Όταν ο ιστορικός του μέλλοντος θα ερωτηθεί για τα πολιτικά συμπεράσματα των ευρωεκλογών του 2009 στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να ψάξει αρκετά στις ηλεκτρονικές σελίδες του διαδικτύου για να απαντήσει.

Και πιθανότατα δεν θα καταφέρει να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά, οι εκλογές αυτές θα περάσουν στην ιστορική λήθη ως εκλογές ελάσσονος σημασίας, καθώς δεν προσέφεραν τίποτε νέο στους Ευρωπαίους, δεν άγγιξαν τους προβληματισμούς τους -έξι στους δέκα πολίτες αρνήθηκαν να ψηφίσουν- και επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς επί της ουσίας δεν αποδέχεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την παρούσα μορφής της είναι ένας ακέφαλος, απρόσωπος, ακυβέρνητος και χωρίς λαϊκή εντολή οργανισμός, που ισορροπεί στο ένα από τα «τέσσερα πόδια της καρέκλας».

Αυτό της οικονομικής συνεργασίας, στη βάση του άκρατου ανταγωνισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άλλα τρία «πόδια της καρέκλας», που στηρίζουν τις “Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης”, η πολιτική ενότητα, η στρατιωτική συνεργασία και η κοινωνική ωριμότητα και ευαισθησία,  δεν υπάρχουν και από όσο φαίνεται δεν θα υπάρξουν ούτε στο προσεχές μέλλον.

Πλήρης αδιαφορία

Με ποσοστό αποχής κοντά στο 60% οι ευρωεκλογές δεν μπορεί να χαρακτηριστούν εκλογές επιλογής από τους λαούς της Ευρώπης. Είναι νόμιμες, μόνο και μόνο, επειδή δεν υπάρχει όριο συμμετοχής.

Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στην ΕΕ στους θεσμούς της, όπως την Κομισιόν και δεν αποδέχτηκαν ότι το ευρωκοινοβούλιο μπορεί να παίξει ρόλο στην πολιτική πραγματικότητα, καθώς οι αποφάσεις του ακόμα και δεσμευτικές να είναι, ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων, όπως συμβαίνει στα δικά μας εθνικά θέματα, με την Κύπρο και τα Σκόπια.      

Κεντροδεξιά κυριαρχία

Με δεδομένο ότι έξι στους δέκα ευρωπαίους πολίτες, γύρισαν την πλάτη στους ευρωπαϊκούς εκλογικούς θεσμούς, οι κεντροδεξιοί δεν μπορούν να πανηγυρίσουν όσο θα ήθελαν.

Σίγουρα πάντως επικράτησαν κατά κράτος της ανύπαρκτης ευρωπαϊκής αριστεράς.

Ουσιαστικά αν μπορούν να εξαχθούν κάποια πολιτικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αυτά είναι η διατήρηση της κυριαρχίας της Κεντροδεξιάς, η αδυναμία των σοσιαλιστών να επωφεληθούν πολιτικά από την οικονομική κρίση, η άνοδος των Οικολόγων, η σημαντική ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών, και η συνεχεία της «εκκόλαψης του αυγού του φιδιού» με την σαφέστατη άνοδο των ακροδεξιών.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα

Η ευρωπαϊκή δεξιά πρέπει να κάνει ένα μεγάλο δώρο στους Νικολά Σαρκοζί, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Άγκελα Μέρκελ. Χάρη στους τρεις αυτούς και τις εντυπωσιακές σε εύρος εκλογικές νίκες επί των σοσιαλιστών, πέτυχε να παραμείνει πρώτη δύναμη στη νέα Ευρωβουλή.

Με έναν αριθμό εδρών, που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 240 και 260 επί συνόλου 736 εδρών.

Σε σχέση με τις εκλογές του 2004 καταγράφεται πτώση, η οποία, όμως, δεν περιορίζει την κυριαρχία της συντηρητικής πτέρυγας του Ευρωκοινοβουλίου στη νέα ολομέλεια.

Η κατάντια των σοσιαλιστών

Εν μέσω αυτής της καταστροφικής κρίσης, με τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο -τον δεξιό πρόεδρο της Κομισιόν- να τα έχει κάνει μαντάρα και την ανεργία να μαστίζει εκατομμύρια πολίτες, οι σοσιαλιστές όχι μόνο δεν επωφελήθηκαν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις (όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, δηλαδή στις τρεις μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε.) καταποντίστηκαν.

Και επειδή ο γιαλός ποτέ δεν είναι στραβός, μάλλον η ανύπαρκτη αριστερά στραβά αρμενίζει. Οι εκτιμήσεις τής δίνουν περίπου 190-200 έδρες.

Η επικράτηση των κεντροδεξιών ανοίγει και το δρόμο για την ανανέωση της θητείας του Μπαρόζο, δεδομένου ότι οι σοσιαλιστές στην Ευρωβουλή είχαν διαμηνύσει ότι, εάν κέρδιζαν τις ευρωεκλογές, δεν θα ψήφιζαν την ανανέωση της θητείας του σημερινού προέδρου.

Τώρα, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

Οι φιλελεύθεροι και οικολόγοι   

Τρίτη πολιτική δύναμη θα παραμείνουν οι φιλελεύθεροι, με περίπου 85 ευρωβουλευτές, ενώ σημαντική αύξηση της δύναμής τους είχαν και οι οικολόγοι -και στην Ελλάδα-  με εντυπωσιακές επιδόσεις σε ορισμένες χώρες, όπως το 14,5% στη Γαλλία.

Ευρωσκεπτικιστές

Μια νέα ομάδα θα εμφανιστεί μετά τις εκλογές αυτές στην Ευρωβουλή: οι ευρωσκεπτικιστές.

Η ομάδα αυτή θα αποτελείται από τους Βρετανούς συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον, που βρήκε συμπαράσταση στους συντηρητικούς της Τσεχίας και της Πολωνίας, αλλά και άλλες χώρες. Οι εκτιμήσεις τούς φέρνουν στους 60 ευρωβουλευτές.

Και τέλος η ακροδεξιά

Στην Αυστρία, οι ουσιαστικοί νικητές είναι το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο υπερδιπλασίασε το ποσοστό του στο 13 %. Στην Ολλανδία, παρόμοιο και ίσως ακόμη χειρότερο το σκηνικό.

Στην Ουγγαρία, η άκρα δεξιά έκανε εκλογικό άλμα με 8%.

Στη Ρουμανία, επέστρεψε με 16%.

Στη δε Μεγάλη Βρετανία (ποιος να το πιστέψει;) το ακροδεξιό εθνικό κόμμα κατακτά την πρώτη του έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με αυτή τη σύνθεση, λοιπόν, το νέο Ευρωκοινοβούλιο αφενός μεν δικαιώνει αυτούς που δεν ψήφισαν, αφετέρου δε αναγκάζει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να αμφιβάλουν για την πραγματική δυναμική του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης