Ψευτοδίλημμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, τον επιχειρούμενο διχασμό υπέρ ή κατά του Μνημονίου, τονίζοντας ότι στην πράξη όλοι, ακόμα κι αυτοί που επιδίδονται στη ρητορική καταγγελία του, αναγνωρίζουν ως αναγκαίες τις αλλαγές που υπαγορεύει. Υποστήριξε ακόμη ότι «υπάρχουν χρήματα, αν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα».

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στην αποψινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση. Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ακόμη ότι «τα ποικιλώνυμα συμφέροντα- κομματικά, συντεχνιακά, οικονομικά, μιντιακά, τα οποία εξαρτούν την ύπαρξή τους από τη διαιώνιση του χρεοκοπημένου συστήματος, δίνουν λυσσαλέα μάχη υπέρ της ακινησίας, παριστάνοντας ότι αγωνίζονται υπέρ του λαού, συντηρώντας έτσι στην κοινή γνώμη ένα κλίμα αμφισβήτησης, απαξίας και σύγχυσης που εξυπηρετεί όχι τα λαϊκά συμφέροντα αλλά τα δικά τους προνόμια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε ωστόσο, ότι «το Μνημόνιο δεν είναι Βίβλος χαραγμένη σε πλάκες από γρανίτη, αλλά ένα δυναμικό business plan που πρέπει να αναθεωρείται σε κάθε του βήμα, ιδίως ως προς τα μέτρα που αφορούν τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Ήδη τα όρια αντοχής των ασθενέστερων έχουν εξαντληθεί και η ιδιωτική οικονομία υφίσταται μια συνεχή αιμορραγία που την εξουθενώνει».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν χρήματα, τα οποία συνέστησε ότι μπορούν να βρεθούν μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την περιστολή της κρατικής σπατάλης, την εξυγίανση των ΔΕΚΟ και του δημόσιου συστήματος υγείας, την περιστολή του κράτους, την εξωστρεφή ανάπτυξη με μοχλό την επιχειρηματικότητα.

Αναφερόμενος στον Καλλικράτη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποίησε ότι ενεδρεύει ο κίνδυνος, αν δεν υλοποιηθεί σωστά, να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου στρώματος δημόσιας γραφειοκρατίας και να καταλήξει στην αύξηση του ήδη τεράστιου κόστους που επιβάλλει η λειτουργία του δημόσιου τομέα στην ιδιωτική οικονομία και στην κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αποκέντρωση του «Καλλικράτη» πρέπει να σημάνει την κατεδάφιση του κράτους της εύνοιας, της πελατείας και του παρασιτισμού, να μην γίνει αποκέντρωση της διαφθοράς και του αναχρονισμού. Το κεντρικό κράτος της Μεταπολίτευσης θα πρέπει να είναι το πρότυπο προς αποφυγήν και για τις 13 περιφερειακές οντότητες του «Καλλικράτη», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Υπογράμμισε τέλος ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί απτή απόδειξη ότι μπορεί να υπάρξει εθνική βούληση για αλλαγή έξω και πέρα τις οριοθετήσεις του Μνημονίου. «Αν η Ελλάδα λειτουργούσε έτσι σε όλα τα επίπεδα, σε όλους του τομείς, δεν θα χρειαζόταν κανένα δάνειο σωτηρίας, κανένα ξένο τοποτηρητή, κανένα Μνημόνιο», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης