Απάντηση στους ισχυρισμούς της Άγκυρας πως ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν με τα ραντάρ τους τουρκικά F-16 που εκτελούσαν καθήκοντα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιχείρησαν να εμποδίσουν τα τουρκικά, έδωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης πως απάντησε στην ενέργεια αυτή και πως τα ελληνικά μαχητικά απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ αναφέρει πως ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αθήνα διαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τουρκικά μαχητικά F-16 παρεμβλήθηκαν σε συμφωνημένη με το ΝΑΤΟ πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών προβαίνοντας σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

H ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ

«Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση Αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία Μαχητικών Αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.

Άμεσα απογειώθηκαν τέσσερα Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα Τουρκικά Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. 

Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής»

Η Άγκυρα ισχυρίζεται πως οι Έλληνες παρενόχλησαν τουρκικά F-16

Πήγες του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζουν πως ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν με τα ραντάρ τους τουρκικά F-16 που εκτελούσαν καθήκοντα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Άγκυρας, τα ελληνικά μαχητικά επιχείρησαν να εμποδίσουν τα τουρκικά.

Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης πως απάντησε στην ενέργεια αυτή και πως τα ελληνικά μαχητικά απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ αναφέρει πως ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Άμυνας.

ΥΠΕΞ: Διάβημα για τις τουρκικές υπερπτήσεις

Σημειώνεται επίσης ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε – ως είθισται – σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για τις σημερινές υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι η συγκεκριμένη πρακτική της αποστολής διπλωματικής νότας ακολουθείται σε κάθε πρόκληση κατά της χώρας μας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τρίτη, δυο ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια:

Το πρώτο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 το πρωί και τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια επίσης.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, όπως έκανε γνωστό το ΓΕΕΘΑ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης