«Η χώρα μας περνάει από την περίοδο της ταφής και των προστίμων στην περίοδο του νέου εθνικού σχεδιασμού με τη διαλογή στην πηγή» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε ομιλία του στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση βράβευσης των τριάντα πιο ενεργών επιχειρήσεων της πόλης που πήραν μέρος σε δράση ανακύκλωσης γυαλιού.

Ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι ο νέος σχεδιασμός που εγκρίθηκε πέρυσι, «ενσωματώνει τις βασικές ευρωπαϊκές οδηγίες και τη λογική της διαλογής στην πηγή» και προωθεί τη διαχείριση αποβλήτων, με ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών «τουλάχιστον στο 50%, κοντά στο σημείο παραγωγής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χώρα μας βρίσκεται στο μισό των στόχων που έχει θέσει απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική. Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τα αποτελέσματα μέχρι το 2020» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας ότι πρέπει ως χώρα «να κλείσουμε οριστικά την πόρτα» στην εποχή «των περιβαλλοντικών προστίμων». «Η χώρα μας έχει πληρώσει για ανεξέλεγκτες χωματερές και απόβλητα πάνω από εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ. Μια τέτοια περίοδο, δε δικαιούμασταν να χάνουμε πόρους δημοσιονομικούς, αλλά πρέπει να κερδίζουμε» πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «αυτή την περίοδο εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων, ώστε όλες οι ροές να είναι καταγεγραμμένες», ενώ μέσα από το «εθνικό μητρώο παραγωγών» ανιχνεύεται και η ευθύνη του καθενός «από εκείνους που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για την ανακύκλωση των απορριμμάτων που δημιουργούν κι αυτοί οι πόροι να επιστρέφουν στην αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία».

Ο κ. Φάμελλος εστίασε εκτός από το άμεσο περιβαλλοντικό όφελος και στην οικονομική διάσταση της ανακύκλωσης, τονίζοντας ότι από τους υλικούς πόρους που προκύπτουν από τα απόβλητα ενισχύεται η κυκλική οικονομία, τονώνεται η οικονομική δραστηριότητα και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ενώ αντιμετωπίζονται φαινόμενα παραοικονομίας, φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής από τους φόρους ανακύκλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης