Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου η συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία, ωστόσο υπάρχει σύγκλιση απόψεων και η επίτευξή της είναι πολύ κοντά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα θέματα του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το ζήτημα των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της για αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που θα έχει την ευθύνη της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων χωρίς νέο νόμο, για μια μεταβατική περίοδο έως το 2015, ενώ η τρόικα ζητεί να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

Όσον αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το Υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ότι το σύνολο της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες πρέπει να γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και να βαρύνει κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες τους εργοδότες και κατά μία μονάδα τους εργαζομένους, ενώ η τρόικα ζητεί το σύνολο της μείωσης να αφορά στις εργοδοτικές εισφορές και να προστεθεί μία μονάδα το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχονται -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- την ανάγκη της διατήρησης των μισθολογικών ωριμάνσεων, υπάρχουν όμως διαφορές ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται.

Σημειώνεται ότι δεν αναμένεται άλλη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με την τρόικα και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε ανώτερο επίπεδο.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης