Προσπάθεια εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis στις Η.Π.Α. θεωρεί η αμερικανική δικηγορική εταιρεία που τους εκπροσωπεί, το αίτημα των αίτημα που απεστάλη από τους αντεισαγγελείς  του Αρείου Πάγου κκ Ευ. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την ταυτότητά τους.

Το επιτελείο των δικηγόρων οι οποίοι έχουν αναλάβει τους τρεις Έλληνες προστατευόμενους μάρτυρες στις ΗΠΑ, ζητούν να «ανασταλεί» το αίτημα των εισαγγελικών λειτουργών που θεωρούν ότι όχι μόνο παραβιάζει τη νομοθεσία στις ΗΠΑ αλλά θέτει και προσχώματα στην έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστολή που απευθύνεται στην  ηγεσία του Αρείου Πάγου αλλά και τον επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), υπογράφεται από τη δικηγορική εταιρία «KOHN, KOHN & COLAPINTO, LLP» στην Αμερική, η οποία μαζί τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη εκπροσωπούν νομικά τους τρεις Έλληνες μάρτυρες/καταγγέλλοντες στις αμερικανικές Αρχές. 

Όπως καταγγέλλει ο δικηγόρος  Στηβ Κον εκ μέρους της δικηγορικής εταιρείας πρόκειται για «ανάρμοστες και παράνομες πρακτικές εκφοβισμού», και ζητεί μάλιστα τη διενέργεια έρευνας άμεσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβιάσεις εκ μέρους της Ελλάδας της νομοθεσίας και των συνθηκών που προβλέπουν την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων. :

«Ζητάμε να σταματήσετε αμέσως και να εγκαταλείψετε οποιαδήποτε προσπάθεια να μάθετε την ταυτότητα των Ελλήνων πολιτών που έχουν εθελοντικά δώσει πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ. Ζητάμε επίσης να αποσύρετε οποιοδήποτε αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για να εκθέσετε την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων» αναφέρει στο τέλος της επιστολής του ο κ. Στηβ Κον, επισημαίνοντας ότι αυτή η επιστολή αποτελεί και μια επίσημη καταγγελία κατά του Αρείου Πάγου, η οποία υποβλήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επιστολή έξι σελίδων, η οποία κοινοποιείται και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας, ο δικηγόρος αναφέρει: «Εκπροσωπούμε πολίτες της Ελλάδας που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές Αρχές σχετικά με παραβιάσεις του FCPA (σσ: νόμου για διαφθορά). Αυτοί οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρείχαν πληροφορίες ότι η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μπορεί να έχει δωροδοκήσει Έλληνες αξιωματούχους κατά παράβαση της νομοθεσίας. Οι καταγγέλλοντες δημοσιοποίησαν τις πληροφορίες σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία».

Στο έγγραφο ξεκαθαρίζεται ότι οι προστατευόμενοι  μάρτυρες στην Αμερική, δεν έχουν καμία σχέση με την διαδικασία στην Ελλάδα. «Θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου να παρεμποδιστούν τα δικαιώματα αυτών των μαρτύρων, και να αντιταχθούν σε αυτούς για μια νόμιμη παροχή πληροφοριών στις Αρχές των ΗΠΑ» εξηγεί στην επιστολή του ο κ. Στηβ Κον. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης