Με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε στο Γ’ θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το οποίο διευρύνονται οι πειθαρχικές αρμοδιότητες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, επιταχύνεται η υπηρεσιακή εξέλιξη των λειτουργών της στρατιωτικής δικαιοσύνης και ρυθμίζονται λήξασες συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, με προσδοκώμενο όφελος για το Δημόσιο 178 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές πέντε βουλευτικές τροπολογίες, εκ των οποίων οι δύο είχαν αρχικώς περιληφθεί στο σώμα του νομοσχεδίου και στη συνέχεια είχαν αφαιρεθεί, για να επανενταχθούν με τη διαδικασία της τροπολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στις νέες συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ύψους 178 εκατ. ευρώ, που θα συναφθούν στη θέση των παλαιοτέρων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος προανήγγειλε και την κατάθεση τροπολογίας την ερχόμενη εβδομάδα, που προβλέπει την ενημέρωση της Βουλής για την πορεία των συμβάσεων, δις του έτους, μέσω «αναλυτικής απολογιστικής κατάστασης».

Η τροπολογία θα προβλέπει, επίσης, και την επιβολή «ποινικής ρήτρας διαφθοράς», ισόποση κατ’ ανώτατο όριο με το 40πλάσιο της αξίας της μίζας ή άλλων ανταλλαγμάτων που ενδεχομένως να έχουν δοθεί σε στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για τη σύναψη συμβάσεων υπηρεσιών ή προμήθειας υλικού που ζημιώνουν το Δημόσιο – με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα έχει υπάρξει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για τα υπαίτια πρόσωπα. Το σύνολο των συμβάσεων για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων προμηθειών ή υπηρεσιών θα αποστέλλεται για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σημειώνεται πως η ρύθμιση που προανήγγειλε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αποτελεί και πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε κατατεθεί και υπό μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο, κάτι που παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Λαμπρόπουλος. Η υιοθέτησή της, ωστόσο, εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν καθησύχασε την εντονότατη καχυποψία που επέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα για το τρίτο του άρθρο, που αφορά στις συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή για την καχυποψία της αντιπολίτευσης αποτέλεσε, όπως τονίστηκε, «το αμαρτωλό παρελθόν των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων αλλά και οι ίδιοι οι πίνακες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», που το 2010 ανέβαζαν την πιστωτική αξία των ληξασών συμβάσεων σε 2,9 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα την υπολογίζουν στα 712 εκατ. ευρώ.

Οι τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν αφορούν:

– στην πληρωμή υπεργολάβων των Ναυπηγείων Ελευσίνας (με συνέπεια και την επιτάχυνση της κατασκευής του «ΡΙΤΣΟΣ» – ταχέως περιπολικού σκάφους κατευθυνόμενων βλημάτων ΡΙΤΣΟΣ)

– στη διατήρηση εκ μέρους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού 20 εκατ. ευρώ ετησίως ως αποθεματικών μέχρι το 2016 (για την αύξηση των διαθεσίμων του Ταμείου και την καταβολή μερισμάτων στους δικαιούχους)

– στην επιμήκυνση στα 20 χρόνια της αποπληρωμής του δανείου του ελληνικού Δημοσίου προς το Μετοχικό Ταμείο Στρατού

– στην εξασφάλιση της δυνατότητας των εργαζομένων στην εταιρεία Τροχαίου Υλικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να απασχοληθούν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους, με τους ίδιους όρους, για την αποπεράτωση των τεσσάρων νέων υποβρυχίων

– στην απόδοση του δικαιώματος είσπραξης εφάπαξ από τους Εθελοντές Μακράς Θητείας και τους μονιμοποιηθέντες ΕΠΟΠ, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τις άλλες κατηγορίες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης