Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επίλυση της ονοματοδοσίας εμφανίστηκε χθες ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ κ.κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Ο κ. Νίμιτς έδωσε έμφαση στην ανάγκη για μια αξιοπρεπή και ικανοποιητική λύση, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τηςΌπως είπε, η όλη διαδικασία κινείται προς μια θετική κατεύθυνση και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες έχουν κυβερνήσεις που θέλουν πραγματικά λύση. Εκτίμησε, δε, ότι το θέμα είναι δυνατόν να επιλυθεί εντός των προσεχών έξι μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Νίμιτς, πάντως, δεν αποκάλυψε τα «χαρτιά» του όσον αφορά στο περιεχόμενο των προτάσεων που κατέθεσε. Ήταν αρκετά λακωνικός ως προς το θέμα αυτό και αρκέστηκε να πει πως για μια διαφορά 25 χρόνων είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο.

Χαρακτήρισε, δε, την πρότασή του «καλή δέσμη ιδεών για έναν συμβιβασμό ανεκτό από τις δύο πλευρές».

«Κατέθεσα δέσμη ιδεών και ένα βοηθητικό πλαίσιο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη με τους πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ενημέρωσε πως κατέθεσε δέσμη ιδεών «με βάση τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο».

«Τα δύο μέρη μόλις έλαβαν την πρόταση και έχουν κάποια σχόλια και ερωτήσεις, και την πάνε πίσω στις πρωτεύουσες τους για να τις εκτιμήσουν και να τις μελετήσουν» είπε ο κ. Νίμιτς.

«Μη ρεαλιστικό να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία»

Ο κ. Νίμιτς, μεταξύ άλλων, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για μια αξιοπρεπή και ικανοποιητική λύση, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.

Ωστόσο, υποστήριξε πως πιστεύει ότι «δεν είναι ρεαλιστικό η ΠΓΔΜ να μην έχει τον όρο “Μακεδονία” με κάποια μορφή στην ονομασία της», διευκρινίζοντας: «Δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας, γι’ αυτό δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού».

Μεγάλο βήμα για την ασφάλεια της περιοχής

Ο ειδικός διαμεσολαβητής υποστήριξε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μια καλή περίοδος για να γίνει ουσιαστική πρόοδος. Αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα, ενώ είπε ότι γνωρίζει πως υπάρχουν ισχυρές θέσεις και έντονα αισθήματα και στις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για τη διευθέτηση αυτής της διαφοράς.

Χαρακτήρισε το θέμα ως ένα σημαντικό περιφερειακό ζήτημα για την ασφάλεια της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προτάσεις του θα οδηγήσουν τις δύο κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά για τη λύση.

Μήνυμα προς την αντιπολίτευση

Τέλος, ο κ. Νίμιτς απέστειλε το δικό του μήνυμα προς τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης των δύο χωρών. Όπως είπε, ελπίζει να έχουν μια δημιουργική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντάς τους σημαντικούς εταίρους στην πολιτική ζωή.

Ανέφερε πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών τον έχουν προσκαλέσει να τις επισκεφτεί και συμπλήρωσε: «Θα βρεθεί ο σωστός χρόνος τις επόμενες εβδομάδες να επισκεφτώ και τις δύο πρωτεύουσες και να δω πώς σκέφτονται κι αν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά αυτό εξαρτάται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών».

Αρνητική αντίδραση από την ΠΓΔΜ

Ως προτάσεις που «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση» χαρακτήρισε τις εισηγήσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις Βάσκο Ναουμόφσκι.

Ο κ. Ναουμόφσκι εκτίμησε ότι το πλαίσιο των διαβουλεύσεων βασίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος-μέλος του.

»Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα, το 2018, ουδείς μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του “μακεδονικού” λαού και της “μακεδονικής” γλώσσας.

»Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ.: Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση.

»Ωστόσο, θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Sitel».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης