Στα πένθιμα χρώματα, μαύρο και κόκκινο, θα «ντυθεί» η Βουλή των Ελλήνων στις 19 Μαΐου και στην πρόσοψή της θα απεικονίζεται το επετειακό σύμβολο του αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων (G από τον Διεθνή όρο Genocide) προς τιμήν του ποντιακού ελληνισμού και στη μνήμη όσων χάθηκαν.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, το σχετικό αίτημα έγινε δεκτό σε συνάντηση αντιπροσωπείας της, αποτελούμενης από τον πρόεδρο Γιώργο Βαρυθυμιάδη και τη γενική γραμματέα Αθηνά Σωτηριάδου, με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Σάββα Αναστασιάδη, και του βουλευτή Φλώρινας, Ιωάννη Αντωνιάδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και αφορούσε την φωταγώγηση του κτιρίου της Βουλής. Η αρχή είχε γίνει το 2019 με πρωτοβουλία του ιστοτόπου e-Pontos και στη συνέχεια το 2020 η Π.Ο.Ε. με πρότασή της συμπεριέλαβε και το επετειακό λογότυπο (G) που είχε γίνει παγκοσμίως αποδεκτό. Για το 2021, λόγω της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση το κτήριο της Βουλής να φωταγωγηθεί μόνον αναφορικά με την επέτειο της Επανάστασης. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Παμποντιακή, «κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, τιμώντας τη 19η Μαΐου και αναγνωρίζοντας τον ύψιστο συμβολικό της χαρακτήρα, αποδέχθηκε το αίτημα της Ομοσπονδίας μας και δήλωσε πως η ετήσια φωταγώγηση του Ελληνικού Κοινοβουλίου την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θεωρείται αυτονόητη και θεσμοθετημένη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης