Η τρόικα βλέπει τριπλάσια απώλεια από το μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013, 23:40
Η τρόικα βλέπει τριπλάσια απώλεια από το μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση
Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση υπερασπίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, δίνοντας για πρώτη φορά στοιχεία για τις εκτιμήσεις απώλειας εσόδων από την τρόικα.

Ο κ.Σταϊκούρας τόνισε ότι η απώλεια εσόδων είναι χαμηλότερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί και εξήγησε αναλυτικά:
Αρχικώς, η τρόικα προέβλεπε μείωση εσόδων ύψους 140 εκατ. ευρώ για το τελευταίο πεντάμηνο του 2013, έναντι 100 εκατ. ευρώ που ήταν οι εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ για την ίδια περίοδο. «Τα πραγματικά στοιχεία του πρώτου μήνα εισπράξεων (σ.σ.:Αύγουστος, δηλώσεις ΦΠΑ Σεπτεμβρίου 2013), στον οποίο περιλαμβάνονται τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υποβάλλουν τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, όσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου που υποβάλλουν μηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ, δείχνουν ότι η απώλεια εσόδων δεν θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ».

Σημείωσε δε, πώς η Τρόικα προέβλεπε τριπλάσια απώλεια εσόδων: 240 εκατ. έως 320 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομικών από 157 έως 209 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχείων με εστιατόρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, «εάν συνυπολογιστούν και οι εισπράξεις του δεύτερου μήνα, στον οποίο όμως υπάρχουν στοιχεία μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις που υπέβαλλαν δηλώσεις ΦΠΑ και τον Οκτώβριο, τότε η απώλεια εσόδων εκτιμάται ότι θα περιοριστεί, ετησίως, από 44 έως 107 εκατ. ευρώ».

Σε κάθε περίπτωση, τελική εικόνα θα είναι διαθέσιμη τον ερχόμενο μήνα, καθώς τότε θα υποβληθούν και οι δηλώσεις ΦΠΑ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Β΄ κατηγορίας με τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2013.

Το σημαντικό, κατά τον κ. Σταϊκούρα, είναι ότι η μικρή μείωση των εσόδων «αντισταθμίζεται από την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την αύξηση του τζίρου και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, που μεταφράζεται σε διατήρηση ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο».

Ο ίδιος επικαλέστηκε στοιχεία του Συνδέσμου Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), κατά τα οποία η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση οδήγησε σε 4.500 λουκέτα και απώλεια 30.000 θέσεων απασχόλησης στον κλάδο.

«Μετά την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο του έτους, 250 επιχειρήσεις του κλάδου έκλεισαν, αλλά 400 καινούριες άνοιξαν, δημιουργώντας 800 νέες θέσεις απασχόλησης», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου οι καθαρές πωλήσεις του κλάδου αυξήθηκαν κατά 9%, παρότι οι τιμές στις «επώνυμες» αλυσίδες εστίασης μειώθηκαν κατά 5,2%.

«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση επέτυχε», κατέληξε ο ίδιος, δικαιολογώντας την παράταση του μέτρου την εστίαση για άλλο ένα έτος.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013, 23:40