Υπόμνημα για μια σειρά φορολογικών θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα υπέβαλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στο υπόμνημά του, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά θα πρέπει να στηριχτεί και στον άξονα της ανάπτυξης, που νομοτελειακά συνεπάγεται ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σύνδεσμος ζητεί να αντιμετωπιστούν άμεσα βασικά προβλήματα, όπως η μείωση επιβαρύνσεων που επιδρούν ευθέως στο κόστος των εταιρειών και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που, παρά τις υποσχέσεις, δεν έχουν βελτιωθεί, εμποδίζοντας έτσι την ευκολότερη συμμόρφωσή τους με τον νόμο –οπότε και την προώθηση της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, μεταξύ των κρίσιμων θεμάτων που προτείνεται να αντιμετωπιστούν άμεσα είναι η προώθηση ενεργειών προς την κατεύθυνση κατάργησης του ΚΒΣ και της εφαρμογής του Πιστοποιητικού Φορολογικού Συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, η εκλογίκευση των ρυθμίσεων για τις Ενδοομιλικές Συναλλαγές και η αντιμετώπιση των προβλημάτων από την εφαρμογή των νέων ποινικών διατάξεων.

Σημαντική ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί αποδίδει ο ΣΕΒ -μεταξύ άλλων- στο γεγονός ότι, ενώ έχουν ψηφιστεί νόμοι που αντιμετωπίζουν κάποια από τα προβλήματα, η εφαρμογή τους δεν υλοποιείται, διότι με ευθύνη των υπουργείων δεν εκδίδονται οι σχετικές αποφάσεις ή και οι εγκύκλιοι που απαιτούνται, γεγονός που επιτείνει τη σύγχυση και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο ΣΕΒ επαναφέρει τη δέσμη 10 μέτρων άμεσης απόδοσης -που είχε, ήδη, υποβάλει τον περασμένο Αύγουστο- τα οποία θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αλλά και στην ενίσχυση των προσπαθειών διάσωσης επιχειρηματικών μονάδων, ενώ μαίνεται η κρίση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης