Στις προκλήσεις της Τουρκίας, το μεταναστευτικό και τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Στο φόντο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των συνομιλιών των ηγετών χωρών στην Πράγα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «Η Ελλάδα επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά δεν θα αφήσει κανένα λόγο και  καμία πράξη αναπάντητη.», συμπληρώνοντας ότι «Αυτό που είδαμε στην Πράγα και συνειδητοποιήσαμε για μία ακόμη φορά είναι ότι η Κυβέρνηση προφανώς και δεν παρασύρεται από τις προκλήσεις και τη ρητορική τακτική και στρατηγική της Τουρκίας». Ο κ. Οικονόμου, αναφέρθηκε δε στην επιλογή όξυνσης της γείτονος χώρας, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και μέσω της εργαλειοποίησης της μεταναστευτικής κρίσης, δηλώνοντας ότι: «Στον Έβρο, έχουμε τα περιστατικά που είναι αυξανόμενα το τελευταίο διάστημα. Εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό, το προσφυγικό και έχουμε τα τραγικά συμβάντα με τους θανάτους την περασμένη εβδομάδα.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος, δε στο σχέδιο της κυβέρνησης γύρω από το μεταναστευτικό, τόνισε «Οι ανακοινώσεις και οι δεσμεύσεις μας ότι ο φράχτης θα επεκταθεί σε όλο το μήκος του Έβρου ποταμού ισχύουν εντός του χρονοδιαγράμματος και προχωρούν οι ενέργειες. Η προσοχή μας είναι εστιασμένη σε όλα τα σημεία που μπορεί να εκδηλωθεί η τουρκική προκλητικότητα είτε με τη μορφή υβριδικών απειλών, είτε με οτιδήποτε άλλο». 

Επισήμανε δε, τον ρόλο του Πρωθυπουργού στη σύναψη διεθνών συμμαχιών και την αποδόμηση των επιχειρημάτων της Τουρκίας, συνεχίζοντας «Αν σήμερα η χώρα μπορεί να μην πανικοβάλλεται και να μην τρομοκρατείται, είναι διότι διπλωματικά, κοινωνικά, οικονομικά και στρατιωτικά είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από τους απέναντι που μας προκαλούν.» και δηλώνοντας ότι «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα».  

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα, όπως είναι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο», πάνω στα οποία θα χτίσει το επόμενο βήμα των διεκδικήσεών της. Υπογράμμισε, μάλιστα ότι «Η Ελλάδα από τη μια είναι μια χώρα που επιδιώκει την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ησυχία. Δεν έχουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό.» αλλά δήλωσε ότι «Από την άλλη, όμως, οφείλουμε να είμαστε απολύτως έτοιμοι, να ανταποκριθούμε απέναντι στην οποιαδήποτε πρόκληση.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, περνώντας από το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην ακρίβεια, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση με το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και «τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης από το 2023, την αύξηση κρίσιμων επιδομάτων για σημαντικά κομμάτια του πληθυσμού, την πολιτική για το ρεύμα.». Παράλληλα, τονίζοντας την αποτελεσματικότητα των ανωτέρω μέτρων δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε το δεύτερο φθηνότερο ρεύμα το Σεπτέμβριο.

Τέλος, δηλώνοντας ότι αντιλαμβάνεται, την ευρύτερη κρισιακή κατάσταση που επικρατεί για τους πολίτες, πρόσθεσε ότι «Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Δοκιμάζεται από μια κρίση που δεν την δημιουργήσαμε εδώ, ενέσκηψε πάνω μας, μετά από μια δεκαετή περίοδο μνημονίων και την πανδημία.» και ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει ό,τι δυνατότητες έχει εντός του δημοσιονομικού πλαισίου. Ένα πλαίσιο, που έχει δημιουργηθεί, όπως αναφέρει «Επειδή καταφέρνουμε να έχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, επειδή καταφέραμε και μειώσαμε τους φόρους, επειδή έχουμε αυτά τα έσοδα από επενδύσεις και εξαγωγές, μπορούμε να μετριάσουμε το αποτύπωμα των αυξήσεων, κρατώντας ταυτόχρονα την οικονομία στη σωστή ρότα.»

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης