Βερολίνο: Υπερψηφίστηκε το νέο νομοθετικό πακέτο για το άσυλο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016, 19:07
Βερολίνο: Υπερψηφίστηκε το νέο νομοθετικό πακέτο για το άσυλο
Νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο περί ασύλου υιοθέτησε σήμερα το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με 429 ψήφους υπέρ.

Θα ακολουθήσει ψηφοφορία, στα 16 κρατίδια, που εκπροσωπούνται στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο νομοθετικό πακέτου περί ασύλου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ειδικά κέντρα υποδοχής και ταχείες διαδικασίες για ομάδες προσφύγων που διαθέτουν ελάχιστες προοπτικές παραμονής στη Γερμανία. Επίσης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο το δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης.

Μη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν θα μπορούν στο μέλλον να φέρουν την οικογένεια τους μαζί στη Γερμανία. Τη δυνατότητα αυτή θα έχουν όμως πρόσφυγες, οι συγγενείς των οποίων τους βρίσκονται ήδη σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, όπως και ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Για να τεθεί όμως σε ισχύ το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει την Παρασκευή να υπερψηφιστεί και από Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, όπου εκπροσωπούνται τα 16 γερμανικά κρατίδια. Δεδομένου ότι σε πολλές κυβερνήσεις των κρατιδίων συμμετέχουν οι Πράσινοι, οι οποίοι απέρριψαν το νομοσχέδιο στη βουλή, δεν είναι ακόμη καθόλου σίγουρο ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα το υπερψηφίσει.

Προσεχώς το νομοσχέδιο για τις ασφαλείς χώρες προέλευσης

Το δεύτερο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα στη γερμανική βουλή και το οποίο δεν χρειάζεται την συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου αφορά την απέλαση αλλοδαπών.

Μελλοντικά θα απελαύνονται και αιτούντες άσυλο που καταδικάζονται σε τουλάχιστον ένα χρόνο φυλάκιση για αδικήματα όπως σωματική βλάβη και βιασμό. Κατά αυτό τον τρόπο η γερμανική κυβέρνηση αντιδρά στις σεξουαλικές επιθέσεις αλλοδαπών όπως εκείνες εναντίον γυναικών την παραμονή της πρωτοχρονιάς στην Κολωνία.

Ένα τρίτο νομοσχέδιο, με το οποίο θα συμπεριλαμβάνονται στις ασφαλείς χώρες προέλευσης το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και η Τυνησία -άρα δεν θα αναγνωρίζονται οι πολίτες τους ως πρόσφυγες- αναμένεται να κατατεθεί στην ομοσπονδιακή βουλή αφότου διεξαχθούν οι εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια στις 13 Μαρτίου και πιθανώς αλλάξει η σύνθεση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Σε βαρύ κλίμα η συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών

Στόχος της Ολλανδικής Προεδρίας στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ είναι καταρχήν η εκτόνωση της κατάστασης και η προώθηση μιας κοινής αντιμετώπισης στην προσφυγική κρίση.
Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν σε υπουργικό επίπεδο η ΠΓΔΜ και η Σερβία.

Επίσης έχει προσκληθεί και ο τούρκος υφυπουργός Εσωτερικών με στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στις 7 Μαρτίου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σήμερα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ δίνοντας έμφαση το Αιγαίο, καθώς και η πρόταση της Κομισιόν περί σύστασης σώματος ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση προειδοποίησε τους εταίρους ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό.

Η Ελλάδα δεν θα γίνει «Λίβανος»

«Σε μονομερείς ενέργειες μπορεί να προβεί και η Ελλάδα, η οποία δεν πρόκειται να αποδεχθεί να γίνει ένας Λίβανος για την Ευρώπη, μια αποθήκη ψυχών», ακόμη κι αν, όπως είπε ο Γιάννης Μουζάλας, μεσολαβήσει μια μεγάλη χρηματοδότηση από την πλευρά της ΕΕ.

Στο ΝΑΤΟ, οι 28 χώρες μέλη συμφώνησαν ως προς το επιχειρησιακό σχέδιο, συγκεκριμενοποιώντας τους όρους υπό τους οποίους θα ενεργούν τα νατοϊκά πλοία στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ, τα νατοϊκά πλοία δεν θα αναχαιτίζουν διακινητές και πρόσφυγες, αλλά θα κινούνται στα χωρικά ύδατα και των δύο χωρών, θα επιτηρούν την περιοχή και θα ενημερώνουν την ακτοφυλακή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Frontex.

Διευκρίνισε επίσης ότι τα νατοϊκά πλοία θα περισυλλέγουν πρόσφυγες που βρίσκονται στη θάλασσα και στην περίπτωση που αυτοί προέρχονται από τα τουρκικά παράλια θα οδηγούνται στην Τουρκία, όπως προβλέπεται άλλωστε από την απόφαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ της 11ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016, 19:42