Η ανάγκη μακροχρόνιου προγραμματισμού για τις αμυντικές και επιχειρησιακές και αμυντικές απαιτήσεις των ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικό υλικό και η επιλογή του με τρόπο που να αξιοποιεί και να αναβαθμίζει και την προοπτική της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αναδείχθηκε σε εκδήλωση, με θέμα: «Αμυντικές Επιχειρησιακές Απαιτήσεις με Συμμετοχή και Ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας».

Την εκδήλωση-συζήτηση στρογγυλής τράπεζας διοργάνωσε στο περίπτερο των ΗΠΑ, στη ΔΕΘ, η «Lockheed Martin» σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων και στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, που έχει ξεκινήσει και έχει αναλάβει στη χώρα μας, η κατασκευάστρια εταιρία τους, η «Lockheed Martin».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ΥΠΕΘΑ συνεχίζει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας για ανάπτυξη, πιστεύοντας ακράδαντα ότι τώρα που ξεκινά μια νέα μέρα για την οικονομία της χώρας μας, ο τομέας αυτός μπορεί να έχει τον κυρίαρχο λόγο» είπε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), αντιναύαρχος ε.α. Κυριάκος Κυριακίδης και πρόσθεσε:

«Αυτή η νέα μέρα δεν μας βρίσκει απροετοίμαστους, για να ανταπεξέλθει η αμυντική μας βιομηχανία, τόσο στις εθνικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις, όσο και στη διεθνή αγορά. Για αυτό το υπουργείο μας έγκαιρα έχει θέσει τις απαραίτητες βάσεις».

Ο κ. Κυριακίδης αναφέρθηκε στην Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (ΕΑΒΣ) που υιοθετήθηκε από το ΚΥΣΕΑ και σε μια από τις στοχεύσεις της, που είναι η απαίτηση μεγαλύτερης συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στις προμήθειες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και πρόσθεσε ότι «η απαίτηση αυτή πρέπει να προβάλλεται από την αρχή της διαδικασίας, ώστε αυτή να αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο της επιλογής του προϊόντος και του κατασκευαστή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλο μέτρο, όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, είναι η επικείμενη αλλαγή του ν.3978 για τις προμήθειες, εντός του μηνός. Ο νόμος «στόχευε στη διαφάνεια, αλλά αποδείχθηκε στην πράξη τροχοπέδη», καθώς «οι διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν, απέτυχαν σε ποσοστό 65%». Ο νέος νόμος, είπε ο κ. Κυριακίδης, θα «θεραπεύει» και την «έως τώρα εσφαλμένη αντίληψη των ερευνητικών προγραμμάτων ως «προμήθεια». Τέλος, αναμένεται πολύ σύντομα και η ενεργοποίηση της κανονιστικής διάταξης της λειτουργίας του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας και Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ). Ο κ. Κυριακίδης υπογράμμισε ακόμη, την ανάγκη ορισμένες εξαιρετικές επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων «διττής χρήσης» και όχι στενά αμυντικών – εκ των οποίων αρκετές από τη Μακεδονία – να ενταχθούν στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της.

«Η δυνατότητα δημιουργίας ενός προγραμματισμού προμηθειών τουλάχιστον δεκαετίας θα δείξει το δρόμο στη βιομηχανία, για το που, πώς και πόσο θα επενδύσει» είπε ο κ. Κυριακίδης.

Ο κ. Κυριακίδης πρόσθεσε, τέλος, ότι η χώρα μας θα μετάσχει, σε είκοσι μέρες, για πέμπτη συνεχή χρονιά στην παγκόσμιου εμβέλειας έκθεση αμυντικού υλικού AUSA 2018 στην Ουάσιγκτον «με εθνικό περίπτερο, όπως μόνο λίγες χώρες μετέχουν σε τέτοιο σχήμα».

Στην επικέντρωση της «Lockheed Martin» σε προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος επιχειρηματικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της «Lockheed Martin» και εκπρόσωπος της στην χώρα μας, Ντένης Πλέσσας, ώστε όπως υπογράμμισε, «με σημαντικά μικρότερες δαπάνες» να ενισχυθεί η αμυντική και επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ο κ. Πλέσσας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει, για εκσυγχρονισμό των F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και αναβάθμιση τους σε F-16 V (Viper), λέγοντας πως «η προσπάθεια να μειωθεί το επιχειρησιακό και τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των F-16 και F-35, οδηγεί στην αναζήτηση σχεδιαστικών λύσεων, με τη χρήση ραντάρ νέας τεχνολογίας, συστημάτων επικοινωνίας, σημαντικά ισχυρότερων και ταχύτερων επιχειρησιακών υπολογιστών, αλλά και σύγχρονο πιλοτήριο, τέτοιο που να επιτρέπει στον ιπτάμενο να έχει μια άριστη επίγνωση της κατάστασης της μάχης, αλλά και να μπορεί να επικεντρώνει όλη του την προσοχή στη στρατηγική και στην τακτική της αερομαχίας».

Για τα F-35, ο κ. Πλέσσας είπε ότι τον στεναχωρεί που δίπλα στις εννιά σημαίες συμπαραγωγής του «δεν κυματίζει και η ελληνική», εκφράζοντας την ελπίδα «κάποια στιγμή στο μέλλον» να προστεθεί. Σημείωσε ότι προ δεκαπενταετίας έγιναν τρεις προσκλήσεις προς την Ελλάδα για να συμμετάσχει, οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν, ώσπου έκλεισε ο κύκλος των συμμετοχών. «Ο συνεταίρος έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα και βέβαια, πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή» πρόσθεσε ο κ. Πλέσσας, ενώ εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί ακόμη και να «διπλασιαστούν» οι εθνικές συμμετοχές χωρών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Πλέσσας υπογράμμισε την ανάγκη «στρατηγικού προγραμματισμού για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας» και κυρίως «συσχετισμού των δυνατοτήτων της, με τις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», τονίζοντας όμως ότι είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η απόκτηση τεχνογνωσίας, οι διεθνείς συνέργειες, η εξωστρέφειά της.

«Ο στόχος μας πρέπει να είναι να ανεβάσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιριών, να ανεβάσουμε την καινοτομία, τον εξοπλισμό που έχουν – το εργατικό δυναμικό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ικανοποιητικό – την ποιότητα των παρεχομένων αγαθών και υπηρεσιών, έτσι ώστε η ξένη εταιρία να σχεδιάζει από την αρχή όταν επιδιώκει ή κυνηγάει κάθε πρόγραμμα, να έχει συνεταίρους τις ελληνικές εταιρίες» είπε ο κ. Πλέσσας. Ανέφερε μάλιστα μια περίπτωση κακής εμπειρίας της εταιρίας του, όταν επιχείρησε να πάρει πρόγραμμα από χώρα της Μ. Ανατολής χωρίς τη συμμετοχή μιας – εξειδικευμένης σε τμήμα του προγράμματος – ελληνικής εταιρίας, την οποία, όμως ανακάλυψε εκ των υστέρων.

«Η Lockheed Martin εφαρμόζει πιστά το τρίπτυχο διαφάνεια-συνέπεια- αριστεία» πρόσθεσε ο κ. Πλέσσας, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό οφείλεται και η εβδομηντάχρονη και πλέον σχέση της εταιρίας με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης, ο πρόεδρος της ΕΑΒ αντιπτέραρχος ε.α. Ζαχαρίας Γκίκας, αναφερόμενος στα τρέχοντα προγράμματα της ΕΑΒ, που αφορούν δομικά μέρη του αεροσκάφους C-130J της LM και της συντήρησης και αναβάθμισης των αεροσκαφών P-3B .

O σμήναρχος Τζόι Γκάρντερ επεσήμανε την πολύ σημαντική γεωστρατηγική σχέση της χώρας μας και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η θέση της στο χάρτη, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες και περιθώριο αναβάθμισης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, μέσω συνεργιών, συνεργασιών και ανάπτυξης της εξωστρέφειας των ελληνικών αμυντικών επιχειρήσεων.

Τις προτάσεις τους για το θέμα κατέθεσαν επίσης, ο πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, Τάσσος Ραζολής και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ), Νίκος Παπατσάς, ενώ χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης