Η πιο κρίσιμη- εδώ και πολύ καιρό-  για τα ελληνικά ζητήματα άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ξεκινά με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού.
 
Ο κ. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ, Κάθριν Αστον, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του συντονισμένη δράση έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν στις 11:15 (ώρα Ελλάδος), με πρώτο θέμα συζήτησης το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, οι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης και, εν τέλει, το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι τα σενάρια περί «ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης» πληθαίνουν στον διεθνή Τύπο και στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες εξακολουθούν να τηρούν «σιγή ιχθύος» για το τι μέλλει γενέσθαι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, διπλωμάτης προσκείμενος στον Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι το θέμα θα απασχολήσει τη Σύνοδο, όμως «δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να αποκλείσω κάτι».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς αν θα υπάρξει ανακοίνωση της Συνόδου, με την οποία θα εκφράζεται η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα, ο ίδιος διπλωμάτης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως δεν μπορεί να σχολιάσει πράγματα που μέχρι αύριο μπορεί να αλλάξουν.

Εκτός από τα οικονομικά θέματα, οι “27” θα συζητήσουν για το θέμα των κλιματικών αλλαγών και για την κατάσταση στην Αϊτή.

Στις 3:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένη η ενημέρωση του Προέδρου της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προς τους «27», σχετικά με τα αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

Έπειτα, θα ακολουθήσει συζήτηση για το πώς η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Αιτή μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή άμεση επέμβαση σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης