Υπερψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019, 22:19
Υπερψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο

Έπειτα από συζήτηση που διήρκησε 10 ώρες στην Ολομέλεια της Βουλής από το βράδυ της Παρασκευής αποτελεί νόμο του κράτους το νομοσχέδιο του υφυπουργείου Αθλητισμού που φέρει τον τίτλο: «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε ΝΠΙΔ, κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις».

Επί της αρχής, το νομοσχέδιο ψήφισαν η Ν.Δ., το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ αυτό καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το κόμμα ΜεΡΑ25.

Επί του συνόλου, ψηφίστηκε από Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής, καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «παρών» ψήφισαν Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

Επί των άρθρων κάθε κόμμα εξέφρασε απόψεις, ενώ ειδικά για το άρθρο που αφορά τα όρια στις θητείες των μελών των Δ.Σ. των ομοσπονδιών, «πέρασε» μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ολομέλεια ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε αλλαγές-βελτιώσεις στο αθλητικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, αποσύρθηκε η πρόβλεψη περί αναδρομικού υπολογισμού των θητειών των προέδρων και εκτελεστικών μελών των ομοσπονδιών, οι θητείες των προέδρων περιορίζονται στις τρεις (αφαιρέθηκε η υπό προϋποθέσεις δυνατότητα τέταρτης θητείας), ενώ το όριο ηλικίας για την εκλογή ορίζεται στα 71 χρόνια.

Άξιο αναφοράς πάντως είναι ότι προστέθηκε η διάταξη, που επιτρέπει την ανάληψη καθηκόντων στις ομοσπονδίες από παράγοντες εκτός ορίου ηλικίας, εφόσον οι θέσεις αυτές είναι μη αιρετές και αναθέτονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα:

«Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών.

Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Κατ’ εξαίρεση για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με ειδικές ανάγκες ισχύουν τα εξής: α) το ανωτέρω ηλικιακό όριο ορίζεται στο εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος και, β) δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τους όποιος έχει συμπληρώσει τέσσερεις (4) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

Για την εφαρμογή των ηλικιακών ορίων της παρούσας παραγράφου λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου συμπληρώνεται αντιστοίχως το εβδομηκοστό πρώτο (71ο) ή το εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος της ηλικίας».

Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, αφενός για το ζήτημα της αναδρομικότητας (που αποσύρθηκε από την κυβέρνηση), αφετέρου για το όριο ηλικίας.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από την Ολομέλεια, με τον κ. Αυγενάκη να επικαλείται την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «στο πλαίσιο του κρατικού ελέγχου δύναται να δικαιολογηθούν κρατικές παρεμβάσεις ως προς την οργάνωση και λειτουργία των οικείων ομοσπονδιών». Προς επίρρωση των λεγομένων του, επίσης επικαλέστηκε απόφαση του Αρείου Πάγου (με αριθμό 420 του 1983) και ταυτοχρόνως υπογράμμισε ότι στην κατάρτιση του νομοσχεδίου ελήφθησαν υπόψη τόσο οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και οι «Αρχές καλής διακυβέρνησης στον Αθλητισμό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι τα όρια θητειών και ηλικίας ισχύουν σε πολλούς διεθνείς και εθνικούς αθλητικούς οργανισμούς, καθώς και ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε ζητήσει από καιρό εγγράφως όσα φέρνει η κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο.

Από πλευράς Υπουργείου δε, τονίζεται πως η απόσυρση του άρθρου περί αναδρομικότητας δεν συνιστά «υποχώρηση», απλά καθίσταται περιττό και δεν χρειάζεται υπόμνηση, με δεδομένο ότι η διατύπωση της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου καλύπτει το θέμα της αναδρομικότητας η οποία ισχύει κανονικά.

Ποιους προέδρους ομοσπονδιών επηρεάζει το όριο στις θητείες και στην ηλικία

Μετά τη ψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου και τις αλλαγές στις θητείες των ομοσπονδιών υπάρχουν αρκετοί πρόεδροι αυτών που θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους με την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους.

Μεταξύ αυτών είναι ο πρόεδρος της ΕΟΚ (Ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης) Γιώργος Βασιλακόπουλος και αυτός της ΚΟΕ (Κολυμβητική ομοσπονδία Ελλάδας), Δημήτρη Διαθεσόπουλο.

Ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι, καθώς  το ίδιο ισχύει και για τους Θανάση Βασιλειάδη (Γυμναστική), Αντώνη Δημητρακόπουλο (Ιστιοπλοΐα), Γιάννη Καρρά (Κωπηλασία), Μανώλη Κολυμπάδη (Πινγκ πονγκ), Μανώλη Κατσιαδάκη (Ξιφασκία) και Αντώνη Νικολόπουλο (Κανόε Καγιάκ), καθώς είτε έχουν συμπληρώσει ήδη την τρίτη τους θητεία είτε διανύουν την τελευταία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρείται βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αντιδράσεις από προέδρους ομοσπονδιών και προσφυγές ΣτΕ κατά του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν αυτές θα είναι μεμονωμένες ή θα υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019, 23:00