Περίπου δύο ώρες διήρκεσε το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συγκάλεσε τη Μεγάλη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την έναρξή του ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τα επόμενα στάδια έως και την επίτευξη της τελικής συμφωνίας με τους δανειστές και απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς για καλύτερο συντονισμό, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα που κωλυσιεργούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός έθεσε το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, δίνοντας το σύνθημα για: «ανάπτυξη-ανάπτυξη-ανάπτυξη».

Αποδίδοντας τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στις αρχικές απαιτήσεις του σε δημοσιονομικά και εργασιακά επεσήμανε ότι «το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του».

Στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας πως βρίσκεται σε «δύσκολη θέση». «Εμείς έχουμε την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί για να υπάρξει αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη και γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια» επεσήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα για το κυβερνητικό έργο για το επόμενο διάστημα.

Σημεία εισήγησης πρωθυπουργού:

Αρχικές απαιτήσεις ΔΝΤ σε δημοσιονομικά – εργασιακά:

  • 4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή – απαίτηση που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο 2015, από τη φάση της 1ης αξιολόγησης, δηλαδή, και επανήλθε το φθινόπωρο του 2016, κατά την εκκίνηση διαδικασιών της 2ης αξιολόγησης
  • μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων
  • αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας.

  «Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Με τις απαιτήσεις του, ωστόσο, υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση. Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση τόσο για το δημοσιονομικό όσο και κυρίως για τα εργασιακά. Δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη, ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος».

Μεταξύ άλλων θύμισε τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, τη στήριξη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, από τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Τα επόμενα βήματα
:

  • 21 – 22 Απριλίου η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος -πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο που καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος
  • επιστροφή τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση συμφωνίας
  • συνεδρίαση Eurogroup – πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μάη για έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος
  • ανοίγει δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)
  • στο σύνολό της μια συμφωνία υπερασπίσιμη.

«Με ευθύνη της αντιπροεδρίας, του υπουργού συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης και του ΓΓ Πρωθυπουργού πρέπει να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές» τόνισε εστιάζοντας:

  • στο Σύνταγμα
  • στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • στην πρωτοβάθμια υγεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης