Βαλαβάνη, αναλύοντας τα βήματα που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ρύθμιση για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, άμεση καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και αξιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Σημείωσε ότι «κανείς μας δεν ξεχνάει τους αγώνες που δώσαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια. Θα σταθούμε στο ύψος των καθηκόντων τερματισμού της λεηλασίας και περιφρούρησης του δημόσιου χαρακτήρα της δημόσιας περιουσίας για την πραγματική αξιοποίηση και όχι εκποίηση για ένα ξεροκόμματο, επιχειρήσεων και ακινήτων για τις ανάγκες της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας». 

Τέλος, η υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, να είναι συνεπείς έναντι των υποχρεώσεών τους.

Νικολούδης: «Στο συρτάρι υπάρχουν υποθέσεις φοροδιαφυγής 7 δισ. ευρώ»

«Δεν θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, θα κάνουμε αυτό που πρέπει». Με αυτή τη φράση έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός για την αντιμετώπιση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης.

Παράλληλα, ο κ. Νικολούδης αποκάλυψε ότι 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται ανέλεγκτες στα συρτάρια των αρμοδίων.

«Από το ποσό αυτό μπορούν να εισπραχτούν άμεσα τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη του δέσμευση.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Όπως εξήγγειλε, θα ελεγχθούν όλες οι δημόσιες συμβάσεις και θα αποδοθούν και οι ποινικές ευθύνες, όπου υπάρχουν, ενώ οι υπερτιμολογημένες συμβάσεις δεν θα προχωρήσουν.

Σκουρλέτης: «Πρώτο μας βήμα είναι η κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων»

Την άμεση προώθηση δέσμης μέτρων που θα στοχεύουν στον περιορισμό των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, στην κατάργηση όλων των αντιεργατικών μνημονιακών νόμων και τη διασφάλιση των εργασιακών και συλλογικών δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης.

«Πρώτο μας βήμα είναι η κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων», δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας, πάντως, ότι δεν είναι εύκολο, ενώ επανέλαβε ότι προωθείται η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Εξειδικεύοντας τους στόχους και τις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου του, ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε σειρά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για εργαζόμενους, συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστές.

Έμφαση έδωσε ο υπουργός στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, κάνοντας λόγο για αναγκαίο ουσιαστικό διάλογο που πρέπει να γίνει με τα συνδικάτα για «να προχωρήσει περαιτέρω ο εκδημοκρατισμός και ο σεβασμός της αυτονομίας τους».

Στο σημείο αυτό, επανέλαβε τη δέσμευση για κατάργηση του νόμου για επιστράτευση απεργών καθώς και για επαναφορά της πενθήμερης εργασίας και της Κυριακάτικης αργίας.

Ακόμα, ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε για δραστικό περιορισμό των εργολαβιών και υπεργολαβιών στο δημόσιο τομέα, περιορισμό όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, υπεράσπιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, δίνοντας μάλιστα έμφαση στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας με την αναβάθμιση της επιθεώρησης Εργασίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνει κοινωνική διαπραγμάτευση τόσο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Η κυβέρνησή μας θα βάλει άμεσο τέλος στις πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν τους πολίτες στην απόγνωση και θα αναστρέψει τη ζοφερή εικόνα της χώρας. Απαιτείται, με κατεπείγοντα τρόπο και στοχευμένες παρεμβάσεις,να ανακουφίσουμε τα κατώτατα κοινωνικά στρώματα, να αποκαταστήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα και να επαναφέρουμε την εργασιακή ειρήνη», υπογράμμισε.

«Στόχος μας και προτεραιότητα μας είναι η αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, το καθεστώς εργασιακών σχέσεων και μισθωτής εργασίας, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, δικαίου και εργασιακής ειρήνης», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Φλαμπουράρης: «Θα επαναφέρουμε τις εργασιακές σχέσεις εκεί που ήταν»

«Δεν φύγαμε από τη λογική της απομείωσης και αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, αποκλείοντας μονομερείς ενέργειες και τονίζοντας πως η αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει πάντως να γίνει με ρήτρα ανάπτυξης.

Τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται «μνημόνια τα οποία μειώνουν τα εισοδήματα, είτε πρόνοιας, είτε σύνταξης, είτε μισθού και προγράμματα που ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία», και πρόσθεσε πως «τα μνημόνια αυτά έχουν διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις, αλλά θα τις επαναφέρουμε εκεί που ήταν πριν τουλάχιστον».

«Αυτό που ψήφισε ο λαός είναι αυτό το πρόγραμμα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε στη Βουλή. Δεν έχει ψηφιστεί κάτι διαφορετικό. Το μνημόνιο στις 25 του Γενάρη τελείωσε, ξέρει ο λαός, ξέρουμε κι εμείς ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτούνται με αγώνες», επεσήμανε.

Κουρουμπλής: «Δημιουργούμε Taxis στην Υγεία»

Την «αιμοδότηση» του ΕΣΥ με 1.000 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων στο προσεχές διάστημα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη στελέχωση των δομών Υγείας της χώρας με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, με την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, και προσδοκά ο χώρος της Υγείας να έχει προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων από τις συνολικά 11.500 προσλήψεις που προβλέπονται για το 2015.

«Επιχειρούμε να στηρίξουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που δέχτηκε τη βία της μνημονιακής καταιγίδας», δήλωσε ο υπουργός προαναγγέλοντας τη δημιουργία ενός νέου, θεμελιώδους και θεσμικού δημόσιου συστήματος Υγείας που θα υποκαταστήσει το κουρασμένο και γηρασμένο υπάρχον.

«Όλοι γνωρίζουν πως στο χώρο της Υγείας ενδημούν πολλά μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Προτεραιότητά μας η λειτουργία θεσμών που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και θα υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον με επίκεντρο τις προμήθειες για να σταματήσει το “πάρτι” της τελευταίας δεκαετίας των κατ’ εξακολούθηση αναθέσεων» είπε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε: «Διατάξαμε διαχειριστικό έλεγχο σε τέσσερις μεγάλους οργανισμούς. Θα επεκταθεί παντού και όπου υπάρχουν θύλακες διαφθοράς θα συγκρουστούμε με σφοδρότητα».

Η ολοκλήρωση ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, ένα αντίστοιχο «Taxis στην Υγεία», αποτελεί άμεσο στόχο στο πλαίσιο σύνδεσης της Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης με όλες τις δομές και τις δράσεις στο χώρο της Υγείας. Σκοπός, είπε, είναι να εξασφαλίσουμε ένα πλήρες σύστημα που θα ελέγχει, θα παρακολουθεί και θα στηρίζει το σύστημα Υγείας προκειμένου η αποτελεσματικότητα τόσο στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος όσο και στην ποιοτική ιατρική φροντίδα να αποτελέσει πραγματικότητα. 

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι αλλάζει ριζικά το μοντέλο της πολιτικής φαρμάκου με στόχο να γίνει η Ελλάδα χώρα έλευσης, έρευνας και επενδύσεων στην παραγωγή φαρμάκου. «Η χώρα διαθέτει τεχνογνωσία, ερευνητικά κέντρα και πλούσιο επιστημονικό δυναμικό. Η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα θα έχει δύο στοχεύσεις. Πρώτον, την κάλυψη των αναγκών της χώρας και δεύτερον τη συμβολή στην πραγματική ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες της πατρίδας μας».

Θεοδωράκης: «Να αποφύγει η κυβέρνηση τη “μετριοκρατία”»

«Το ευρώ δεν είναι απλά ένα νόμισμα: Είναι η κάρτα για ισότιμη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ενοποίηση», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού, συμπληρώνοντας ότι οι σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να διέπονται από αμοιβαία αλληλεγγύη και σεβασμό.

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Όχι μόνο γιατί μας λείπουν τα ευρώ, αλλά γιατί έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας. Έχουμε μπερδέψει συνθήματα, ρόλους και στόχους. Φοβάμαι ότι αρκετοί εδώ μέσα πρώτα σκέφτονται το όφελος των κομμάτων τους και μετά το όφελος των πολλών… Αλλά δεν έχουμε άλλο τρόπο από το να προσπαθήσουμε», πρόσθεσε.

«Οι Έλληνες υπουργοί δεν είναι σταυροφόροι, ας κατέβουν από τα άλογά τους», δήλωσε και κάλεσε τους Γερμανούς να πάψουν να επικαλούνται μονότονα το «υπάρχουν συμφωνίες», αλλά και την ελληνική πλευρά να μην επικαλείται τη λαϊκή εντολή, καθότι και οι υπόλοιπες χώρες έχουν λαϊκή εντολή.

Πρότεινε στην κυβέρνηση να ζητήσει παράταση, ώστε να πάρει τις δόσεις που η χώρα έχει ανάγκη. «Πείτε το παράταση, πείτε το και συμφωνία-γέφυρα. Πείτε το και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Εμείς θα το στηρίξουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν βρισκόμαστε στην αρχή της Μεταπολίτευσης και ο κ. Τσίπρας δεν είναι ο Καραμανλής που γύρισε από το Παρίσι» τόνισε, καλώντας την κυβέρνηση να αποφύγει τη ρητορική του μίσους. «Η Δημοκρατία δεν αποκαταστάθηκε επειδή κερδίσατε τις εκλογές».

Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση να μην ποινικοποιεί την πολιτική ζωή με συζήτησεις για «προδότες και αντιστασιακούς», όπως τόνισε.

«Να αποφύγει η κυβέρνηση τη “μετριοκρατία”», συνέχισε, προτείνοντας μάλιστα σε όλα τα κόμματα που έχουν δικαίωμα -βάσει νόμου- να αποσπάσουν δημόσιους υπαλλήλους, να αποσπάσουν λιγότερους από όσους δικαιούνται.

Κουτσούμπας: «Παραμένει σε ισχύ το μεγαλύτερο μέρος των μνημονιακών μέτρων»

Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε νέο πρόγραμμα, ασχέτου ονόματος, εξέφρασε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή, λίγο πριν την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Ο λαός μας δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα το ονομάσουμε, αφού παραμένει σε ισχύ το μεγαλύτερο μέρος των μνημονιακών μέτρων και το υπόλοιπο προτείνετε να το καλύψετε με άλλα ισοδύναμα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι εξαγγελίες δεν δίνουν στον λαό πίσω αυτά που έχασε, ούτε ένα μέρος του» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Βενιζέλος: «Η εντολή του λαού είναι διαπραγμάτευση, αλλά όχι ρήξη»

Αντίθετος με την εμπλοκή του αμερικάνικου παράγοντα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Στόχος πρέπει να είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος και η συντεταγμένη έξοδος από το μνημόνιο με πιστωτική γραμμή», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ακούω και διαβάζω πως μπορεί και οι ΗΠΑ να βοηθήσουν. Είναι τεράστιο λάθος, που διπλασιάζεται επειδή είναι σκηνές που έχουμε ζήσει», είπε χαρακτηριστικά κατηγορώντας του Υπουργούς της κυβέρνησης ότι «αναζητούν καταφύγιο» σε δηλώσεις στήριξης εκ μέρους του Προέδρου Ομπάμα.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «προσπαθεί εκ του ρόλου του να εμφανιστεί αμετακίνητος προς τα μέσα και συμβιβαστικός προς τα έξω» και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι κάνει «πιρουέτες».

«Η εντολή του λαού είναι διαπραγμάτευση, αλλά όχι ρήξη. Διαπραγμάτευση σκληρή, αλλά όχι επιπόλαιη. Η παραμονή στο ευρώ και όχι οριακά παιχνίδια με τεράστιο κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι εκβιαστικές καταστάσεις εντός ευρώ που σε κάνουν να θέλεις να βγεις εκτός ευρώ για να γλιτώσεις. Έχουμε την εμπειρία της Κύπρου» συμπλήρωσε.

Ακόμη, επεσήμανε πως η Βουλή δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, καθώς «όλα συντελούνται ερήμην της Βουλής».

«Την τελική επίσημη θέση της χώρας δεν την γνωρίζει και δεν καλείται να την εγκρίνει η Βουλή», είπε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως «η στροφή θέλει προσοχή για να μη συμβούν ατυχήματα καθ’ οδόν. Όχι λόγω βούλησης, αλλά λόγω άγνοιας, για λόγους τεχνικούς».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης