Εκτιμώντας ότι «το Αιγαίο ακόμα δεν έχει ηρεμήσει» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την ακριτική Λήμνο και τον Άι Στράτη, απηύθυνε έμμεση παραίνεση προς την Τουρκία να αντιληφθεί ότι μπήκε πια μία νέα εποχή, καθώς και την ανάγκη των λαών για ειρηνική συνύπαρξη, πρόοδο και ευημερία, και να εργαστεί με σύνεση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο υπουργός ανέφερε: «Φοβούμαι, όμως, ότι το Αιγαίο ακόμα δεν έχει ηρεμήσει. Θέλει πολλή δουλειά, θέλει συνετά μυαλά. Θέλει να αντιληφθούμε όλοι ότι έχουμε περάσει το κατώφλι μίας νέας εποχής. Και αυτό που εμφανίζεται σαν ανάγκη για όλους τους λαούς της περιοχής είναι η ειρηνική συνύπαρξη, η πρόοδος και η ευημερία. Και οι λαοί το κατάλαβαν. Εύχομαι να το αντιληφθούν και οι ηγεσίες τους, γιατί έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για το επίπεδο του φρονήματος, του αξιόμαχου και της ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Αβραμόπουλος -σημείωσε- ότι με την παρουσία του στη Λήμνο και τον Άι Στράτη, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα έξω από τα σύνορα της χώρας. «Μήνυμα σιγουριάς, αυτοπεποίθησης και περηφάνιας της Ελλάδος, αλλά και συγχρόνως μήνυμα ειρήνης και καλής γειτονίας για την ευρύτερη περιοχή μας. Μήνυμα σιγουριάς, αυτοπεποίθησης, ασφάλειας, ειρήνης, αλλά και αποφασιστικότητας και ετοιμότητας» τόνισε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το 290ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού και την 130η Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο, όπου ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή τους. Στη συνέχεια μετέβη στον Άι Στράτη, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων.

Ο κ. Αβραμόπουλος, επιβαίνων σε ελικόπτερο, έριξε στεφάνι στη θαλάσσια περιοχή του Άι Στράτη, όπου έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ο υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς, ως πιλότος MIRAGE F- 1, το πρωί της 18ης Ιουνίου 1992, κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών F- 16, που είχαν εισέλθει χωρίς σχέδια πτήσεως στο FIR Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο μαρτυρικό νησί, το χαρακτήρισε «σύμβολο της Δημοκρατίας, που στέλνει συνάμα ένα μήνυμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, θυμίζοντας την υποχρέωση: «να κρατάμε ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης και να μην αφηνόμαστε στο έλεος των μικρών και των ασήμαντων που πάντοτε παραμονεύουν στη ζωή μας, μπροστά στους δύσκολους καιρούς που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα».

Για τον υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «έναν νέο άνθρωπο, έναν πιλότο που πριν από περίπου 22 χρόνια έδωσε τη ζωή του προασπιζόμενος τα εθνικά μας δίκαια, η θυσία του οποίου φέρνει πλέον και τις δικές μας γενιές προ των δικών τους ευθυνών».

Τέλος, απευθυνόμενος στον δήμαρχο του νησιού, ο υπουργός διαβεβαίωσε «εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας» ότι: «από όπου και αν βρισκόμαστε είναι υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε στο να ζωντανέψει ακόμη περισσότερο το νησί».

Ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε το φυλάκιο του Άι Στράτη, όπου δώρισε στο προσωπικό μία τηλεόραση και στη συνέχεια μετέβη στο Μουσείο Δημοκρατίας του νησιού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης