Στην ακύρωση- αναβολή της μεταφοράς πολεμικού υλικού από το λιμάνι του Αστακού προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Τα πυρομαχικά προορίζονταν για αποθήκη που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ και σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν προορίζονταν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ήταν στο πλαίσιο της στρατιωτικής ενίσχυσης του Τελ Αβιβ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακύρωση της μεταφοράς του πολεμικού υλικού μετά από επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου διαψεύδει εκ των πραγμάτων τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και εκθέτει το υπουργείο Εξωτερικών που ανέφερε ότι είναι ψευδείς οι πληροφορίες περί Αστακού και ότι δεν γίνεται καμία μεταφορά πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ μέσω ελληνικού λιμανιού.

Το ζήτημα είναι απλώς αν η ακύρωση έγινε εξ’ αιτίας των σφοδρών αντιδράσεων που προκλήθηκαν στην ελληνική πολιτική σκηνή ή αν έγινε εξ’ αιτίας των συνθηκών ασφαλείας που πρέπει να λειτουργούν σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισμήναρχος Πάτρικ Ράιντερ, η αμερικανική πλευρά εξέταζε ως πιθανή τοποθεσία για τη μεταφορά των πυρομαχικών από ένα μεγαλύτερο πλοίο που θα ερχόταν από τις ΗΠΑ το ελληνικό λιμάνι του Αστακού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αίτημα όμως προς τους ναυλωτές αποσύρθηκε για λόγους ασφαλείας, – όχι στην Ελλάδα- καθώς ο τελικός προορισμός του φορτίου, η πόλη Ασντόντ, βρίσκεται κοντά στην περιοχή των επιχειρήσεων που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίκαιρη ερώτηση Αλαβάνου προς Καραμανλή

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το εάν “μπορεί να διαψεύσει κατηγορηματικά τις ανησυχητικές και ιδιαίτερα επίμονες πληροφορίες ότι ελληνικά λιμάνια χρησιμοποιούνται για την μεταφορά πολεμικού υλικού του Ισραήλ με προέλευση τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες” κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

Παράλληλα, ερωτά τον κ. Καραμανλή εάν προτίθεται η ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει στις ακόλουθες πρωτοβουλίες

– να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να πειστεί το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων.

– να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον Έλληνα πρεσβευτή στο Ισραήλ και να προχωρήσει στην ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας που υπάρχει από το 1993 ανάμεσα στο Τελ Αβιβ και την Αθήνα. 

-να αναλάβει ενώπιον της ΕΕ πρωτοβουλία ακύρωσης της συμφωνίας του Δεκεμβρίου 2008 μεταξύ ΕΕ- Ισραήλ αλλά και πάγωμα κάθε συμφωνίας σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης