Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015, 13:05


Με την υποστήριξη 162 βουλευτών πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να ορκιστεί πρωθυπουργός.

Ο Πάνος Καμμένος αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, το Υπουργείο Άμυνας​
Μετά τη συμφωνία με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις επαφές του με κορυφαία στελέχη του κόμματος, έτσι ώστε να «κλειδώσουν» τα χαρτοφυλάκια των υπερυπουργείων, τα οποία μετά τη διαδικασία σύμπτυξης θα αριθμούν συνολικά τα 10. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο Πάνος Καμμένος θα είναι ο επόμενος υπουργός Άμυνας. Αυτό είναι το βασικό αντάλλαγμα στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκειμένου να δώσει την πολυπόθητη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα και να εξασφαλιστεί έτσι η ψήφος εμπιστοσύνης στην επόμενη Βουλή.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο είχε ακουστεί ότι θα το ήθελε ο Πάνος Καμμένος, καθώς έχει διατελέσει σε αυτό υφυπουργός, θα ενσωματωθεί στο υπερυπουργείο Ανάπτυξης. Πηγές των ΑΝΕΛ που μίλησαν στο zougla.gr τόνισαν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διάρκειας 50 λεπτών, των δύο πολιτικών αρχηγών συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να δοθούν και κάποια υφυπουργεία στο κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Τα φαβορί για τα υπερυπουργεία

Ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, θα παραμείνει εξ απορρήτων του, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Επικρατείας.

Για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη με εποπτεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, για το Υπουργείο Οικονομικών παίζουν τα ονόματα των Γ. Βαρουφάκη, Γιάννη Μηλιού και Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ για το Ανάπτυξης - Ναυτιλίας αυτό του Γιώργου Σταθάκη. Για το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαβορί θεωρείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ για το υπερυπουργείο Εσωτερικών που θα περιλάβει το Προστασίας του Πολίτη, τη Μεταναστευτική Πολιτική, τη Δημόσια Διοίκηση και τη Διοικητική Μεταρρύθμιση ακούγεται το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη.

Για το Υπουργείο Εργασίας ακούγεται ο Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ για το Υγείας ο Πάνος Κουρουμπλής. Για το Υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του Νίκου Κοτζιά. Ο επικεφαλής του Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, προορίζεται πιθανότατα για το Υπουργείο Παιδείας που θα ενσωματωθεί στο Υπ. Πολιτισμού.Η νέα κυβέρνηση μπορεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς τα... κουκιά δίνουν 162 βουλευτές (149 ΣΥΡΙΖΑ και 13 Ανεξάρτητοι Έλληνες). Σε κάθε περίπτωση, την Τρίτη, θα οριστεί η νέα κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ορκιστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, θα συγκληθεί σε σώμα η Βουλή, θα εκλεγεί προεδρείο, θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις, θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις 16.00 ορκίζεται ο Αλέξης Τσίπρας

Όπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός σήμερα ενώπιον του Κάρολου Παπούλια. Γίνεται έτσι ο νεαρότερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ορκωμοσία του κ. Τσίπρα θα είναι πολιτική, ενώ την Τρίτη, όπως έχει ήδη αναφερθεί, θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι όσοι υπουργοί επιθυμούν να ορκιστούν με πολιτικό όρκο μπορούν να το πράξουν. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος συναντήθηκαν με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για τη συνάντηση Καμμένου - Τσίπρα, πατώντας εδώ...ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ SINGULAR LOGICΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015, 15:54