Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, το οποίο παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, εξέφρασε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε ο επίτροπος, «το νέο πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ενίσχυσης της περιφερειακής πολιτικής, το οποίο σημαίνει ότι και οι 13 περιφέρειες της Ελλάδας θα έχουν πλέον τα δικά τους Επιχειρησιακά Προγράμματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για προγράμματα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα αρμόδια Ταμεία, καθώς μέχρι πρότινος τα κονδύλια αυτά αφορούσαν στις περιφέρειες μόνο κατά 22%, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 35%.

Παράλληλα, ο Γιοχάνες Χαν αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στην απορρόφηση των κονδυλιών του τρέχοντος προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι «αν κατατάσσαμε τις χώρες όσον αφορά στις επιδόσεις τους σε θέματα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, η Ελλάδα θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην τέταρτη θέση, γεγονός που σημαίνει ότι είναι μακράν πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ εξελίσσονται πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2012, προσθέτοντας πως οι συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους που ενεκρίθησαν θα συμβάλουν επίσης στην επιτάχυνση των απορροφήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης