Κρίσιμης σημασίας είναι για τη χώρα μας το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς αναμένεται η κατάρτιση μιας λίστας με τις πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας και της παραβίασης των ελληνικών δικαιωμάτων.

Αυτό είχε αποφασιστεί στο τελευταίο τακτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της 13ης Ιουλίου κι αυτό αναμένει η Αθήνα να πράξει σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ. Ό,τι συμβεί όμως δεν θα είναι και άμεσα εφαρμοστέο, καθώς πρόκειται για άτυπη σύνοδο και οι αποφάσεις -εάν ληφθούν- θα καθοριστούν στην ειδική Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυρώσεις όμως δεν είναι η πρώτη επιλογή για χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία αλλά και η Ισπανία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι προέχει η αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα. Το Βερολίνο ειδικά ανησυχεί ότι η επιλογή των κυρώσεων θα τινάξει «στον αέρα» την προσπάθεια επαναφοράς της Τουρκίας σε ένα μονοπάτι συνεννόησης και νομιμότητας.

«Για αρκετά κράτη-μέλη ισχύει η προσέγγιση ότι η Τουρκία δεν πρέπει να πιέζεται, γιατί σκληραίνει τη στάση της» σημειώνει στην «Κ» πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια επιβολής κυρώσεων» προσθέτει.

Με το μεσημεριανό γεύμα με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών να διαρκεί πολύ περισσότερο του προδιαγεγραμμένου, το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συζήτησης στο Βερολίνο αφιερώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Λευκορωσία, όπου διαμορφώνεται συναίνεση για την επιβολή κυρώσεων σε έως και 20 αξιωματούχους που συμμετείχαν είτε στην εκλογική απάτη, είτε στην άγρια καταστολή που ακολούθησε. Το τουρκικό ζήτημα μετατέθηκε για σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανάρτησή του, στο επίσημο ιστολόγιό του, το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε για την Ανατολική Μεσόγειο ότι «ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει η επίδειξη σθεναρής αλληλεγγύης με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απειλούνται, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και για να επιτρέψουμε τον διάλογο» επί των «ιδιαίτερα περίπλοκων και αλληλένδετων» θεμάτων που διέπουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Για την Ε.Ε. σημείωσε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» αν η Άγκυρα επιμείνει στις παράνομες δραστηριότητές της. Μένει να φανεί ποια ακριβώς είναι η κατά Μπορέλ βεντάλια των διαθέσιμων επιλογών.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο

Παράλληλα, έντονο διπλωματικό παρασκήνιο επικρατεί για την επίλυση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και ενώ η Άγκυρα παρέτεινε με NAVTEX την παραμονή του Oruc Reis στην περιοχή, σε μια αντίδραση που ερμηνεύεται ως αρνητική απάντηση στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου και του απεσταλμένου του σε Αθήνα και Άγκυρα ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε για δεύτερη φορά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Άνγκελα Μέρκελ -μετά την άκαρπη προσπάθεια του Χάικο Μάας- δεν αποκλείεται σήμερα Παρασκευή να έχει εκ νέου επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ενδεχόμενο αυτό είχε αποκαλύψει η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, οι οποίοι συνομιλούσαν, χωρίς, ως φαίνεται, να έχουν αντιληφθεί ότι τα μικρόφωνα ήταν ανοιχτά, μετά την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Αυγούστου. «Η Άνγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει τον Ερντογάν την Παρασκευή» είχε πει στον Μπορέλ η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.

Ο Αμερικανός προέδρος Ντόναλντ Τραμπ στην επικοινωνία που είχε χθες τα μεσάνυχτα για δεύτερη φορά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τον ενημέρωσε για τη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι θέλει αποκλιμάκωση της έντασης, κάτι που είχε υπογραμμίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην πρώτη τηλεφωνική τους επικοινωνία. Συγκεκριμένα, σε αυτή την πρώτη επικοινωνία τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ -σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας- εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων, της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους».

Από την ελληνική πλευρά -με βάση κυβερνητικές πηγές- ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης