«Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος, που έρχονται όλο αυτό το διάστημα υπερβολικά φουσκωμένοι, φέρουν τη δική του υπογραφή, φέρουν την υπογραφή μιας κυβέρνησης που προχώρησε σε μια βίαιη απολιγνιτοποίηση», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος το βράδυ της Τετάρτης, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για παράταση χρήσης του λιγνίτη έως το 2028. «Παραδέχθηκε χθες την ενοχή του στην τεράστια αύξηση των τιμών ενέργειας» σχολίασε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπήρχαν μονάδες που θα έπρεπε να κλείσουν στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Ωστόσο, με ευθύνη της κυβέρνησης έγιναν δύο στρατηγικά λάθη: το ένα ήταν η βίαιη απολιγνιτοποίηση που αύξησε την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο και το άλλο ήταν η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ». Σημείωσε ότι «αυτές οι επιλογές οδήγησαν την Ελλάδα να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήδη από τον Αύγουστο» και πρόσθεσε ότι «την περασμένη Δευτέρα, σε μία μόνο μέρα, οι τιμές χονδρικής στο ρεύμα αυξήθηκαν 39% γιατί η συμμετοχή του λιγνίτη δεν ήταν αυτή που έπρεπε». «Η χώρα αυτή τη στιγμή δεν έχει στρατηγικό απόθεμα λιγνίτη, γιατί τα λιγνιτικά πεδία είναι παρατημένα», τόνισε, προσθέτοντας ότι τις αναδιπλώσεις της κυβέρνησης «την πληρώνουν οι πολίτες που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ηλιόπουλος επισημαίνει επιπλέον ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη όπου ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010». Σημείωσε ότι πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ και να γίνει χρήση των εργαλείων «που ακόμα και η Κομισιόν έχει προτείνει»: μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα -«ένα μέτρο το οποίο αν εφαρμοστεί για έναν χρόνο θα κοστίσει 1,5 δισ., μια δαπάνη δηλαδή απόλυτα εφικτή»-, φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων κερδών των εταιρειών ενέργειας», τα οποία τα υπολογίζει, με βάση την έρευνα που έχει κάνει, σε περίπου 1,5 δισ. το τελευταίο επτάμηνο. «Η φορολόγηση αυτών των κερδών μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα και τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα», είπε, σημειώνοντας ότι «όλα αυτά μαζί με την εισαγωγή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, είναι προτάσεις που μπορούν να δώσουν άμεσα ανάσα στον κόσμο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης