Αιφνιδιαστικό ελιγμό πραγματοποίησε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου, όπου δήλωσε ευθέως ότι δεν έχει θέση σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές, έθεσε εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας, όμως, ότι δεν παραιτείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Υγείας, κυριολεκτικά, διεμβόλισε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, και μάλιστα μία ημέρα πριν από την άφιξη των αντιπροσώπων της τρόικα στην Αθήνα, θέτοντας δύο σημαντικά ζητήματα:

– το κείμενο της επικαιροποίησης του μνημονίου να το υπογράφουν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και όχι μόνο ο υπουργός Οικονομικών και

– να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα στοιχεία που αφορούν στην οικονομική κατάσταση της χώρας, προκειμένου το σχετικό σχέδιο νόμου να ψηφιστεί μέσα από διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ενότητα» είπε ο κ. Λοβέρδος, σχολιάζοντας έτσι τη διαφοροποίηση υπουργών εντός της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαφωνώντας με την επικύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με απλή πλειοψηφία στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ανάγκη πολιτικής νομιμοποίησης του σχετικού νόμου.

«Τα 3/5 ή τα 2/3 της Βουλής μπορούν να αποτελέσουν όχι βέβαια τη συνταγματική, η οποία είναι δεδομένη, αλλά τη διευρυμένη πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου νόμου. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας» τόνισε.

Ραγδαίες εξελίξεις

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου θα προκαλέσει λίαν συντόμως ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

– Ανασχηματισμός, πιθανότατα με τη συμμετοχή εμπείρων στελεχών του εκσυγχρονιστικού μπλοκ

– Πιέσεις από το ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στον Αντώνη Σαμαρά για αλλαγή πορείας και συναίνεση προς το μνημόνιο

– Σχηματισμός κυβέρνησης, με «πρόθυμα» στελέχη που θα υλοποιήσουν τις επιταγές της τρόικα

«Επένδυση στο πολιτικό μέλλον του»

Με την κίνηση αυτή, που είχε ηγετικό χαρακτήρα και σχολιάστηκε από πολιτικούς παρατηρητές ως «επένδυση στο πολιτικό μέλλον του», ο Ανδρέας Λοβέρδος πέτυχε τρεις διαφορετικούς στόχους:

– προέβαλε ένα ισχυρό δημοκρατικό επιχείρημα, ζητώντας τα κείμενα του μνημονίου να τα υπογράφουν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και όχι μόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου

– «απογαλακτίζεται» από τον πολιτικό μέντορά του και υπουργό Εθνικής Άμυνα, Ευάγγελο Βενιζέλο, διαψεύδοντας όσους κατά την κομματική αντιπαράθεση τον είχαν κατηγορήσει ότι βρίσκεται συνεχώς υπό την επιρροή του, και

– αναγκάζει τον Ε. Βενιζέλο ή να τον ακολουθήσει ή να προσχωρήσει στην πτέρυγα του Γ. Παπανδρέου, όπως ήδη προβλέπουν οι Κασσάνδρες.

Επεσήμανε τις αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής

«Δίνουμε έναν πόλεμο σε καιρό ειρήνης, οι ημέρες που περνάμε είναι κρίσιμες. Πρέπει να άρουμε αμέσως τις λανθασμένες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί εκτός συνόρων και να συνειδητοποιήσουμε εντός συνόρων ότι ο αγώνας είναι μπροστά. Πρέπει να πολεμήσουμε ομόφωνοι, ορκισμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι. Ενοχικές τάσεις και αμφισημίες δεν χωράνε» είπε ο κ. Λοβέρδος, εντοπίζοντας κατά την ομιλία του σε τρία σημεία τις αδυναμίες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

– «Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, οφείλουμε με τις πολιτικές μας να καλύψουμε τα ελλείμματα που εμφανίζονται ήδη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, ακόμη και με ορισμένες οριζόντιες πολιτικές».

– «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί η χώρα και οι πολίτες της, και προφανώς δεν εννοώ να θιγούν οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι, αλλά πέρα αυτών δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί κανένας».

– «οι προσλήψεις στο Δημόσιο από μία προς πέντε, πρέπει να γίνουν μηδέν προς πέντε, να σταματήσει, δηλαδή, κάθε νέα πρόσληψη με ελάχιστες, αναγκαίες εξαιρέσεις».

Αντιδράσεις

Πλήρη κάλυψη παρέσχε στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, λέγοντας ότι «μέσα στο δύσκολο πολιτικό τοπίο, υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και διαφορετικές απόψεις. Μόνο γόνιμο είναι όταν υπάρχουν προτάσεις οι οποίες θα καταλήγουν σε μία κοινή συνισταμένη» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και σκόρπιες απόψεις υπουργών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπουργοί πρέπει να κρατούν σιγή ασφαλείας.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, τόνισε ότι «Εγώ έχω εμπιστοσύνη και στο μυαλό και στην εντιμότητα του κ. Λοβέρδου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης