Συντονιστείτε στο web zougla radio για να παρακολουθήσετε όλες τις εξελίξεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρείς όρους έθεσε ο Λουκάς Παπαδήμος προκειμένου να αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες και μετά από ολονύκτιες ζυμώσεις μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά αλλά και μεταξύ του Λουκά Παπαδήμου και των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζήτησε:

Α)Να στελεχωθεί η κυβέρνηση και με στελέχη άλλων κομμάτων (προφανώς εννοούσε το ΛΑΟΣ και το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη) αλλά και να ενισχυθεί στελεχιακά η παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στο νέο σχήμα.

Β) Η ημερομηνία διενέργειας εκλογών να είναι ενδεικτική και όχι οριστική και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γ) Το σπουδαιότερο ίσως αίτημα του Λουκά Παπαδήμου, που είναι και βασικός όρος για την συμμετοχή του, αφορά την συνυπογραφή από Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά κειμένου με ρητή δέσμευση για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης – 27ης Οκτωβρίου.

Ο τελευταίος γύρος της κολοκυθιάς

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίχθη ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, καθώς ούτε χθες έγιναν οι ανακοινώσεις για τον νέο πρωθυπουργό και τους υπουργούς με τον Γιώργο Παπανδρέου να αρκείται στο αποχαιρετιστήριο διάγγελμα.

Σήμερα στις 10.00 το πρωί, θα συγκληθεί εκ νέου το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, στο οποίο τελικά θα συμμετάσχει ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος χθες αποχώρησε αιφνιδίως από το Προεδρικό Μέγαρο καταγγέλλοντας παιχνίδια τακτικής από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Η επιλογή του Φίλιππου Πετσάλνικου φαίνεται να ναυαγεί οριστικά με το όνομα του Λουκά Παπαδήμου να πέφτει ξανά στο τραπέζι, καθώς ο ίδιος υπαναχώρησε σε κάποια θέματα που αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή» για τους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά.

Mεταμεσονύκτια επικοινωνία

Η υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του Πρωθυπουργού επανήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων ύστερα από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του τη νύχτα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε, για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ο οποίος στη συνέχεια συνομίλησε με τον κ. Παπαδήμο.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, πρόσωπο αρεστό και στις τρεις πλευρές φαίνεται υπαναχώρησε σε αρκετά σημεία αλλά έθεσε και κάποιες προϋποθέσεις: Ο τραπεζίτης ζητά την υπογραφή της νέας δανειακή συμφωνίας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη νέα κυβέρνηση. Επίσης, η ημερομηνία-ορόσημο της 19ης Φεβρουαρίου να αναφέρεται απλώς ως ενδεικτική ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών και, αν χρειαστεί, οι βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν λίγες ημέρες αργότερα.

Νωρίτερα αιφνίδια αποχώρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη από το Προεδρικό Μέγαρο και οι καταγγελίες του για παιχνίδια τακτικής από τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.

«Λυπάμαι εξαιρετικά που σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές να παίζονται παιχνίδια τακτικής από τον κ. Παπανδρέου και από τον κ. Σαμαρά και να συμπαρασύρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε στον έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Καρατζαφέρης.

Πριν από τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, οι πληροφορίες συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης θα αναλάμβανε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Την ίδια ώρα, όμως, βουλευτές από τη ΝΔ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονταν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την φημολογούμενη επιλογή του κ. Πετσάλνικου για τη θέση του νέου πρωθυπουργού.

Πλέον όμως λήγει η προθεσμία από το τελεσίγραφο των Βρυξελλών για τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις των κ.κ Παπανδρέου, Σαμαρά, Προβόπουλου και του νέου πρωθυπουργού, υπουργού οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:
Το ύστατο ραντεβού Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011, 20:02

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης