Ιατρικός Σύλλογος: «Ποια μέτρα πήρε το υπουργείο Υγείας για την ελονοσία»;

Ιατρικός Σύλλογος: «Ποια μέτρα πήρε το υπουργείο Υγείας για την ελονοσία»;
Να δώσει στη δημοσιότητα τα έκτακτα μέτρα που πήρε λόγω των μεταναστευτικών ροών για την πρόληψη της ελονοσίας ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.
«Παρά τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να αποποιηθεί τις ευθύνες της για το σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα από την ελονοσία είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε και να θέσουμε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που εγείρονται από την επιστημονική κοινότητα της χώρας» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Υποστηρίζει ότι η διασπορά των εισαγόμενων κρουσμάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν καμπανάκι κινδύνου που θα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει το υπουργείο Υγείας να λάβει έκτακτα μέτρα.

«Ωστόσο» προσθέτει «το υπουργείο Υγείας άφησε τη Δημόσια υγεία στην ...καλή θέληση των αναδόχων εταιρειών που ανέλαβαν τους ψεκασμούς».

Ο ΙΣΑ ζητεί από τους κυρίους υπουργούς Α. Ξανθό και Π. Πολάκη καθώς και από τον γ. γραμματέα Δημόσιας υγείας Ι. Μπασκόζο να δώσουν στη δημοσιότητα τη χαρτογράφηση των ψεκασμών που έγιναν στη χώρα και να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

-Ποιες Περιφέρειες της χώρας έχουν ολοκληρώσει τους ψεκασμούς και πότε τους ξεκίνησαν.
-Σε ποιες περιοχές οι ψεκασμοί ξεκίνησαν εγκαίρως και έγιναν οι προνυμφοκτονίες και που υπήρξε καθυστέρηση με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα τους .
-Έγινε έλεγχος στις ανάδοχες εταιρίες για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να είναι οι ψεκασμοί ασφαλείς και αποτελεσματικοί;
-Πόσοι μετανάστες έχουν έλθει από χώρες που ενδημεί η ασθένεια, σε πόσους έγιναν εξετάσεις και σε πόσους δόθηκε η απαραίτητη αγωγή προκειμένου να αποτραπεί η μόλυνση των ανωφελών κωνώπων των περιοχών διαμονής τους;
-Ποιες οδηγίες έχουν δοθεί σε όσους απασχολούν εργατικό δυναμικό από τις χώρες που ενδημεί η νόσος και τι πρόνοια έχει ληφθεί ώστε να είναι κάτοχοι Κάρτας Υγείας.
-Τι κυρώσεις προβλέπονται για εργοδότες που αφήνουν ακάλυπτους υγειονομικά τους μετανάστες
-Ποιοι διεθνείς οργανισμοί υγείας έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα και έχουν κληθεί να διαπιστώσουν τα μέτρα που έλαβε η χώρα προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στο εξωτερικό».

Διαβάστε ακόμη:

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016, 18:57