«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τη δυστυχία της Ελλάδας»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012, 15:11
«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τη δυστυχία της Ελλάδας»
Εκτενή συνέντευξη του Pier Carlo Padoan, επικεφαλής οικονομολόγου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Zeit».

Ο οικονομολόγος εκφράζει την άποψή του για πιθανή έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν «θανατηφόρο», ενώ σχολιάζει πως η Ευρώπη είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη μιζέρια στην Ελλάδα.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως στη Γερμανία μειώνεται ο ενθουσιασμός να βοηθήσουν την υπόλοιπη Ευρώπη να σταθεί στα πόδια της, μα ο Padoan σπεύδει να απαντήσει πως δεν θα το διατύπωνε έτσι, ότι δηλαδή «η Γερμανία πληρώνει για την Ελλάδα».

«Τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας όσο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κάνουν πιο σταθερή τη ζώνη του ευρώ και θα συνεχίσουν ακόμη και μετά τη κρίση. Έτσι, λοιπόν, η Γερμανία επενδύει προς όφελός της σε ένα ευρωπαϊκό όργανο. Συνεπώς είναι πολύ απλουστευμένο να λέμε απλώς ότι η Γερμανία πληρώνει για την Ελλάδα» διευκρινίζει.

«Θα μπορούσε να προληφθεί η εξάπλωση της κρίσης με υψηλότερες εγγυήσεις δανείων;» ρωτά ο δημοσιογράφος. «Ναι, κάτι που άργησαν να καταλάβουν τα κράτη - μέλη, ακόμη και η Γερμανία» απαντά ο οικονομολόγος.

«Δεν θα πρέπει επομένως να ρίξουμε όλη την ευθύνη στην Ελλάδα. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Φυσικά, βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για τις κακές αποφάσεις του παρελθόντος. Ήταν λάθος να μην υπάρχει διαφάνεια στα εθνικά στατιστικά στοιχεία» τονίζει ο Pier Carlo Padoan.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: dete.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012, 15:19