Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίου, όσον αφορά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, προτείνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

Τον τελικό λόγο θα έχει το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου το οποίο με βούλευμά του θα αποφασίσει, εάν θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, 25 χρόνια μετά το Ειδικό Δικαστήριο που είχε συγκροτηθεί για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πλιώτας «δείχνει» πάντως το εδώλιο του κατηγορουμένου στον κ. Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα, καταλογίζοντας του την «εξαφάνιση» των ονομάτων των τριών συγγενών του με καταθέσεις ύψους 1,2 εκ. ευρώ από τη περιβόητη λίστα Λαγκάρντ αλλά και το γεγονός ότι ουδέποτε διέταξε φορολογικό έλεγχο ως όφειλε, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο. Στην πρότασή του προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνο για τα κακουργήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου αλλά και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Επίσης, ζητεί να δικαστούν για ηθική αυτουργία η εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης ως συμμέτοχοι.

Όπως αναφέρει στην πρότασή του ο κ. Πλιώτας, ο πρώην υπουργός διέγραψε από τη λίστα τα τρία ονόματα των συγγενών του αλλά και δεν προχώρησε σε φορολογικό έλεγχο για τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σ’ αυτή. Όσο για τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Πλιώτας τονίζει πως εκμεταλλεύτηκαν τη συγγενική τους σχέση για να αφαιρεθούν τα ονόματά τους. .

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απολογία του ο πρώην υπουργός Οικονομικών αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισή τους μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ ελεύθεροι αφέθηκαν και οι τρεις συγγενείς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τακτική Δικαιοσύνη παραμένει το σκέλος της δικογραφίας που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα και δη τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη και Ι. Καπελέρη οι οποίοι έχουν πάρει προθεσμία για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Και οι δύο κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία ενώ ο κ. Διώτης βαρύνεται επιπλέον και με το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου αφού φέρεται να παρέλαβε το ηλεκτρονικό αρχείο με τη λίστα Λαγκάρντ αλλά στη συνέχει προχώρησε σε πολλαπλές αναπαραγωγές του usb με το περιεχόμενο της λίστας. Ο κ. Καπελέρης είχε παραλάβει μία λίστα 20 ονομάτων από τον κ.Παπακωνσταντίνου, με τους μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας, με την εντολή να ελέγξει εάν όντως αντιστοιχούν τα ονόματα σε λογαριασμούς, χωρίς να πραγματοποιήσει όμως φορολογικό έλεγχο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης