Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση, μετά την τοποθέτηση του τελευταίου για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης και βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, υποστήριξε ότι, στα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία εκτινάχθηκε κατά 127%, από τα 13,7 δισ. ευρώ στα 31,3 δισ. ευρώ, ενώ η περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων έχει αποτύχει παταγωδώς.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει τα εξής: «Με χαλκευμένα στοιχεία, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ επιχείρησε, για μία ακόμη φορά, να παραποιήσει την πραγματικότητα, προκειμένου να αποκρύψει τις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος και του κόμματός του για τη διόγκωση των οφειλών από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές προς την κοινωνική ασφάλιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έργο του παλιού πολιτικού συστήματος και της ΝΔ, ήταν η δημιουργία και η συσσώρευση απλήρωτων οφειλών, αφού το 97,3% των μέχρι σήμερα βεβαιωμένων χρεών που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (30,4 δισ. ευρώ), έχει δημιουργηθεί από οφειλέτες με αρχική οφειλή μέχρι και τα τέλη του 2014. Επιπλέον, το 78,76% (ποσό 24,6 δισ. ευρώ) έχει δημιουργηθεί από οφειλέτες με αρχική οφειλή πριν από το 2009, δηλαδή, πριν από την κρίση.

Έργο του παλιού πολιτικού συστήματος και της ΝΔ ήταν η αποφυγή είσπραξης των απλήρωτων ασφαλιστικών εισφορών από μεγαλοοφειλέτες και εργοδότες, οι οποίοι συστηματικά δεν απέδιδαν στα πρώην ταμεία τις εισφορές που παρακρατούσαν από τους εργαζόμενους. Οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ, έναντι βεβαιωμένων οφειλών από απλήρωτες εργοδοτικές εισφορές έφτασαν το 1 δισ. ευρώ το 2017, όταν το 2013 οι εισπράξεις ήταν μόλις 25,2 εκατ. ευρώ και το 2014 περίπου 333 εκατ. ευρώ.

Έργο του παλιού πολιτικού συστήματος και της ΝΔ ήταν οι εξοντωτικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες αυξάνονταν αυτόματα ανά τριετία, οδηγώντας, όπως αποδείχτηκε, σε αδυναμία πληρωμών, αύξηση χρεών και στην απώλεια κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, παραποιώντας την αλήθεια: Κάνει λόγο για δήθεν “εξοντωτικές” εισφορές, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι α) το 87,7% των μη μισθωτών (περίπου 1,23 εκατομμύρια ασφαλισμένοι) καταβάλλει μηνιαία εισφορά έως 200 ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό, πριν από το Ν. 4387/2016, ήταν 27% και β) το 81% των ελεύθερων επαγγελματιών του πρώην ΟΑΕΕ καταβάλλει την κατώτατη εισφορά των 158 ευρώ.

Βλέπει ως «παταγώδη αποτυχία» τη ρύθμιση των 100 δόσεων, στην οποία το ποσοστό επιτυχούς διατήρησης έφτασε στο 41,9% έναντι μόλις 21,2% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό της ρύθμισης του Ν.4305/14, που θέσπισε ο ίδιος.

Στη δήλωσή του, ο κ. Βρούτσης σημείωνε, επίσης: «Τα στοιχεία της 4ης τριμηνιαίας έκθεσης του ΚΕΑΟ, για το 2017, αποτυπώνουν τις ολέθριες επιπτώσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο όσον αφορά την περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων, όσο και την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

– Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του ΚΕΑΟ αποκαλύπτουν ότι η πολυδιαφημισμένη εξαγγελία των 100 δόσεων απέτυχε παταγωδώς. Σήμερα, το προεκλογικό τους αφήγημα κατέρρευσε και επισήμως, καθώς από τους συνολικά 1.204.606 οφειλέτες στα ασφαλιστικά Ταμεία, ενεργοί με βάση τη ρύθμιση, είναι μόλις οι 28.158. Δηλαδή, τρία χρόνια μετά, επιβεβαιώνεται ότι και αυτή η εξαγγελία αποτελεί μία ακόμη μεγάλη απάτη σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων και αγροτών.

– Από την άλλη, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, οι αστοχίες, οι καθυστερήσεις, οι εξοντωτικές εισφορές και οι φόροι, οδήγησαν χιλιάδες πολίτες σε αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά τόσο ο αριθμός των οφειλετών, όσο και το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, στο τέλος του 2017, αυξήθηκαν σε σχέση με το 2014 κατά 127%. Δηλαδή, από τα 13,7 δισ. ευρώ το 2014, εκτινάχθηκαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 31,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017».

Επιπλέον, ο κ. Βρούτσης δήλωνε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν προκαλέσει ασφυξία σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

«Η δραματική αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Απαιτείται αλλαγή προς μία ρεαλιστική, υπεύθυνη και αναπτυξιακή πολιτική, με στόχο τη μείωση των εισφορών και τη δημιουργία ενός Ασφαλιστικού, που θα βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της ανταποδοτικότητας, τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη, αλλά θέλουν να σταθούν συνεπείς και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και την αυστηρή αντιιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης