Την ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας δεσμεύεται για βαθιές τομές που θα συμβάλουν για την αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, οι εκκρεμείς υποθέσεις μόνο στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, ανέρχονταν στα τέλη του 2019 σε 173.000. Η εικόνα αυτή που δόθηκε από το γενικό επίτροπο Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Δημ. Κωστάκη, αποτυπώνει, χωρίς περιστροφές, το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα της Δικαιοσύνης το οποίο άλλωστε παραδέχτηκε και ο  προεδρεύων, ως αρχαιότερος, του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος Αθανάσιος Ράντος κατά τη διάρκεια της ετήσιας ΓΣ των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΕ).

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Ράντος παρότι τόνισε πως  η ποιότητα των αποφάσεων των Ελληνικών δικαστηρίων είναι πάνω από τον μέσο όρο των αποφάσεων των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης με τον πολίτη να ζητεί  σύντομα και έγκαιρα την απόφασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας από το βήμα της ΓΣ , με αφορμή, όπως είπε, «την δεδομένη αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζικές τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης» κάλεσε τους δικαστές σε συνεργασία.           

Όπως, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, προκειμένου:

  • να βελτιώσει άμεσα τους χρόνους της απονομής της
  • να ενισχύσει την προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητα των αποφάσεών της και
  • να διευκολύνει έμπρακτα το έργο των Διοικητικών Δικαστών.

Ο κ.  Τσιάρας πρόσθεσε δε πως κυβέρνηση  είναι «αποφασισμένη να προασπίσει τη νηνεμία στους κόλπους της Δικαιοσύνης και να μην επιτρέψει την εργαλειοποίησή της, και την ένταξή της στην αρένα της πολιτικής σκοπιμότητας», ενώ εξήγγειλε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο, με το οποίο  θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων των δικαστών από το επόμενο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης