Διασφαλισμένες είναι οι αναγκαίες πιστώσεις των νοσοκομείων σε ό,τι αφορά την προμήθεια φαρμάκων, επισημαίνει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε δημόσια νοσοκομεία.

Τονίζει δε ότι με παρεμβάσεις του υπουργείου, των Υγειονομικών Περιφερειών και του ΕΟΠΥΥ έχει ήδη αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και τις επόμενες μέρες θα ομαλοποιηθεί πλήρως η χορήγηση αυτών των ειδικών φαρμάκων στους ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, από την πρώτη Ιανουαρίου επανήλθε η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει κλειστό προϋπολογισμό και επιβολή claw-back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. 

Το υπουργείο τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνονται οι ασθενείς, αλλά «αντιθέτως μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία τους αφού μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και με τη διαδικασία του “στερείται” να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ». 

Σύμφωνα με το υπουργείο, λόγω αυτής της μεταβατικής περιόδου σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα παρατηρήθηκαν προβλήματα έγκαιρης παραγγελίας και επάρκειας  των συγκεκριμένων φαρμάκων.
 
Διευκρινίζεται δε ότι οι ελλείψεις αυτές οφείλονταν στον παραπάνω λόγο και όχι σε ελλιπή χρηματοδότηση, καθώς, συνεχίζει το υπουργείο, οι αναγκαίες πιστώσεις των νοσοκομείων είναι διασφαλισμένες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η πολιτική ηγεσία με τους διοικητές και τους υπηρεσιακούς διοικητές – υποδιοικητές  των νοσοκομείων της χώρας την Τρίτη, δόθηκε η εντολή να υπάρξει στενή παρακολούθηση της διαδικασίας άμεσου εφοδιασμού των φαρμακείων των νοσοκομείων, έτσι ώστε κανένας ασθενής να μη στερηθεί τα φάρμακα που έχει ανάγκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης