Ενώ στο παρασκήνιο ενεργοποιείται η πρωτοβουλία της Άγκυρας και του «ψευδοκράτους» ως προς την πρόταση για συγκρότηση κοινού οργανισμού διαχείρισης υδρογονανθράκων από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους που κατέθεσε επίσημα στον ΟΗΕ ο Μουσταφά Ακιντζί, συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο και θα υιοθετήσει το πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας ως απάντηση στις συστηματικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από τα δύο τουρκικά γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ».

Ωστόσο, από την Κυριακή που μας πέρασε παραμένει αδιευκρίνιστη πληροφορία η οποία δημοσιεύθηκε κατά αποκλειστικότητα από την εφημερίδα της Λευκωσίας «Φιλελεύθερος». Η εφημερίδα, επικαλούμενη κοινοτική πηγή, η οποία όμως διατηρεί την ανωνυμία της, αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της πως το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» (Πορθητής) εντόπισε κοίτασμα φυσικού αερίου 170 δις κυβικών μέτρων 60 χλμ. δυτικά της Πάφου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Λευκωσία δεν επιβεβαίωσε την είδηση, ενώ 24 ώρες μετά τα τουρκικά ΜΜΕ δεν έχουν ασχοληθεί με αυτήν. Λογικά, θα έπρεπε τα τουρκικά ΜΜΕ να θριαμβολογούν. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τηρεί στάση σιωπής και αναμονής, δεδομένου ότι, αν η είδηση αυτή επαληθευτεί, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν θα έχουμε, δηλαδή, μόνο παραβίαση, αλλά και εντοπισμό κοιτάσματος από την τουρκική πλευρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά ταύτα, καλά ενημερωμένοι διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα και τη Λευκωσία επισημαίνουν πως ο εντοπισμός κοιτάσματος είναι εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση και δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας και μόνο γεώτρησης ιδιαίτερα όσον αφορά στη μέτρηση του όγκου του κοιτάσματος. Επιπροσθέτως, οι παραπάνω κύκλοι αναφέρουν πως για να πιστοποιηθούν κοιτάσματα στη νότια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ χρειάστηκαν χρόνια και επανειλημμένες γεωτρήσεις και ακόμη υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς τις λεπτομέρειες που αφορούν στον εκμεταλλεύσιμο όγκο των κοιτασμάτων, τον βαθμό δυσκολίας εξόρυξής τους, την εμπορία και τη μεταφορά τους.

Διόλου απίθανο η πληροφορία περί «εντοπισμού κοιτάσματος» από τον «Πορθητή» μέσω ανώνυμης πηγής της Ε.Ε. να είναι μία καλοστημένη μπλόφα, που στόχο έχει να δημιουργήσει πλαίσιο διαπραγμάτευσης πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Έμπειροι διπλωμάτες συνδέουν την πρόταση Ακιντζί που κατατέθηκε στον ΟΗΕ το Σάββατο που μας πέρασε για κοινή δομή εκμετάλλευσης και διαχείρισης των υδρογονανθράκων με την είδηση από τις Βρυξέλλες περί εντοπισμού κοιτάσματος φυσικού αερίου από το τουρκικό γεωτρύπανο. «Τoo good to be true» για την τουρκική πλευρά και την τουρκική διπλωματία, σχολιάζουν με νόημα δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι.

Το κείμενο των κυρώσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πλήρη αλληλεγγύη µε την Κύπρο, οι πρέσβεις των 28 κρατών-µελών υιοθέτησαν την αυστηρότερη διατύπωση που επιθυµούσε η Λευκωσία στο προσχέδιο κειµένου το οποίο σήµερα αναµένεται να υιοθετήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών στο Συµβούλιο που πραγµατοποιείται στις Βρυξέλλες. Όπως μεταδίδει το «Έθνος», στο κείµενο αναφέρονται τα µέτρα της περικοπής των προενταξιακών κονδυλίων, της διακοπής του διαλόγου υψηλού επιπέδου και των διαπραγµατεύσεων για την αεροπορική σύνδεση Ε.Ε.-Τουρκίας, όπως και της αναστολής της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Και καταλήγει επί λέξει το κείµενο: «H E.E. συνεχίζει να ασχολείται µε το θέµα στο πλαίσιο των συµπερασµάτων της Συνόδου Κορυφής της 20ής Ιουνίου και καλεί την ύπατη εκπρόσωπο για θέµατα εξωτερικής πολιτικής και την Κοµισιόν να συνεχίσουν να εργάζονται επί των επιλογών για στοχευµένα µέτρα. Υπό το φως (in light) της συνέχειας της εξόρυξης από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συµβούλιο θα παρακολουθεί και θα επανέλθει µε τον κατάλληλο τρόπο (as appropriate)».

Πολιτικό και οικονοµικό πλήγµα για την Άγκυρα

Μπορεί τα µέτρα που αναµένεται να αποφασίσουν σήµερα οι υπουργοί Εξωτερικών να µην ακούγονται σηµαντικά, ωστόσο συνιστούν διπλό πλήγµα σε βάρος της Τουρκίας, αφού «χτυπούν» σε δύο επίπεδα: σε οικονοµικό και πολιτικό. Έτσι εξηγείται και η έντονη απάντηση της Άγκυρας, που διατυπώθηκε πριν ακόµη ανακοινωθούν επισήµως τα µέτρα.

Πιο αναλυτικά, η περικοπή της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία είναι ένα από τα βασικά µέτρα που πρότεινε η Κοµισιόν. Η περικοπή στον προϋπολογισµό του 2019 ισχύει ήδη για το κράτος δικαίου στην Τουρκία, ωστόσο πλέον θα περικοπούν τα κονδύλια του 2020. Και το ποσό για το έτος αυτό θα είναι ακόµη µεγαλύτερο, αφού η ενταξιακή διαδικασία προβλέπει κάθε χρόνο την αύξηση των κονδυλίων. Επίσης, προτείνεται το Συµβούλιο να προτρέψει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τον βαθµό εµπλοκής της στην τουρκική οικονοµία. Είναι αναµφίβολα µία πρόταση που ενοχλεί την Άγκυρα. Η αναστολή των συναντήσεων υψηλού επιπέδου σε υπουργικό επίπεδο για θέµατα πολιτικής και οικονοµικής ατζέντας, ενέργειας, µεταφορών και αγροτικής πολιτικής είναι πολιτική επιλογή.

Ήδη, µια συνάντηση για το περιβάλλον και την ενέργεια ακυρώθηκε, αφού το ζήτημα της ενέργειας είναι το επίµαχο. Τέλος, προτείνεται η αναστολή των διαπραγµατεύσεων για συνολική συµφωνία στις αεροµεταφορές µεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, οι οποίες ξεκίνησαν τον Νοέµβριο του 2016 και συνεχίζονταν µέχρι και τον περασµένο Μάρτιο. Ήταν κάτι που ήθελε η Τουρκία, φαίνεται όµως ότι η συνάντηση που είχε προγραµµατιστεί για τον Νοέµβριο θα ακυρωθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Έθνος, Φιλελεύθερος Κύπρου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης