Από τη Θεσσαλονίκη και το Δέλτα του Αξιού ξεκίνησαν οι “Πράσινοι-Αλληλεγγύη”, πρωτοβουλία ενεργών πολιτών για μια πράσινη κοινωνική πολιτική, περιοδεία στην Ελλάδα, ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η περιοδεία άρχισε συμβολικά από το Εθνικό Πάρκο του Δέλτα Αξιού, για να τονιστεί ότι η οικολογία, η κοινωνία και η οικονομία πρέπει να λειτουργούν αρμονικά επισημάνθηκε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, του επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Νίκου Χρυσόγελου και υποψήφιων για τις Ευρωεκλογές.

“Μας ενδιαφέρει η συνύπαρξη της φύσης με την πόλη. Αντιλαμβανόμαστε ότι η φύση πρέπει να επιστρέψει στην πόλη και η πόλη να συνυπάρχει με τη φύση” υπογράμμισε ο κ. Χρυσόγελος και πρόσθεσε: “Οι Πράσινοι – Αλληλεγγύη κατεβαίνουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές με στόχο να βοηθήσουμε να αλλάξει η Ευρώπη προς το καλύτερο. Καλύτερη Ευρώπη σημαίνει μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, πολιτική για την κυκλική, πράσινη οικονομία, έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους, απάντηση στα μεγάλα προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό, οι ανεξέλεγκτες αγορές, το τραπεζικό σύστημα”. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι μικρή για να πιστεύει ότι μόνη της θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τόνισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμμαχος είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Είναι το θεσμικό όργανο που είναι εκλεγμένο, είναι οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί από τους πολίτες, για να είναι κοντά τους και να τους δίνουν λύσεις” είπε, σημειώνοντας ότι “έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή τη φορά να πάμε να ψηφίσουμε και να ενισχύσουμε την ομάδα εκείνη που έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι έχει ενδιαφέρον να βοηθήσει πολίτες, πριφέρειες και χώρες”.

“Οι Πράσινοι – Αλληλεγγύη είναι ένα αυτόνομο σχήμα που επικεντρώνει στις λύσεις, δίνει διέξοδο σε όσους θέλουν μία πολιτική αξιών και όχι απλώς πολεμικής. Πολιτική που μοιάζει με πολεμική χωρίς να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων δεν έχει νόημα. Ούτε έχει νόημα να μετέχεις σε μία κυβέρνηση, αν οι ιδέες σου δεν εκφράζονται από το πρόγραμμά της” ανέφερε ο κ.Χρυσόγελος, ο οποίος διετέλεσε ευρωβουλευτής στην Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι αποχώρησε από τους Οικολόγους Πράσινους το 2014, ιδρύοντας μαζί με άλλα στελέχη τους “Πρασίνους-Αλληλεγγύη”.

Ο Θάνος Κονταργύρης οικονομολόγος, υποψήφιος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη νέων επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και επιχειρηματικά υπεύθυνη παραγωγή/κατανάλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αθανάσιος Γιαννούδης, φιλόλογος, υποψήφιος ευρωβουλευτής, τόνισε ότι είναι πολύ επικίνδυνη η ρητορική “η δημοκρατία μας πρόδωσε” που χρησιμοποιούν ακραία και αντιευρωπαϊκά σχήματα με απλουστεύσεις, με γενικόλογα συνθήματα και ότι υπάρχει ελπίδα σε μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ε.Ε. υπέρ, π.χ., του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Προτεραιότητα των Πρασίνων – Αλληεγγύη, είπε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στις Βρυξέλλες, Παναγιώτης Γρέδης, είναι: ανάδειξη του πυλώνα των κοινωνικών θεμάτων λόγω της ανεργίας, πρόληψη μελλοντικών οικονομικών κρίσεων με εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. αντίστοιχο του ΔΝΤ στην Ε.Ε.), διευκόλυνση κινητικότητας της νεολαίας και δημιουργία νέων εργαλείων κοινωνικής χρηματοδότησης.

“Θέλουμε να εξετάσουμε πολύ πρακτικά ζητήματα που επηρεάζουν τον κόσμο, να δούμε τι δεν πάει καλά στις γραμμές παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων μας, αν απαιτείται αντικατάσταση κάποιων καλλιεργειών λόγω κλιματικής αλλαγής” ανέφερε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, διεθνολόγος Γιώργος Κωστάκος, ο οποίος υπηρέτησε στον ΟΗΕ.

Οι προστατευόμενες περιοχές καλούνται να παίξουν κοινωνικό ρόλο, είναι οι κοιτίδες της υγιούς ανάπτυξης του μέλλοντος, τόνισε η υποψήφια ευρωβουλευτής, Μαρία Παναγιωτοπούλου, δασολόγος-ορνιθολόγος, υπογραμμίζοντας ότι μια νέα οικονομία δημιουργείται αυθόρμητα από ανθρώπους στην Ελλάδα, που έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές με πληθυσμιακή ερήμωση, οι οποίοι χρειάζονται ενίσχυση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης