Του Φώτη Τριάρχη

Την Παρασκευή η κρίσιμη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνηςΤα μεσάνυχτα της Παρασκευής «κληρώνει» για την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς τότε θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Ολομέλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αίτημα κατατέθηκε με την έναρξη των εργασιών της νέας Συνόδου και η τριήμερη συζήτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη.

Η ψηφοφορία αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη από μια σειρά κορυφαίων διαδικασιών που έχει μπροστά της η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

1. Όλα θα κριθούν φυσικά από την πρώτη, αυτή της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, αφού, εφόσον η κυβέρνηση δεν ανανεώσει την εμπιστοσύνη του Σώματος, οδηγούμαστε σε εκλογές. Ωστόσο, Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα διασφαλίσουν τουλάχιστον τους 156 βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και «ό,τι πάρουν» από τους ανεξάρτητους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Ακολουθεί η ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού 2015, το προσχέδιο του οποίου ήδη κατατέθηκε σήμερα. Η ψήφισή του θα γίνει περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια εξίσου κρίσιμη ψηφοφορία, καθώς θα έχουν οριστικοποιηθεί οι απαιτήσεις της τρόικας μετά την αξιολόγηση και θα διαφανούν οι προθέσεις των πιστωτών μας. Πολλοί βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι θα δώσουν μεν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά ουδείς μπορεί να τους αναγκάσει να ψηφίσουν επιμέρους μέτρα που θα επιφέρουν νέα δυσβάστακτα βάρη σε χαμηλόμισθους.

3. Η τρίτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στο τέλος Φεβρουαρίου για την εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι -με τις σημερινές πολιτικές συνθήκες- η συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι σαφής: καταψηφίζουν οποιοδήποτε πρόσωπο, προκειμένου να οδηγηθούμε σε εκλογές. Την ίδια απόφαση πήρε και η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη και ως εκ τούτου οι Σαμαράς και Βενιζέλος μπορούν να ελπίζουν μόνο σε ανεξάρτητους βουλευτές και σε «διαρροές», αλλά έχουν να φοβούνται επίσης και φυγόκεντρες τάσεις από «γαλάζιους» και «πράσινους» βουλευτές.

Φωτογραφία από τον αγιασμό στη ΒουλήΣ’ αυτήν την περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές.

Βέβαια, μέχρι τον Φεβρουάριο μεσολαβούν πέντε μήνες γεμάτοι από πολιτικά και οικονομικά δεδομένα, χρόνος εξαιρετικά πυκνός στην παρούσα πολιτική συγκυρία, οπότε όλα παίζονται.

Σε κάθε περίπτωση, η ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι το «κλειδί» για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης