Ο θάνατος ή η απειλή κατά της ζωής των δημοσιογράφων αποτελεί «την πιο ακραία μορφή λογοκρισίας, όχι μόνο γιατί φιμώνει μια φωνή, αλλά κυρίως γιατί στοχεύει -και συχνά επιτυγχάνει- να τρομοκρατήσει περισσότερες» τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, κατά την παρέμβασή του σε συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την «Προστασία των Δημοσιογράφων κατά τις Ένοπλες Συγκρούσεις».

Ο κ. Σπινέλλης αναφέρθηκε σε εκθέσεις και μαρτυρίες δημοσιογράφων και μελών ΜΚΟ που καταδεικνύουν, ότι «ο αριθμός των εκπροσώπων των ΜΜΕ που δολοφονήθηκαν, απήχθηκαν, τραυματίστηκαν ή απειλήθηκαν την ώρα εκτέλεσης των επαγγελματικών τους καθηκόντων παραμένει εξαιρετικά υψηλός» καθώς επίσης, ότι μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 σκοτώθηκαν 56 δημοσιογράφοι σε ένοπλες συγκρούσεις (στοιχεία από τη ΜΚΟ Press Emblem Campaign).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ έκανε, επίσης, αναφορά στα «νομικά εργαλεία» που διαθέτουν τα κράτη για να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους σε ένοπλες συγκρούσεις: την απόφαση 1738 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και πιο συγκεκριμένα την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο Ι, αλλά και το πιο πρόσφατο Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας.

Αναφερόμενος δε στο Σχέδιο Δράσης, ο κ. Σπινέλλης επεσήμανε, ότι αποτελεί μια «ολοκληρωμένη και πρακτική προσέγγιση» στο ζήτημα της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ατιμωρησίας, που «στοχεύει στη δημιουργία ενός ελεύθερου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ», υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της πρόβλεψης αυτού του Σχεδίου για τη δημιουργία ενός μηχανισμού συντονισμού των διαφόρων υπηρεσιών έτσι ώστε να μπορέσουν οι χώρες να αναπτύξουν τη σχετική νομοθεσία και τους κατάλληλους μηχανισμούς που θα εγγυούνται την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης.

Όπως τόνισε, η καταπολέμηση του προβλήματος της ατιμωρησίας, αναμφισβήτητα θα μειώσει «τόσο την αποτυχία διερεύνησης των δολοφονιών των δημοσιογράφων, όσο και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην ελευθερία της έκφρασης», προσθέτοντας, ότι «θα οδηγήσει και στη μείωση του ασυνήθιστα υψηλού αριθμού θανάτων, απαγωγών και φυλακίσεων δημοσιογράφων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών και αναφέρθηκε στη ΜΚΟ RISC (Reporters Instructed in Saving Colleagues), που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του θανάτου του φωτογράφου Tim Hetherington ενώ κάλυπτε τις πολεμικές συγκρούσεις στη Λιβύη το 2011 και η οποία προάγει την ασφάλεια των ελεύθερων επαγγελματιών δημοσιογράφων (freelance) στις εμπόλεμες ζώνες. Επίσης, αναφέρθηκε και στο Κέντρο DART για τη Δημοσιογραφία και τα Ψυχικά Τραύματα που προσφέρει επαγγελματική θεραπεία σε επιζώντες δημοσιογράφους και ενημερώνει νέους επαγγελματίες για τις επιπτώσεις των ψυχικών τραυμάτων στην κάλυψη των ειδήσεων.

Τέλος, ο κ. Σπινέλλης σημείωσε τη μεγάλη σημασία που προσδίδει η Ελλάδα στο θέμα της προστασίας των δημοσιογράφων και στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας και μίλησε για τη σχετική εκδήλωση, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας μαζί με την UNESCO και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κόστα Ρίκα τον περασμένο Μάιο, κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης