Υπουργικές διευκρινίσεις για το φορολογικό

Υπουργικές διευκρινίσεις για το φορολογικό
Δύο εναλλακτικές επιλογές δίνονται στους φορολογούμενους για να υποβάλουν τις αποδείξεις, βάσει των οποίων θα διατηρούν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι φορολογούμενοι μπορούν να τις υποβάλουν είτε ηλεκτρονικά σε ειδική φόρμα είτε με κλειστό φάκελο στην αρμόδια Εφορία.

Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι το σύστημα αυτό θα είναι μεταβατικό, έως ότου υπάρξει τουλάχιστον η on line σύνδεση των εμπορικών καταστημάτων και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών με τις φορολογικές αρχές του Υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι για τα εισοδήματα έως 6.000 ευρώ δεν θα είναι υποχρεωτική η υποβολή αποδείξεων, για να εξασφαλίζεται το αφορολόγητο.

Διευκρίνισε ότι στον κατάλογο των αποδείξεων που θα λαμβάνονται υπ' όψιν από την Εφορία δεν θα περιλαμβάνονται αυτές για δαπάνες κινητής τηλεφωνίας, ενώ αντιθέτως θα λογίζονται οι αποδείξεις πληρωμής κοινοχρήστων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο συνεχίζεται και το σχετικό σχέδιο νόμου θα υποβληθεί στη Βουλή τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες.

Ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου, αποσαφήνισε ότι δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ στις ιατρικές υπηρεσίες, καθώς το μέτρο αυτό είναι αντικοινοτικό, ενώ το καθεστώς έκπτωσης δαπανών για τα στεγαστικά δάνεια θα είναι σχετικά ίδιο με το ισχύον.

Τα τεκμήρια (αυτοκίνητα, πισίνες, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, κ.λπ.) θα υπολογίζονται από την Εφορία αθροιστικά.

Όσον αφορά στην αναπροσαρμογή της κλίμακας για τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στην περίπτωση αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών, ο υπουργός είπε ότι «δεν δεσμευόμαστε ότι η αναπροσαρμογή αυτή θα είναι αντίστοιχη (ισόποση) της αύξησης των αντικειμενικών αξιών».

Το δημοσιονομικό όφελος από τις αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και ακίνητης περιουσίας θα είναι σε βάθος χρόνου, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αντίθετα, το συνολικό όφελος για το 2010 από την αύξηση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα καύσιμα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ και από την εισοδηματική πολιτική (μη χορήγηση αυξήσεων, περικοπή επιδομάτων, κ.λπ.) περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής (το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα), ο υπουργός διευκρίνισε ότι η περικοπή των επιδομάτων κατά 10% θα είναι οριζόντια (χωρίς κλιμάκωση ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος), ενώ δεν περικόπτονται τα αναπηρικά επιδόματα. Όσον αφορά στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός είπε ότι οι μεικτές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, στις οποίες δεν θα δοθεί αύξηση, είναι της τάξεως του 5% του συνόλου των συνταξιούχων του Δημοσίου και το δημοσιονομικό όφελος από τη μη χορήγηση αυξήσεων σε αυτές είναι περίπου 15 εκατ. ευρώ.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010, 21:15