«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας. Μία πόλη δεν μπορεί να λειτουργήσει με φοβισμένους ανθρώπους. Το να σπάσεις τον φόβο στην πόλη πρέπει να είναι κεντρικό ζήτημα μιας δημοτικής αρχής», τόνισε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ1, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας δήμαρχος είναι λοιπόν ο ηλεκτροφωτισμός. Όταν είδα τον προϋπολογισμό του δήμου σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό για το 2018, ειλικρινά δεν το πίστεψα. Ήταν μηδέν ευρώ. Το δεύτερο να έχει πολιτική στέγασης. Δηλαδή να επιλέγει υποβαθμισμένες περιοχές και να δίνει κίνητρα. Ο δήμος της Αθήνας έχει κτηριακό απόθεμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να κατοικήσουν νέα ζευγάρια σε συγκεκριμένες περιοχές. Το τρίτο είναι η πολιτική δημοτικών τελών για επιχειρήσεις, γιατί μία περιοχή με μεικτές χρήσεις είναι μία ζωντανή περιοχή. Και το τέταρτο πολύ κρίσιμο σημείο είναι το κομμάτι του πολιτισμού. Ο πολιτισμός πρέπει να αποκεντρωθεί και να πάει στις γειτονιές. Αυτό που λέμε είναι πως ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την κατάσταση στα Εξάρχεια, ανέφερε ότι δεν το υποτιμά «γιατί όντως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν». Ο υποψήφιος δήμαρχος της Ανοιχτής Πόλης υπογράμμισε ότι όλοι οι υποψήφιοι πρέπει «να συνεννοηθούμε ότι οι γειτονιές της Αθήνας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση της Χρυσής Αυγής και δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει τόσο καθαρό μέτωπο αυτή τη στιγμή. Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει τόσο καθαρή απομόνωση της ατζέντας και των προτεραιοτήτων που θέτει η Χρυσή Αυγή και για αυτό εμείς θα συνεχίσουμε να το βάζουμε με αυτή την ένταση. Η μάχη του να μην καταλήξει ο απογοητευμένος κόσμος στην Άκρα Δεξιά, κερδίζεται και μέσα από την κοινωνική πολιτική. Ο δήμος πρέπει να σπάει το αίσθημα εγκατάλειψης. Η μάχη της καθημερινότητας δυστυχώς χάθηκε στην Αθήνα αυτά τα χρόνια» σημείωσε.

Ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε την καθαριότητα «το πιο κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή για την Αθήνα» και πρέπει να προωθηθεί η ανακύκλωση. Αναφερόμενος στους ελεύθερους χώρους, τόνισε ότι η Αθήνα έχει χάσει αυτή τη στιγμή τη μάχη υπεράσπισης του δημόσιου χώρου, η οποία είναι και «μάχη και με τα μεγάλα συμφέροντα. Οι κάτοικοι χρειάζονται έναν δήμο που θα παλέψει για το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο και δε θα είναι απλά τροχονόμος των μεγάλων συμφερόντων. Αυτό σημαίνει μία πόλη για τους πολίτες και όχι για περαστικούς καταναλωτές» είπε. Ο κ. Ηλιόπουλος έθεσε ως προτεραιότητα έργα υποδομής «τα σχολεία που είναι παρατημένα, έχουν μεγάλα προβλήματα και πρέπει να ανοίξουν στις γειτονιές. Μαζί με την καθαριότητα, τους ελεύθερους χώρους και την υπογειοποίηση των γραμμών του τρένου, σημαντική είναι η διαχείριση των όμβριων υδάτων. Υπάρχουν περιπτώσεις γειτονιών όπου μια βροχή δεν σου επιτρέπει να φύγεις από το οικοδομικό σου τετράγωνο. Όταν πληρώνεις δημοτικά τέλη δε γίνεται να μη λύνεται αυτό το πρόβλημα» είπε.

Για το Αirbnb, υπογράμμισε ότι «μια δημοτική αρχή πρέπει να προστατεύει το δικαίωμα στην κατοικία» και το Αirbnb «δημιουργεί αυτή τη στιγμή ζητήματα κατοικίας και δεν αναφέρομαι σε έναν μικρο-ιδιοκτήτη που μπορεί να βγάλει ένα διαμέρισμα για να συμπληρώσει ένα εισόδημα. Έχουμε πλέον φαινόμενα real estate, δηλαδή εταιρείες που αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες σε μίσθωση, ενώ δημιουργούν και προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού στον τουρισμό. Τα ξενοδοχεία έχουν το φόρο παρεπιδημούντων και αφήνουν πόρους στην πόλη, πιστεύουμε πως και η βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να αφήνει πόρους στην πόλη», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης