Η προσφυγική κρίση θα τονώσει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Υπό το οικονομικό πρίσμα, το μεταναστευτικό συνιστά μία πολύ καλή ευκαιρία, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή οικονομία» τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ανέφερε ότι «η αύξηση των δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος συνεπάγεται τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0,2% – 0,3%», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μία «τεράστια ανθρωπιστική και πολιτική πρόκληση».
«Υπό το οικονομικό πρίσμα, το μεταναστευτικό συνιστά μία πολύ καλή ευκαιρία, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή οικονομία» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «οι επενδύσεις που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι εθνικές κυβερνήσεις θα αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης συνίσταται σε αυτό ακριβώς το επενδυτικό κενό».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημειώνοντας ότι από τις 28 χώρες – μέλη οι 27 αναμένεται να σημειώσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εκτίμησε, δε, ότι τα επόμενα τρία χρόνια η μέση ετήσια ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα διαμορφωθεί στο 1,5% – 2%.

«Θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης» κατέληξε.

Η Γερμανία στέλνει πίσω Αφγανούς μετανάστες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισχυρισμοί του Πιερ Μοσκοβισί γίνονται λίγες ώρες μετά την είδηση ότι το Βερολίνο ξεκίνησε τον επαναπατρισμό Αφγανών μεταναστών στο πλαίσιο της επιχείρησης «Το Αφγανιστάν σε χρειάζεται» με έξοδα του γερμανικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, ομάδα 135 Αφγανών που είχαν φθάσει στη Γερμανία ως οικονομικοί μετανάστες επέστρεψε στην αφγανική πρωτεύουσα. Ήταν η πρώτη οργανωμένη πτήση επαναπροώθησης από τη Γερμανία προς το Αφγανιστάν. Όλοι οι επιβαίνοντες επέστρεψαν οικειοθελώς, διεμήνυσε σε ειδική συνέντευξη Τύπου το αφγανικό υπουργείο που είναι αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Πολλοί Αφγανοί θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους απογοητευμένοι από τη σύντομη διαμονή τους στη Γερμανία. Ένας από αυτούς είναι ο 25χρονος Σαρίφ Αχμάντ, ο οποίος πιστεύει ότι μόνο οι Σύροι πρόσφυγες χαίρουν καλής αντιμετώπισης στη Γερμανία. «Βρίσκεσαι μακριά από την οικογένειά σου. Πατρίδα είναι εκεί όπου είναι η οικογένεια. Φυσικά και υπάρχει ανεργία εδώ. Αλλά είναι καλύτερα να έχεις ένα κομμάτι ψωμί κάθε μέρα παρά να είσαι εκεί (στην Ευρώπη). Η γλώσσα είναι ξένη και δύσκολη» δήλωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης