Απολύτως αβάσιμα, χαρακτήρισε δημοσιεύματα που αναφέρουν αλλαγή του FIR Αθηνών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Από τη Μόσχα που βρίσκεται στο πλαίσιο του ταξιδιού της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας  Μπακογιάννη, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι εκτιμήσεις και ισχυρισμοί περί αλλαγής του FIR Αθηνών, “ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι πρώτον, ως προς το έγγραφο – πρακτικό που δημοσιεύτηκε “αφορά απεικόνιση του FIR Αθηνών και όχι επανακαθορισμό ή τροποποίησή του.

Δεύτερον, η διενέργεια συσκέψεων για τη διευκρίνιση αυτών των διαδικαστικών θεμάτων γίνεται γιατί η αποτύπωση με σύγχρονο, ψηφιακό τρόπο συνεπάγεται εξειδικευμένη εργασία από αρμοδίους φορείς και έχει οικονομικό κόστος που θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τρίτον, στο πρακτικό αναφέρεται ρητά ότι θα ακολουθηθεί η συμφωνηθείσα στο πλαίσιο του ICAO γραμμή και ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα προκειμένου να συμπέσει η συγκεκριμένη απεικόνιση με τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Δεν μετακινείται τίποτα”, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι τα όρια του FIR Αθηνών έχουν καθοριστεί με περιφερειακή, άρα με διεθνή συμφωνία, στο πλαίσιο του ICAO (1950-1952-1958) και για οποιαδήποτε μεταβολή τους απαιτείται αντίστοιχη διεθνής συμφωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης