Xρήστος Μαζάνης – Φίλιππος Καραμέτος 

Σφίγγει ο κλοιός της Δικαιοσύνης για τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, δικηγόρο Σταύρου Παπασταύρου ο οποίος αναμένεται να περάσει τις επόμενες ημέρες την πόρτα των εισαγγελέων ως ύποπτος διάπραξης αξιοποίνων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος.

Τρεις μόλις μήνες μετά το πρόστιμο ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ που κατέβαλε ο κ. Παπασταύρου στην προσπάθειά του να κλείσει ποινικά την εμπλοκή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, νέο δικαστικό μέτωπο ανοίγει για τον άνθρωπο που ο κ. Σαμαράς εξήρε, λέγοντας πως « η χώρα μας θα έπρεπε να είχε όχι έναν αλλά 10 Παπασταύρου». Τα νέα στοιχεία που έφτασαν στους οικονομικούς εισαγγελείς μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής, από τις βρετανικές Παρθένες Νήσους βάζουν σε νέες περιπέτειες τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, αφού καταρρίπτουν όλους τους ισχυρισμούς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία αυτά είχαν ζητηθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς πριν από περίπου δύο χρόνια, αμέσως μόλις ξεκίνησε η έρευνα για τον κ. Παπασταύρου, Όμως, απεστάλησαν μόλις τρεις ημέρες αφότου είχε καταβάλει ο δικηγόρος το άδικο, όπως το χαρακτήριζε, πρόστιμο που του είχε καταλογιστεί από το ΚΕΦΟΜΕΠ για να σταματήσει την ποινική έρευνα σε βάρος του για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,

Συνολικά 450 σελίδες περιλαμβάνει ο φάκελος που έφτασε από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, έναν από τους διασημότερους φορολογικούς παραδείσους παγκοσμίως. Ανάμεσα στα έγγραφα που περιέχονται είναι και αυτά γνωστού δικηγορικού γραφείου το οποίο εξειδικεύεται στη σύσταση off shore εταιρειών καθώς και emails, από τα οποία φαίνεται να προκύπτει, πως ο κ. Παπασταύρου ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Stabri Limited με την οποία ο ίδιος «διαρρήγνυε τα ιμάτιά του» πως δεν έχει καμία σχέση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπαστύρου με απανωτές ανακοινώσεις του επέμενε πως η εν λόγω υπεράκτια εταιρεία ανήκε στον οικογενειακό του φίλο Σάμπι Μιωνή, και πως ο ίδιος ήταν πληρεξούσιος και διαχειριστής του λογαριασμού των 5,5 εκ. ευρώ που εντοπίστηκε από τη λίστα Λαγκάρντ στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Μιλούσε μάλιστα για άθλια συκοφαντία σε βάρος του που έχει ξεπεράσει κάθε όριο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κατασκευάζει ενόχους. Αναφερόμενος δε στα στοιχεία από τις Παρθένους Νήσους υποστήριζε ότι ο ίδιος είναι εμπιστευματούχος της εταιρείας και για τον λόγο αυτό η αλληλογραφία είναι στο όνομά του επιμένοντας ότι «οποιαδήποτε αλληλογραφία ή ενέργεια, γινόταν πάντα για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου της ως άνω εταιρείας επιχειρηματία και κατά τον τρόπο που προβλέπει ο θεσμός της εμπίστευσης (trust)».

ΤΤα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν περίτρανα τις αποκαλύψεις Φαλτσάνια νέα αυτά στοιχεία όμως έρχονται όχι μόνο να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς του κ. Παπασταύρου αλλά και να επιβεβαιώσουν περίτρανα τις αποκαλύψεις του Ερβέ Φαλτσάνι. Ήδη ο σχετικός φάκελος έχει αποσταλεί και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ελέγχει το πόθεν έσχες του κ. Παπασταύρου.

Έτσι, τώρα τόσο ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου όσο και ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής ο οποίος είχε δηλώσει δημόσια και ενόρκως πως του ανήκουν τα χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμό της λίστας Λαγκάρντ, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για την τέλεση αξιόποινων πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία στιγμή που το όνομα του κ. Παπασταύρου φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται και στα περίφημα Panama Papers καθώς φέρεται ότι «φιγουράρει» στα ΔΣ τριών εταιρειών που εμπεριέχονται.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης