Νεκροί δύο Έλληνες ομογενείς από ουκρανικά πυρά

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022, 12:09
Νεκροί δύο Έλληνες ομογενείς από ουκρανικά πυρά

Σε επίσημη ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δύο Έλληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους από πυρά Ουκρανών στρατιωτών.

Το επεισόδιο συνέβη 62 χλμ. από τη Μαριούπολη, οπού υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα. Τα ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το επεισόδιο έλαβε χώρα σε καφετέρια λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μετά από διαπληκτισμό «δι' ασήμαντον αφορμήν». Οι τρεις ουκρανοί στρατιώτες έχουν συλληφθεί, τα όπλα τους έχουν κατασχεθεί και διεξάγεται ήδη έρευνα των Αρχών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Εκφράζουμε, επίσης, τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία».

Της προαναφερόμενης ανακοίνωσης προηγήθηκε μια άλλη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στην οποία καλούσε τους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία, την ώρα που η κρίση με τη Ρωσία εντείνεται. 

Συγκεκριμένα, η εν λόγω ανακοίνωση ανέφερε:

«Συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.

Παράλληλα, θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr

Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev».

 

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ

Μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος διεμήνυσαν εκ νέου τη Δευτέρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην οποία συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε, ακόμη, η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή για το Ουκρανικό. 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022, 13:34